Francesca’s Weekmenu #230 – Balans voor Kerst

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ga echt heel goed met het kerstbrood, de kerstchocolade en alle kerstgerechten die ik al gekookt heb de afgelopen tijd. En dan heb ik het nog niet eens over alle Sinterklaas lekkernijen gehad. Kortom, volgens mij zit er alweer een …

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ga echt heel goed met het kerstbrood, de kerstchocolade en alle kerstgerechten die ik al gekookt heb de afgelopen tijd. En dan heb ik het nog niet eens over alle Sinterklaas lekkernijen gehad. Kortom, volgens mij zit er alweer een kilootje of 4 extra aan ;-). En dat vind ik geen enkel probleem, want ik weet ook dat ik die er in januari zo weer af heb. Maar het is voor mij ook een signaal dat ik de balansmodus weer terug moet vinden. Of eigenlijk wil vinden, want dan voel ik me gewoon beter. Ik hoorde ooit iemand zeggen (ben alleen vergeten wie het was) dat je van continu lekker eten tijdens de kerstdagen niet aankomt, maar wel van de hele maand december lekker eten. En daar heeft die persoon helemaal gelijk in.

Daarom heb ik van deze week voor Kerst een balansweek gemaakt. Voor mezelf en jullie, met een weekmenu boordevol bewuste recepten voor doordeweeks. Dan moet je de rest van de dag natuurlijk niet alsnog heel veel kerstbrood en chocolade eten, hè. Maar dit is meer gericht aan mezelf dan aan jullie, haha.

Mijn grote favorieten van deze week zijn de maaltijdsoep met cavolo nero en worst en de auberginecurry. En de risotto met zuurkool en porcini van de zaterdag. Wat een verrassend geniale combinatie was dat! Voor de zondag heb ik trouwens een heel leuk recept opgenomen voor zelfgemaakte cranberryjam met wortel en kardemom. Zalig voor het kerstontbijt of de kerstbrunch en je kunt ‘m nu al heel goed maken. Eet lekker!

Maandag

Ik vind het top als de oven bijna al het werk doet voor het avondeten. Voor deze traybake worden zowel de pompoen, kikkererwten, boerenkool als cherrytomaten in de oven geroosterd. Heerlijk in combinatie met de romige tahindressing.

Duurzame tip: Van de pitten uit de flespompoen kun je een lekkere snack maken. Spoel ze eerst af in een vergiet en kook ze daarna 30 minuten in kokend water met een snuf zout. Giet af, dep droog en roerbak ze daarna in een eetlepel plantaardige olie met specerijen naar keuze tot ze bruin en krokant zijn. Ook lekker als topping over deze traybake.

Dinsdag

Het recept voor deze Oosterse vispakketjes is al een oudje van mijn blog, maar blijft zalig! En wederom doet de oven het werk. Leuke variatietip voor de herfst en winter: vervang de courgette eens door dunne plakjes knolselderij, pompoen of zelfs spruitjes.

 

Woensdag

Vandaag eten we een kruidige couscous met groenten en kip. In 25 minuten gemaakt en geschikt voor jong en oud.

Duurzame tip: Dit gerecht leent zich er perfect voor om kliekjes groenten uit de koelkast op te maken. Kijk in je koelkast, maak een combinatie en ga aan de slag.

Donderdag

Oh wat hou ik van deze maaltijdsoep! Ik combineerde cavolo nero (palmkool) met winterpeen, uien, kikkererwten en worst. Uitgebakken stukjes rundercervelaat om precies te zijn en dat is echt heel lekker. Met chorizo kan het trouwens ook goed!

Duurzame tip: Maak je er liever een vegetarische soep van? Dat kan ook. Vervang de kippenbouillon dan door groentebouillon en laat de worst uit het recept. Je kunt ook extra groenten zoals knolselderij of pastinaak toevoegen. Voeg dan wel extra specerijen toe, want vooral de rundercervelaat geeft veel smaak af.

Vrijdag

Op comfort food vrijdag eten we deze keer een zalige auberginecurry met kidneybonen. Wat een feest is deze curry! Je kunt ‘m met witte rijst of zilvervliesrijst eten, maar naan smaakt er ook lekker bij.

Duurzame tip: Heb je porties van de curry over? Eet die de volgende dag als lunch of vries de porties in.

Zaterdag

Ik had weer eens zin in risotto en besloot deze bijzondere variant op het menu te zetten. Hierin komen de Italiaanse en Nederlandse eetcultuur samen, want het is een risotto met zuurkool, porcini (eekhoorntjesbrood) en spekjes. Zo’n verrassende en goed geslaagd combinatie!

Duurzame tip: Als je een kliekje over hebt zou ik deze de volgende even opbakken in de pan. Nog een beetje geraspte kaas erover en dan kun je lekker eten.

Zondag

Geen kerst zonder cranberry’s voor mij en deze cranberryjam met wortel en kardemom is fantastisch voor het kerstontbijt (en de dagen ervoor en erna). Je maakt de jam heel makkelijk zelf en je kunt het potje heel lang bewaren in de koelkast. Mits je wel het potje goed schoongemaakt/gesteriliseerd hebt en nooit met een vies mes of vieze lepel in de jam gaat. Smaakt heerlijk op een afgebakken broodje, op briochebrood, op pancakes en natuurlijk op net afgebakken croissants met gezouten boter!

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)