Aardappel-preisoep met coquilles

Ik hou van gerechten die met goede kwaliteit ingredienten en weinig inspanning tot groot resultaat leiden. Want goed eten hoeft niet altijd complex te zijn. Dus toen ik begon met het ontwikkelen van mijn 3-gangen ‘makkelijk & indrukwekkend’ kerstmenu was dat ook het uitgangspunt. Nou, en dat is gelukt hoor. …

Ik hou van gerechten die met goede kwaliteit ingredienten en weinig inspanning tot groot resultaat leiden. Want goed eten hoeft niet altijd complex te zijn. Dus toen ik begon met het ontwikkelen van mijn 3-gangen ‘makkelijk & indrukwekkend’ kerstmenu was dat ook het uitgangspunt. Nou, en dat is gelukt hoor. Makkelijk te bereiden recepten – voor een groot deel al de dag van tevoren – en rijke smaken voor een onbezorgd kerstdiner. Vandaag trappen we af met het voorgerecht: aardappel-preisoep met coquilles en peterselieolie.

De aardappel-preisoep en de peterselieolie kun je de dag van tevoren al klaarmaken en bewaren in de koelkast. Vlak voor het diner warm je de soep op en bak je de coquilles. Makkelijker kan haast niet 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 grote prei
– 1 stengel bleekselderij
– 400gr bloemige aardappelen
– 15gr platte peterselie
– 1 liter kippenbouillon
– 1 teentje knoflook
– 12 coquilles
– roomboter
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– gemalen zwarte peper

Aardappel-preisoep met coquilles en peterselieolie_2

Wat je gaat doen

Hak de prei en bleekselderij grof. Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken.

Verwarm een klontje boter in een soeppan en smoor hier zachtjes de prei en bleekselderij in voor 10 minuten. Hak in de tussentijd de helft van de peterselie grof en voeg deze samen met de kippenbouillon en aardappelen toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 25-30 minuten zacht pruttelen totdat de aardappel gaar is.

Terwijl de soep aan het pruttelen is kun je de peterselieolie maken. Doe hiervoor de rest van de peterselieblaadjes samen met een teentje knoflook en 50ml olijfolie in een maatbeker en pureer dit tot een gladde kruidenolie met de staafmixer. Bewaar de olie in een afgesloten potje in de koelkast.

Als de aardappelen gaar zijn, pureer je de soep glad met een staafmixer. Proef en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Vlak voordat je gaat serveren, bak je de coquilles pas. Dit lijkt misschien complex, maar dat is het helemaal niet. Een coquille bakken is zo gedaan, maar doe het wel met beleid en liefde. Want je kunt ze ook te snel doorbakken en als een coquille te gaar is, zijn ze echt niet lekker meer. Verwarm een klontje boter in een pan met goede antiaanbaklaag en bestrooi de coquilles met peper en zout. Als de boter heet is, leg je de coquilles in de pan en bak je ze 1 tot 1,5 minuut per kant. Ze moeten iets bruin worden en ook nog een klein beetje doorzichtig zijn. Als je je vinger erop legt, veert een goed gebakken coquille nog net iets mee. Haal de coquilles direct uit de pan als ze klaar zijn.

Serveer de soep in diepe borden en leg in het midden 3 gebakken coquilles. Druppel wat peterselieolie in de soep (om de coquilles heen) en garneer eventueel nog met een takje peterselie.

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)