3 van 2 stemmen

Bietenspread met feta, tijm en pecannoten

20 minuten
Hapje
Borrel

Als ik ergens dol op ben dan zijn het wel gekookte bieten. Ik eet ze gewoon zo, in een stamppot of soep, roerbak ze, maar maak er ook graag een bietenspread van. Maar een recept daarvoor miste nog op mijn blog! Daar ga ik vandaag verandering in brengen met het …

Als ik ergens dol op ben dan zijn het wel gekookte bieten. Ik eet ze gewoon zo, in een stamppot of soep, roerbak ze, maar maak er ook graag een bietenspread van. Maar een recept daarvoor miste nog op mijn blog! Daar ga ik vandaag verandering in brengen met het recept voor deze bietenspread met feta, tijm en pecannoten.

De spread zelf is al heel vol en kruidig van smaak, want er gaat ook nog een bosje dille doorheen. Maar wat het geheel echt afmaakt is de feta in combinatie met het gekarameliseerde pecannotenmengsel. Aards, kruidig, zout en zoet in één hap: heerlijk! Geniet van mijn bietenspread.

Ingrediënten

  • 400 gr gekookte bieten, in grove stukken
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • 15 gr verse dille, steeltjes verwijderd
  • 8 gr verse tijm, blaadjes van de steeltjes geritst
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt
  • bakolijfolie
  • bloemenhoning
  • 100 gr feta, verkruimeld
  • om te serveren: sneetjes brood, crackers of serveer 'm als dip bij rauwkost

Aan de slag!

  • Meng de gekookte bieten, knoflook, dille, helft van de blaadjes tijm en Griekse yoghurt in de keukenmachine of blender. Maal helemaal fijn tot een romige spread. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Schep over in een afsluitbaar bakje en laat even opstijven in de koelkast.
  • Verhit een koekenpan en bak de pecannoten en andere helft van de tijm een paar minuten in 1 eetlepel bakolijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schenk op het laatst wat honing in de pan (ik gebruikte ongeveer 2 kneepjes), roer goed door en laat kort karameliseren. Zet het vuur uit en schep over in een kommetje. Let op: laat eerst afkoelen voordat je gaat proeven, anders verbrand je je tong.
  • Serveer de bietenspread op een dik gesneden boterham of op een cracker. Garneer met verkruimelde feta en wat van de gekarameliseerde pecannoten.

Notities

  • Met dit recept maak je een flink bakje vol.
  • Bereiding: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca