Francesca’s Weekmenu #220 – Herfstige bonen

Hoe vaak eet jij bonen in de week? Het advies is om minstens één keer in de week peulvruchten te eten en dan met name bonen zoals bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen. Dit is goed voor je lichaam en bonen …

Hoe vaak eet jij bonen in de week? Het advies is om minstens één keer in de week peulvruchten te eten en dan met name bonen zoals bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen. Dit is goed voor je lichaam en bonen zijn een perfecte plantaardige eiwitbron waardoor ze heel goed fungeren als vleesvervanger.

Halen we dat advies in Nederland? Mwah, niet echt ;-). Ik las bij het Voedingscentrum dat ‘de Nederlander’ gemiddeld 4 gram peulvruchten per dag eet. Dat zijn circa 5 kikkererwten gok ik, dat kan beter. Want ik persoonlijk hou zó van bonen! Door hun smaak, veelzijdigheid en toepassingen in de keuken. Je kunt er echt alle kanten mee op. En daarom leg ik deze week de focus op bonen in mijn eerste herfstige weekmenu. Met maar liefst 4 zalige recepten die bonen bevatten zoals de curry met paneer en kikkererwten, krokante kip burrito’s, herfst minestrone en chili con carne.

Stel je nou voor dat jij ook nog weinig bonen eet in de week, omdat je gewoonweg niet weet wat je ermee kan maken? Haal dan deze week één van mijn bonenrecepten uit het menu en laat me weten wat je ervan vindt. Deal? Eet lekker!

Maandag

Een curry maken met bonen is altijd een goed idee en perfect voor een dag geen vlees of vis. Deze snelle curry heb je in 30 minuten gemaakt en bevat naast kikkererwten ook groenten zoals paprika en spinazie ook krokant gebakken stukjes paneer. Dit is een witte kaas die je goed kunt bakken en die heel lekker smaakt in curry’s.

Duurzame tip: Dit is een ideale curry om kliekjes groenten in te verwerken. Kijk dus eerst eens in je koelkast voordat je boodschappen gaat doen. En heb je kliekjes van de curry over? Die kun je, naast opeten als lunch, ook perfect per portie invriezen.

Dinsdag

Ontzettend simpel om te maken en zó lekker! Deze tagliatelle met zeevruchten is een feest voor jong en oud.

Woensdag

Gelukkig zijn allebei mijn jongens ook dol op bonen en die hebben ze van jongs af aan gegeten thuis. Deze krokante kip burrito’s zijn een recente ontdekking en ze aten hun vingers er bij op. En daar zitten dus ook wat bonen in, naast de rijst, kip en groenten. (samenwerking)

Duurzame tip: weer zo’n recept waar je perfect restjes in kunt verwerken! En mocht je nou vulling over hebben, maak daar dan de volgende dag een burrito-lunch van. Maar dan zonder tortilla’s en met wat extra sla of andere groenten.

Donderdag

Soep kan bij mij het hele jaar door, maar in de herfst eet ik het misschien wel het liefst! Zoals deze herfstige minestrone waarin, niet heel verrassend meer, ook bonen zijn verwerkt. Samen met kool en paddenstoelen, heerlijke combi.

Duurzame tip: Nou is dit een heerlijk recept, maar om een herfstige soep (met bonen) te maken heb je maar weinig fantasie nodig. Kijk wat je nog in huis hebt, fruit een uitje en voeg de groenten toe. Laat koken met bouillon (tijd afhankelijk van type groenten), voeg een stazak of blikje bonen toe en breng verder op smaak. Klaar is je soep en weg zijn je kliekjes.

Vrijdag

Tja, wat moet ik nou nog zeggen over chili con carne… Met dit recept maak je van iedere bonen-twijfelaar direct een fan ;-).

Duurzame tip: Ook dit gerecht laat zich perfect invriezen!

Zaterdag

Vandaag zet ik de aardappel als bijgerecht in het zonnetje. Want vaak heb je in het weekend meer tijd om te experimenteren en dan zijn deze recepten heerlijk. Vooral de salade met aardappel, biet en appel-ciderazijn is mijn favoriet.

Duurzame tip: Ik bewaar tegenwoordig mijn aardappels altijd in de koelkast. Daardoor kan ik ze veel langer goed houden en heb ik altijd wel iets in huis waarmee ik kan koken. Alleen als je frietjes van de aardappels wilt maken dan moet je ze op kamertemperatuur bewaren. Want bij lage temperaturen treedt er versuikering op in de aardappels en daar kunnen frietjes bruin van worden tijdens het bakken.

Zondag

En vandaag dan een heerlijk ontbijtje mét bonen! Nee, grapje. Vandaag bakken we gewoon lekker pancakes met appel, kaneel en rozijnen. Als dat geen herfstig recept is :-).

Duurzame tip: Pancakes over? Verpak ze luchtdicht en dan kun je ze prima nog 3 dagen bewaren in de koelkast. Piep ’s ochtends even op in de magnetron en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer