Zoete aardappel pannenkoeken met wortel en rozijnen

Toen ik de ‘opdracht’ van Francesca kreeg om een Mag ik nog een hapje?-recept te bedenken, dacht ik direct aan pannenkoeken. Ik kan me niet herinneren dat er vroeger ooit weleens een kindje uit de klas geen pannenkoeken lustte. Tijdens de vele keren dat ik in Oostenrijk met mijn skiklasje …

Toen ik de ‘opdracht’ van Francesca kreeg om een Mag ik nog een hapje?-recept te bedenken, dacht ik direct aan pannenkoeken. Ik kan me niet herinneren dat er vroeger ooit weleens een kindje uit de klas geen pannenkoeken lustte. Tijdens de vele keren dat ik in Oostenrijk met mijn skiklasje vol met jonge kids ging lunchen, werden ze ook eigenlijk allemaal enthousiast van pannenkoeken. Al waren de Oostenrijkse, ook wel bekend als Kaiserschmarrn, niet in ieder restaurant zo goed gebakken (lees: gebakken schoonzool), het idee van pannenkoeken maakte de kinderen al blij.

De reguliere pannenkoek is natuurlijk eeuwig favoriet, totdat je deze van zoete aardappel proeft. Man, wat lekker! Ik hield de pannenkoeken lekker klein en wat dikker, net als American pancakes. Dat houdt ze lekker smeuïg. Wat deze pannenkoek nu zo lekker maakt? Zeker de lichte en toch romige structuur, maar daarnaast ook zeker de smaak. Het is nogal een open deur in verband met de ‘zoete’ aardappel, maar deze pannenkoeken zijn dus lekker zoet van zichzelf! Het mespuntje vanillesuiker is dan ook geen vereiste, maar als je gewoon net als ik van vanille houdt is het wel een lekkere toevoeging. Let’s make some pancakes!

Wat je nodig hebt voor 5 kleine (maar wel dikke) pannenkoeken

– 100 gram zoete aardappel
– 50gr bloem
– 100ml kokosmelk (of gewone melk)
– 1 ei
– 1 mespunt zout
– 1tl bakpoeder
– 1tl vanillesuiker (optioneel)
– 1 mespunt zwarte peper
– boter of plantaardige olie om in te bakken

Wortelmengsel:
– 60gr wortel jullienne
– 40gr (sultana) rozijnen
– 2el agave siroop

mag-ik-nog-een-hapje-zoete-aardappel-pannenkoeken-3

Wat je gaat doen

Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Zet een pannetje met water op en voeg zodra dit kookt de zoete aardappelblokjes toe. Kook deze in circa 7 minuten gaar. Ondertussen pak je een beslagkom en hier doe je de bloem, kokosmelk, ei, zout, vanillesuiker, bakpoeder en zwarte peper in. Giet de zoete aardappel af en prak deze vervolgens met een vork tot een papje. Voeg het zoete aardappel papje toe aan de overige ingrediënten in de beslagkom. Meng dit alles met een vork of een garde tot een beslag.

Als het beslag klaar staat kun je alvast het wortelmengsel maken door de wortel, rozijnen en agave siroop met elkaar te mengen in een bakje. Als je de wortel iets zachter wilt maken, kun je deze ook nog een paar minuten blancheren in kokend water. Spoel daarna af onder de koude kraan, dep droog en meng daarna met de rozijnen en agave siroop.

Verwarm een kleine koekenpan (ik gebruikte echt een mini pannetje waar je normaal 1 ei in kan bakken) en smelt hier een heel klein beetje boter in. Schenk een volle soeplepel (of de helft als je liever dunne pannenkoeken maakt) in het pannetje, zet het vuur wat lager en draai na een paar minuten de pannenkoek voorzichtig om. Herhaal tot het beslag op is.

Serveertips:
– Buiten het wortelmengsel, wat ik er goed bij vond passen, kun je ook voor andere variaties gaan. Zoals wat rood fruit, de standaard stroop en poedersuiker of juist iets heel geks zoals geitenkaas met honing, er zijn vele variaties te bedenken die bij deze pannenkoek passen. Probeer vooral wat jou lekker lijkt!

Deze zoete aardappel pannenkoeken zijn dus zeker geen ‘gewone’ pannenkoeken en de zoete aardappel is er zeer geschikt voor. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden en vooral ook de grootste pannenkoekenfans: de kids!

mag-ik-nog-een-hapje-zoete-aardappel-pannenkoeken-2

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer