Francesca’s Weekmenu #229 – Samen delen

Vandaag heb ik een bijzonder weekmenu voor jullie. In de eerste plaats, omdat het vol zit met gerechten die je samen kunt delen. Makkelijke gerechten uit de oven bijvoorbeeld, die er feestelijk uitzien en zalig smaken (kun je mooi gelijk proefkoken voor Kerst). Maar ook gerechten zoals Surinaamse nasi en …

Vandaag heb ik een bijzonder weekmenu voor jullie. In de eerste plaats, omdat het vol zit met gerechten die je samen kunt delen. Makkelijke gerechten uit de oven bijvoorbeeld, die er feestelijk uitzien en zalig smaken (kun je mooi gelijk proefkoken voor Kerst). Maar ook gerechten zoals Surinaamse nasi en pasticcio (dé lasagne uit de Veneto) die je niet anders als wilt delen met anderen, omdat ze zo lekker zijn.

Maar vandaag heb ik ook een belangrijke oproep, en dat heeft alles te maken met samen delen. Nu Sinterklaas net weer vertrokken is naar Spanje en de kerstdagen in aantocht zijn, is dit het mooiste moment om even stil te staan en je af te vragen wat je dit jaar met een ander zou kunnen delen. Iets wat binnen je macht ligt, voor een ander die het minder breed heeft en wie je met een klein gebaar een moment van geluk kunt geven.

Wat zou je dan kunnen delen met een ander? Ruim je voorraadkast eens op en doneer alle producten die je niet gebruikt aan de Voedselbank of een andere stichting in je stad. Zo ondersteun ik bijvoorbeeld Stichting Iedereen een Maaltijd die onder andere noodmaaltijden en -pakketten verstrekken aan gezinnen in Zoetermeer. Je kunt je eigen producten aanvullen met gekochte houdbare producten zoals bloem, suiker, blikconserven (peulvruchten en groenten) of groente en fruit uit pot, (volkoren) pasta, rijst en andere granen, houdbare zuivelproducten en olie. Denk daarbij ook eens aan tampons en maandverband, door Bregje Boer heb ik ontdekt dat hier ook heel veel behoefte aan is.

Met speelgoed wat nog in goede staat is kun je mensen echt blij maken, zodat er met de kerstdagen ook bij hen cadeautjes onder de boom liggen. Helpen met geld kan natuurlijk altijd, maar in een wereld waar we al zoveel spullen hebben kijk ik altijd eerst wat ik kan delen met een ander en daar worden mensen minstens net zo blij van.

Kijk ook eens of er initiatieven in je stad zijn waar kerstfeesten worden georganiseerd waar je bij kunt helpen. In de voorbereiding bij het koken van gerechten, de organisatie of tijdens de avond zelf. Uit ervaring weet ik dat je mensen die het niet breed hebben, een prachtige avond kunt geven.

Samen delen dus de komende paar weken, doen jullie met me mee? Het is maar een kleine moeite en je kunt er mensen echt heel blij mee maken <3.

In de tussentijd gaan we lekker samen eten met de gerechten uit dit weekmenu. En als je nou wat over hebt, deel dan een bakje met iemand in de buurt die het goed kan gebruiken. Of nodig iemand gewoon eens thuis bij je uit, samen delen kan zo mooi zijn. Eet lekker!

Maandag

Vandaag zet ik de hartige galette met biet, gorgonzola en hazelnoten op het menu. Een geweldig gerecht om samen te eten als avondmaaltijd, maar ook tijdens een brunch. Bewaar dus vast voor de kerstdagen, het recept dan. De galette van deze week eet je lekker vast op ;-).

Duurzame tip: Een hartige galette is perfect voor al je kliekjes uit de koelkast. Heb je bijvoorbeeld aardappel, groenten of wat geraspte kaas over? Bak het eerst even op, vul het hartige taartdeeg ermee en hop zo de oven in. Je hebt hier dus echt niet altijd een recept voor nodig, gewoon lekker variëren.

Dinsdag

Combineer voorgegaarde krieltjes met paprika, kip en chorizo in de oven en je hebt een heerlijke maaltijd te pakken!

Duurzame tip: heb je nog andere groenten in de koelkast liggen die goed geroosterd kunnen worden? Voeg deze dan ook toe aan het gerecht.

Woensdag

Dit is misschien wel een van de lekkerste ovenschotels van de blog. Gevuld met onder andere kabeljauw, garnalen, broccoli en een zalige puree. De ovenschotel deel ik met liefde met anderen.

Duurzame tip: Porties over? Die kun je perfect invriezen.

Donderdag

Als ik een weekmenu schrijf over samen delen dan hoort daar natuurlijk mijn Surinaamse bami of nasi bij. Omdat jullie al meer dan 1 miljoen keer de Surinaamse bami hebben gemaakt (over samen delen gesproken!) zet ik vandaag de nasi op het menu. Lekker met ovenkip erbij. Qua groenten kun je voor boontjes, snijbonen, kousenband of broccoli gaan.

Vrijdag

Dit vind ik nou echt zo’n vrijdag comfort food gerecht. Een enorme bakplaat met loaded nachos en een heerlijke topping erover. Nodig wat vrienden uit, zet er een fles wijn naast en lekker delen met elkaar.

Zaterdag

Ultiem Italiaans eten om te delen vandaag! Pasticcio is de lasagne uit de Veneto en recept komt uit Mangiamo. Je hebt er even de tijd voor nodig (vandaar een goed weekendrecept), maar als ‘ie dan eenmaal klaar is wordt je er zo gelukkig van. Het recept is genoeg voor 6 – 8 personen (zeker als je er nog een salade bij serveert) dus nodig maar vast wat mensen uit!

Duurzame tip: Of je vriest overgebleven porties per stuk in zodat je daar van kunt genieten op een drukke, doordeweekse dag.

Zondag

Ik sluit het weekmenu af met een knaller: een zelfgemaakte worteltaart met Italiaanse meringue. Wat een feest is deze taart! Mocht je nou mensen hebben uitgenodigd om te komen eten van de pasticcio dan zou dit best een prima dessert kunnen zijn ;-).

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)