Kaiserschmarrn met abrikozencompote

Tot een paar jaar geleden had ik nog nooit van Kaiserschmarrn gehoord. Het feit dat ik ook nog nooit in mijn leven op wintersport naar Oostenrijk ben geweest zal daar aan bijgedragen hebben. Of dat ik überhaupt in Oostenrijk ben geweest, om precies te zijn. Mijn culinaire trip naar Wenen …

Tot een paar jaar geleden had ik nog nooit van Kaiserschmarrn gehoord. Het feit dat ik ook nog nooit in mijn leven op wintersport naar Oostenrijk ben geweest zal daar aan bijgedragen hebben. Of dat ik überhaupt in Oostenrijk ben geweest, om precies te zijn. Mijn culinaire trip naar Wenen heeft daar gelukkig verandering in gebracht.

Kaiserschmarrn is een Oostenrijkse variant op de pannenkoek. Maar dan veel luchtiger door de toevoeging van stijf geklopte eiwitten en extra lekker door de stukjes (je scheurt de pannenkoek op het laatste moment in stukken) nog even te karameliseren in boter. Je serveert ‘m traditioneel als nagerecht met pruimencompote en poedersuiker. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik daar weer een variant op heb bedacht en ‘m gewoon als ontbijt heb gegeten. Met iets minder suiker en zomerser dan normaal, het is nou eenmaal juli. De warme temperaturen weerhouden me er op dit moment absoluut niet van om dit gerecht te serveren tijdens het ontbijt. Mensenlief, wat is dit lekker!

Wat je nodig hebt als ontbijt of nagerecht voor 4 personen

– 4el rozijnen
– warm water + 2el oranjebloesemwater of rum
– 6 eieren
– 180gr bloem, gezeefd
– 300ml water
– 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
– optioneel: rasp van ½ citroen of ½ sinaasappel
– snufje zout
– boter
– 2el kristalsuiker
– om te serveren: poedersuiker en abrikozencompote (kijk hier voor het recept)

Wat je gaat doen

Week de rozijnen 30 minuten in het warme water met de oranjebloesemwater of rum. Er zijn trouwens mensen die rozijnen in kaiserschmarrn helemaal niet lekker vinden, dan laat je deze er gewoon uit.

Splits de eieren en zet het eiwit apart in de koelkast. Meng de eidooiers met de bloem, water, vanillesuiker en zout in een kom tot een beslag. Eventueel kun je er nog wat rasp van een ½ citroen of sinaasappel aan toevoegen.

Klop de eiwitten stijf in een kom, totdat ze pieken vormen. Schep daarna luchtig door het beslag heen.

Pak een grote koekenpan met antiaanbaklaag en smelt hier een klontje boter in. Zet op medium vuur en schenk het beslag erin. Knijp de rozijnen uit en strooi gelijkmatig over het beslag. Bak de pannenkoek en laat ‘m stollen. Halverwege draai je ‘m even om. Maak je niet druk dat de pannenkoek stuk gaat, dat doen we straks namelijk toch. Er zijn ook mensen die ‘m verder laten garen in de oven. Daarvoor heb je een ovenbestendige pan nodig.

Als de pannenkoek gaar is, haal je ‘m uit de pan en scheur je ‘m in stukken met bijvoorbeeld 2 vorken. Doe een nieuw klontje boter in de pan en strooi de kristalsuiker gelijkmatig in de pan. Laat dit een minuut karameliseren en leg de stukken terug in de pan. Na ongeveer 5 minuten hebben ze een krokant, gekarameliseerd laagje. Pas op dat ze niet aanbranden.

Serveer de Kaiserschmarrn in een schaal, strooi er royaal poedersuiker over en serveer met de abrikozencompote. Een compote met pruimen of aardbeien kan natuurlijk ook, dit gerecht leent zich er echt voor om te experimenteren.

Tip: een meer winterse uitvoering maken? Week de rozijnen dan in rum en voeg wat extra kaneel toe. Ook heerlijk met geslagen room.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)