Zomerse gazpacho met kersen

Deze gazpacho met kersen is perfect voor een warme zomerse avond. Weer eens wat anders dan een salade, maar net zo verfrissend en vol groente én fruit. Bovendien: hij is zo gemaakt! Je kan de gazpacho ook prima een dag van tevoren maken en meenemen naar een zomerse picknick of serveren als start van een barbecue.

De kersen geven een subtiele smaak aan de gazpacho, waardoor er een mooie balans is tussen zoet en hartig. Wil je toch iets meer kers terug proeven? Dan kan je makkelijk 50 gram cherrytomaten verwisselen voor 50 gram extra kersen. Gebruik verder een goede olijfolie extra vergine voor deze koude soep. Er gaat een flinke scheut in en is een echte smaakmaker in dit recept.

Dit recept voor gazpacho met kersen gaat uit van een maaltijdsoep voor 4 personen, maar is ook genoeg voor 8 personen als voorgerecht.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ciabatta, in plakjes
  • olijfolie extra vergine, voor het knoflookbrood + circa 40 ml
  • 2 teentjes knoflook, waarvan 1 gehalveerd en de ander fijngehakt
  • 700 gr cherrytomaten + extra voor garneren
  • 500 gr kersen, ontpit + extra voor garneren
  • 300 gr gegrilde paprika
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 – 2 el witte wijnazijn
  • peper
  • zout
  • 2 takjes krulpeterselie voor de garnering

Wat je gaat doen voor de gazpacho met kersen

 Bereiding: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak, wanneer deze op temperatuur is, de plakjes ciabatta in 3 – 5 minuten krokant. Leg ze daarvoor op een bakplaat die je bekleedt met bakpapier. Haal uit de oven, besprenkel met wat olijfolie en wrijf in met het gehalveerde teentje knoflook.
  2. Doe de cherrytomaten in een blender en maal helemaal fijn. Voeg de kersen, paprika, fijngehakte knoflook, sjalot en 1 eetlepel witte wijnazijn toe en maal tot het weer helemaal fijn is. Proef en breng eventueel op smaak met nog een eetlepel witte wijnazijn.
  3. Voeg nu druppelsgewijs olijfolie toe, terwijl je de blender aan laat. Ik heb ongeveer 40 ml olijfolie gebruikt. Als je tevreden bent met de structuur breng je de gazpacho met kersen op smaak met wat peper en zout.
  4. Wil je de soep iets kouder hebben, zet ‘m dan eerst nog een half uurtje in de koelkast, maar je kunt ‘m ook gelijk eten. Verdeel de gazpacho met kersen in mooie kommen en garneer met gehalveerde cherrytomaten, kersen en een paar toefjes peterselie. Serveer met het knoflookbrood.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Gazpacho met kersen - Francesca Kookt

Recept & fotografie: Bo Blitz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *