Enchiladas met gehakt en pico de gallo

Samenwerking – Ik ben dol op enchiladas en ik denk dat het wel mijn favoriete Tex Mex gerecht is. Vandaag is het daarom weer tijd voor een lekker enchiladas recept en deze keer maakte ik enchiladas met gehakt en pico de gallo.

Met enchiladas kun je alle kanten op qua vulling en vaak voeg ik ook nog veel bonen en groenten toe om er een volwaardige maaltijd van te maken. Maar deze keer heb ik het anders gedaan, want mijn enchiladas zijn gevuld met een geweldig lekker gehaktmengsel (want vrijdag is natuurlijk comfort food dag) en ik heb er een snelle enchiladasaus bij gemaakt. Als topping gaat er nog een frisse pico de gallo over die je maakt van tomaat, ui en koriander. Maar natuurlijk vergeet ik ook de groenten niet, want deze keer serveer ik er een ‘side salad’ bij van witte kool, wortel, lente-ui, koriander en limoen. Deze combineert heel goed met de rijke smaak van de enchiladas en brengt de boel weer lekker in balans.

Weet jij wat je allemaal kunt maken met tortilla wraps?

Zoals jullie misschien wel weten werk ik al jaren met veel plezier samen met Santa Maria en in die tijd heb ik ontdekt dat het verschil tussen bijvoorbeeld een taco, enchilada, fajita en burrito in de Tex Mex keuken niet altijd duidelijk is. Daar ga ik jullie vandaag ook een handje mee helpen. En eigenlijk is het heel simpel. In de basis gebruik je altijd zachte tortilla wraps (van tarwe, mais of een combinatie van beide) en de wijze waarop je ze kruidt, vult én vouwt bepaalt uiteindelijk welk gerecht het is.

Een taco maak je van een tortilla wrap die je idealiter even verwarmt in een pan (check hier het lekkere recept van Leonie uit onze kookclub), een enchilada vul je, rol je op en leg je in een ovenschaal in de enchiladasaus en gratineer je met kaas, een fajita is een lekker gevulde tortilla wrap met verschillende vullingen van warm tot koud (vaak met rundvlees of kip) die je na het vullen dubbel klapt en voor een burrito maak je een mooi envelopje en deze wordt vaak gevuld met bruine bonen en rijst. Ik heb linkjes in de beschrijving toegevoegd voor meer inspiratie en om het makkelijk te maken heeft Santa Maria een Seasoning mix voor de verschillende Tex Mex gerechten: check hier het assortiment.

Nog een slimme tip voordat we gaan koken: ik heb nu gekozen voor de Chunky Wrap Salsa Hot en ik heb het volledige zakje van de Enchilada Seasoning Mix toegevoegd aan het gehakt. Maar dit kan pittig zijn voor kleine kinderen (of mensen die niet gewend zijn om heel pittig te eten). Als zij mee eten adviseer ik om de milde chunky salsa en de helft van de seasoning mix te gebruiken. Dan kijken ze vast een stuk blijer tijdens het eten ;-). En hou je nou niet van koriander, vervang deze dan door platte peterselie.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

Voor de enchiladas:

Voor de pico de gallo:

  • ½ witte ui, gesnipperd
  • 2 trostomaten, in kleine blokjes
  • 3 takjes verse koriander, blaadjes fijngehakt
  • limoensap
  • zout
  • zwarte peper

Voor de side salade:

  • 200 gr witte kool, geraspt
  • 200 gr wortel, julienne
  • 2 stengels lente-ui, in schuine reepjes
  • handje verse koriander, blaadjes grof gehakt
  • 1 – 2 el vers limoensap
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 – 2 tl agavesiroop (maar honing kan ook prima)

Wat je gaat doen voor de enchiladas met gehakt

Bereiding: 25 minuten + Oven: 20 minuten

  1. Verhit een (koeken)pan en fruit de knoflook 1 minuut in 1 eetlepel bakolijfolie. Roer de volledige inhoud van het potje chunky salsa erdoor samen met het komijnpoeder. Schenk 200 ml warme kippenbouillon in de pan met de ciderazijn, breng aan de kook en laat daarna op middellaag vuur circa 10 minuten pruttelen tot de saus iets is ingedikt. Heb je ‘m per ongeluk te ver laten indikken? Schenk er dan gewoon nog wat kippenbouillon bij.
  2. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar. Die van mij was circa 30 x 25 cm.
  3. Verhit een hapjespan en fruit hierin de rode ui in 1 eetlepel bakolijfolie. Voeg het gehakt toe met de inhoud van het zakje seasoning mix en rul gaar. Schenk 50 ml warm water in de pan, roer goed door en laat pruttelen tot het water is verdampt.
  4. Verdeel je ingekookte enchiladasaus gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal.
  5. Vul iedere tortilla wrap in het midden met een deel van het gehaktmengsel. Rol daarna op en leg met de opening naar beneden in de enchiladasaus. Bestrooi daarna royaal met de geraspte kazen.
  6. Zet de ovenschaal voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Maak in de tussentijd de pico de gallo door de ui, tomaat en koriander te mengen in een schaaltje. Breng naar wens op smaak met limoensap, peper en zout.
  8. Als laatste maak je de side salad. Meng daarvoor de witte kool en wortel met de lente-ui en koriander. Klop een dressing van 1 eetlepel limoensap met de komijn en 1 tl agavesiroop. Wil je ‘m zuurder, voeg dan meer limoensap toe. En wil je ‘m zoeter, voeg dan meer agavesiroop toe. Meng door de salade heen en klaar is ‘ie!
  9. Top de enchiladas vanuit de oven af met de pico de gallo en serveer ze met de side salad.

Geniet ervan!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Mexicaanse recepten: enchiladas met gehakt en pico de gallo. Heerlijke en makkelijke ovenschotel met gehakt en een snelle enchiladasaus bij gemaakt. Als topping gaat er nog een frisse pico de gallo over die je maakt van tomaat, ui en koriander. Serveer het met een salade van witte kool, wortel, lente-ui, koriander en limoen.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca