5 van 1 stem

Zomerse gazpacho met kersen

30 minuten
Soep
Vegetarisch

Deze gazpacho met kersen is perfect voor een warme zomerse avond. Weer eens wat anders dan een salade, maar net zo verfrissend en vol groente én fruit. Bovendien: hij is zo gemaakt! Je kan de gazpacho ook prima een dag van tevoren maken en meenemen naar een zomerse picknick of …

Deze gazpacho met kersen is perfect voor een warme zomerse avond. Weer eens wat anders dan een salade, maar net zo verfrissend en vol groente én fruit. Bovendien: hij is zo gemaakt! Je kan de gazpacho ook prima een dag van tevoren maken en meenemen naar een zomerse picknick of serveren als start van een barbecue.

De kersen geven een subtiele smaak aan de gazpacho, waardoor er een mooie balans is tussen zoet en hartig. Wil je toch iets meer kers terug proeven? Dan kan je makkelijk 50 gram cherrytomaten verwisselen voor 50 gram extra kersen. Gebruik verder een goede olijfolie extra vergine voor deze koude soep. Er gaat een flinke scheut in en is een echte smaakmaker in dit recept.

Dit recept voor gazpacho met kersen gaat uit van een maaltijdsoep voor 4 personen, maar is ook genoeg voor 8 personen als voorgerecht.

Ingrediënten

  • 1 ciabatta, in plakjes
  • 40 ml olijfolie extra vergine, + extra
  • 2 teentjes knoflook, waarvan 1 gehalveerd en de ander fijngehakt
  • 700 gr cherrytomaten, + extra voor garneren
  • 500 gr kersen, ontpit + extra voor garneren
  • 300 gr gegrilde paprika
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 - 2 el witte wijnazijn
  • peper
  • zout
  • 2 takjes krulpeterselie voor de garnering

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bak, wanneer deze op temperatuur is, de plakjes ciabatta in 3 - 5 minuten krokant. Leg ze daarvoor op een bakplaat die je bekleedt met bakpapier. Haal uit de oven, besprenkel met wat olijfolie en wrijf in met het gehalveerde teentje knoflook.
  • Doe de cherrytomaten in een blender en maal helemaal fijn. Voeg de kersen, paprika, fijngehakte knoflook, sjalot en 1 eetlepel witte wijnazijn toe en maal tot het weer helemaal fijn is. Proef en breng eventueel op smaak met nog een eetlepel witte wijnazijn.
  • Voeg nu druppelsgewijs olijfolie toe, terwijl je de blender aan laat. Ik heb ongeveer 40 ml olijfolie gebruikt. Als je tevreden bent met de structuur breng je de gazpacho met kersen op smaak met wat peper en zout.
  • Wil je de soep iets kouder hebben, zet ‘m dan eerst nog een half uurtje in de koelkast, maar je kunt ‘m ook gelijk eten. Verdeel de gazpacho met kersen in mooie kommen en garneer met gehalveerde cherrytomaten, kersen en een paar toefjes peterselie. Serveer met het knoflookbrood.

Notities

  • Met dit recept maak je soep voor 4 personen als maaltijdsoep of 8 personen als voorgerecht.
  • Bereiding: 30 minuten.

Recept & fotografie: Bo Blitz

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)