Zalm met teriyaki saus en noedels

Het is weer tijd voor een ‘Francesca kookt met Foodelicious’ en deze keer heb ik iets voor jullie gemaakt wat al heel lang op mijn food bucketlist staat. Namelijk zelf teriyaki saus maken. Vroeger kocht ik deze saus altijd in een flesje. Kant en klaar, lekker makkelijk vond ik dat. Totdat iemand me vertelde dat je het ook heel easy zelf kunt maken. Dus hop, op de bucketlist. Toen ik laatst weer eens bij mijn vrienden van de delicatessenwinkel Foodelicious op bezoek was, zag ik een hele mooie sesamolie staan. Deze wordt koud geperst van licht geroosterde sesamzaadjes en krijgt daardoor een hele volle smaak.

Alleen al de geur was heerlijk, dus ik kon niet wachten om ermee te koken. En dat koken is meer dan gelukt! Want ik gebruikte de sesamolie voor mijn homemade teriyaki saus waarin ik vervolgens de zalm liet garen in de oven. Deze serveerde ik met noedels en sugar snaps. Onwijs lekker! En snel klaar en zonder onnodige e-nummers uit de kant-en-klare saus. Daar word ik helemaal blij van. Snel maken dus deze zalm met teriyaki en noedels, je zult er geen spijt van krijgen.

Francesca Kookt_zalm met teriyaki en noedels_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 250ml water
– 75ml sojasaus
– 1tl sesamolie
– 1/2tl geraspte gember
– 1tl geraspte knoflook
– 2el honing
– 5el bruine suiker
– 1el maizena
– 4 zalmmoten
– 2el sesamzaadjes
– 250gr noedels
– 200gr sugar snaps
– scheutje olie om in te bakken
– zeezout
– nog een extra scheutje sesamolie
– garnering: rode peper in dunne reepjes of ringetjes

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een pan water op voor de noedels.

Meng in een klein pannetje 200ml water, de sojasaus, sesamolie, gember, knoflook, honing en bruine suiker. Meng goed met een garde en breng aan de kook. Meng de maizena met 50ml water tot een klontvrij papje en klop dit rustig door de saus met de garde terwijl het net is gaan koken. Laat het zachtjes pruttelen totdat de saus net is ingedikt (geen stroop van maken!) en zet het vuur uit. In de tussentijd rooster je de sesamzaadjes even kort in een droge pan totdat ze gaan geuren, schep daarna in een bakje en laat afkoelen.

Schenk 1/3 van de saus in een bakblik en leg daar de zalmmoten op, daarover schenk je weer 1/3 van de saus. Schep met een lepel nog wat van de saus bovenop de zalm. Zet het bakblik in de oven en laat de zalm in 18-20 minuten garen. Kwast de zalmmoten in die tijd een keer of 3 in met de teriyaki saus uit het blik. Zo wordt de zalm lekker ‘sticky’.

Terwijl de zalm in de oven staat, kook je de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Roerbak de sugar snaps een paar minuten in een wok met olie en een snufje zout en zet daarna de pan uit. Doe de noedels terug in de pan waarin ze gekookt zijn en roer de sugar snaps en de laatste 1/3 van de saus erdoor. En als finishing touch nog een scheutje van die heerlijke sesamolie.

Verdeel de noedels over 4 kommetjes en leg daar een zalmmoot op. Bestrooi met sesamzaadjes en wat reepjes rode peper en serveer. Geniet! Dat hebben wij ook gedaan 🙂

Francesca Kookt_zalm met teriyaki en noedels_3

Tip: ook super voor kinderen! Laat dan de rode peper weg. Als je het graag zonder geraffineerde suikers wilt, kun je de 5 eetlepels bruine suiker eventueel vervangen door 4 eetlepels kokosbloesemsuiker. Alhoewel ik dat in dit geval niet zo’n probleem vond. De peuter mag af en toe wel suiker eten, zeker als het zo’n lekker recept als dit is.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

 

Ook zo’n heerlijk flesje sesamolie? Je koopt ‘m bij Foodelicious in de webshop of in de winkel in Rotterdam. Een flesje van 225ml kost € 9,95.

Voor dit recept hebben wij een gratis product ontvangen van Foodelicious.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Zalm met teriyaki saus en noedels”

 1. Heerlijk gegeten Francesca, dank je wel! Heb er ook kastanje champignons bij gedaan, erg lekker.

 2. Hi, bij het printen via de button, krijg ik niet dit scherm, maar een ander artikel te zien over onderwijs: SLD Evaluation: Linking Cognitive Assessment Data to Learning Strategies. Ergens een linkfoutje denk ik.

  Groetjes,
  Martine

  1. Hey Martine, wat gek. Ik krijg gewoon het printscherm te zien als ik daarop klik. Ik denk dat er even een bug zat. Mocht het nou wel zo blijven, laat het me dan even weten.

 3. Hoi Francesca, Gisteravond je teriyaki met zalm gemaakt, nou ik kan je zeggen het was heerlijk, mijn man noemde het een godenmaal.Verder een erg leuke site, waar ik per ongeluk op ben gekomen, en nu bij mijn favorieten staat. vriendelijke groeten Margreet.

 4. Ha Francesca,

  Op zoek naar een recept van zalm teryaki kwam ik bij toeval op jouw site. Vanavond gemaakt en gegeten en in één woord HEEERLIJK!!!
  Ik ga het zeker vaker maken. Dank je wel!

  Groetjes Lucie

 5. Hoi hoi!

  Eergisteren de saus gemaakt en gisteren heerlijk gesmuld. Super lekker met een perfecte saus!

 6. Heb het gerecht enige tijd geleden gemaakt is nu bij ons favoriet!

 7. Onwijs goed recept! Heb het vanavond gekookt en er erg van genoten!

 8. Ha Francesca,

  Ik wilde alleen even zeggen dat dit gerecht echt superfavoriet in dit huishouden met kieskeurige eters! Dankjewel voor dat avondje zonder gezeur!

 9. Vanavond dit recept klaargemaakt voor mijn dochter en mij. We vonden het echt heerlijk!!!
  De teriyaki saus gaan we zeker ook eens combineren met andere ingrediënten.
  Bedankt voor het recept.

 10. Wat een heerlijk recept ! Ik heb ipv bruine basterd suiker, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker gebruikt. Peultjes had ik niet in huis, en daar heb ik halve schijfjes komkommer voor gebruikt (pitjes eruit uitgelepeld) En een doosje champignons .Ik had nog wat saus over en die heb er apart ( warm gemaakt) geserveerd. Kortom het was restaurant waardig, dank je wel 👍

 11. Wij zijn dol op oosterse gerechten,ziet er zalig uit,ga dit zometeen maken.Bedankt voor al
  jouw lekkere recepten 👍🍤

 12. onze supermarkt heeft geen sesamolie. waar kan ik de sesamolie door vervangen?

 13. Heerlijk! Vandaag gemaakt. Met een thais Groentepakket en champignons in plaats van sugarsnaps. Iets goedkoper en meer groenten.
  Perfect! Bedankt voor dit recept

Reacties zijn gesloten.