Als ik ergens dol op ben dan zijn het wel gekookte bieten. Ik eet ze gewoon zo, in een stamppot of soep, roerbak ze, maar maak er ook graag een bietenspread van. Maar een recept daarvoor miste nog op mijn blog! Daar ga ik vandaag verandering in brengen met het recept voor deze bietenspread met feta, tijm en pecannoten.
De spread zelf is al heel vol en kruidig van smaak, want er gaat ook nog een bosje dille doorheen. Maar wat het geheel echt afmaakt is de feta in combinatie met het gekarameliseerde pecannotenmengsel. Aards, kruidig, zout en zoet in één hap: heerlijk! Geniet van mijn bietenspread.
Wat je nodig hebt voor een flink bakje bietenspread
-
- 400 gr gekookte bieten, in grove stukken
- 1 teentje knoflook, grof gehakt
- 15 gr verse dille, steeltjes verwijderd
- 8 gr tijm verse tijm, blaadjes van de steeltjes geritst
- 150 gr echte Griekse yoghurt (geen variatie op of light yoghurt, je moet namelijk de echte dikke yoghurt hebben)
- zwarte peper
- zeezout
- 75 gr pecannoten, grof gehakt
- bakolijfolie
- bloemenhoning
- 100 gr feta, verkruimeld
- om te serveren: sneetjes brood, crackers of gebruik de bietendip als spread voor rauwkost
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten
-
- Meng de gekookte bieten, knoflook, dille, helft van de blaadjes tijm en Griekse yoghurt in de keukenmachine of blender. Maal helemaal fijn tot een romige spread. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Schep over in een afsluitbaar bakje en laat even opstijven in de koelkast.
- Verhit een koekenpan en bak de pecannoten en andere helft van de tijm een paar minuten in 1 eetlepel bakolijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schenk op het laatst wat honing in de pan (ik gebruikte ongeveer 2 kneepjes), roer goed door en laat kort karameliseren. Zet het vuur uit en schep over in een kommetje. Let op: laat eerst afkoelen voordat je gaat proeven, anders verbrand je je tong.
- Serveer de bietenspread op een dik gesneden boterham of op een cracker. Garneer met verkruimelde feta en wat van de gekarameliseerde pecannoten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious