Francesca’s Weekmenu #238 – Eet goed, blijf thuis

Hoe makkelijk ik het normaal vind om het weekmenu te maken, zo moeilijk gaat het me deze keer af. Omdat ik eerlijk gezegd een beetje ontdaan ben van alles wat er nu gebeurt. Zo laconiek was ik een week geleden nog over het coronavirus, zo doordrongen van de ernst ben …

Hoe makkelijk ik het normaal vind om het weekmenu te maken, zo moeilijk gaat het me deze keer af. Omdat ik eerlijk gezegd een beetje ontdaan ben van alles wat er nu gebeurt. Zo laconiek was ik een week geleden nog over het coronavirus, zo doordrongen van de ernst ben ik nu. Met grote aandacht heb ik alle ontwikkelingen gevolgd, met afschuw keek ik naar de reactie van de Nederlanders. Het hamsteren bijvoorbeeld, mijn hemel…

Er is al heel veel over gezegd in de media, en dat het in veel gevallen asociaal is zijn jullie vast met me eens. Met uitzondering van mensen die vanwege hun gezondheid nu echt aan huis gekluisterd zijn, daar heb ik alle begrip voor. Maar zullen we hier alsjeblieft mee stoppen? Er is echt genoeg voedsel in Nederland. Je kunt prima voor een week boodschappen in huis halen, maar 24 potten bonen, 16 pakken houdbare melk en 100 pakken toiletpapier in huis hebben staan gaat echt te ver.

Laten we in plaats van alleen aan onszelf, aan elkaar gaan denken. Ook aan de mensen die nu keihard aan het werk zijn in de zorg en misgrijpen als ze na hun werk naar de supermarkt gaan. Of de ouderen die toch nog even uit huis willen om een boodschapje te halen en niet eens meer een parkeerplek kunnen vinden na 8 rondjes (zoals mijn moeder overkwam). En familie en mensen in de wijk die hulp nodig hebben bij het doen van boodschappen of het koken van een maaltijd. Help elkaar ook bij het creëren van een sociaal isolement. Normaal zeer ongewenst, nu bijzonder gewenst! Blijf uit elkaars buurt, zeg je sociale afspraken af, zorg dat we elkaar niet kunnen besmetten. Dat lijkt voorlopig de beste remedie te zijn. In dit filmpje wordt heel goed uitgelegd waarom, ik deel ‘m daarom nu ook hier. Omdat velen van jullie mijn weekmenu lezen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=6rqpRq7nkO8″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Goed, terug naar het weekmenu. Iemand vroeg aan mij of ik recepten kon maken met producten uit de voorraadkast en vriezer. Maar dat ga ik niet doen. Wel heb ik allemaal comfort food gerechten geselecteerd met veel voedingsstoffen. Die je ook in grotere hoeveelheden kunt maken. Om in te vriezen, of aan je familie of buren te geven als ze daar behoefte aan hebben. Aangezien we thuisblijven en ook veel tijd hebben om te koken is er geen excuus om goed en gezond te eten. Kook zelf en werk aan je weerstand, daar helpen we elkaar ook weer mee. Eet goed, blijf thuis en blijf veilig <3.

Nog een laatste tip: De supermarkten zijn inmiddels compleet geplunderd (wat over een paar dagen wel weer goed komt), maar daarnaast zijn er nog veel verswinkels en andere winkeliers die het enorm zwaar hebben op dit moment. Ga ook (of juist) bij hen boodschappen doen. Vaak hebben zij wel veel op voorraad en je helpt er echt mee. Denk ook aan de aanschaf van cadeaubonnen nu, die je later weer verzilverd. Vooral voor je favoriete restaurants of andere winkels/dienstverleners die tijdelijk veel minder tot geen omzet kunnen maken.

Maandag

Heel veel groenten kun je perfect roosteren in de oven. En daarom begin ik de week met dit recept voor geroosterde (winter)groenten. Geserveerd met een spiegelei en wat zelfgemaakte dukkah. Wat een kruidig notenmengsel is wat je kunt maken met noten die je nog in je voorraadkast hebt. Kies zelf de groenten die je lekker vindt (of die verkrijgbaar zijn) en gooi ze allemaal in de oven.

Dinsdag

Oké, toch één recept ertussen wat je kunt maken met alleen maar producten uit de voorraadkast of vriezer en dat is deze spaghetti met sardines, bonen en geroosterde paprika. Heel makkelijk om te maken, ook in grote hoeveelheden. Kan trouwens met iedere type boon en in plaats van sardines kun je ook kiezen voor tonijn.

Woensdag

Heerlijk én voedzaam is deze rode linzensoep met kip. Wil je nog extra groenten toevoegen, voeg dan extra bouillon en pompoen toe. Zoete aardappel is ook lekker. Maak een grote pan en vries porties in of deel ze uit.

Donderdag

Met eieren, aardappel en vrijwel iedere soort groente maak je deze frittata. Die ik als lekker makkelijk ‘voor de maandag’ had bedacht. Maar nu eten we ‘m gewoon op donderdag. Wat ik er graag bij eet is een kop soep (gewoon deze tomaten-basilicumsoep bijvoorbeeld) of een salade. Denk aan sla met komkommer, tomaat en wortel. Of maak een salade met geroosterde of gestoomde groenten erbij.

Vrijdag

Een grote pan stoofvlees, dat kunnen we wel gebruiken in deze tijden. Ik heb gekozen voor het Indische stoofvlees. Die serveer je met sambalboontjes en rijst. Of roerbak er spinazie, broccoli of snijbonen bij. Kan allemaal. Je kunt het zelfs eten met aardappels of brood in plaats van de rijst.

Zaterdag

Ik probeer nu extra groenten te eten, zodat ik goed aan mijn weerstand werk. Dat betekent dat ik vaak al bij het ontbijt en zeker bij de lunch groenten toevoeg. Bijvoorbeeld door deze bietenspread met feta en gekarameliseerde pecannoten op brood te eten. Zalig en goed voor je.

Zondag

Zelf iets bakken, daar hebben we nu alle tijd voor. Deze week ga ik voor de klassieke oma’s cake met een vleugje citroen. Van dat vleugje citroen kun je ook vanille maken door de citroen te vervangen door 1 of 2 theelepels vanille extract. Of je voegt nog wat stukjes appel en wat kaneel toe (laat de citroen dan achterwege).  Ook kun je er een kruidcake van maken door de citroen weg te laten en een flinke eetlepel koek- en speculaaskruiden toe te voegen. Met dit recept kun je alle kanten op.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu en zorg goed voor jezelf en anderen!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)