Francesca’s Weekmenu #246 – De barbecue kan aan!

Het wordt een stralende week met prachtig weer en ik gok dat wij ongeveer de hele week buiten eten én misschien ook wel alleen buiten koken. Dat inspireerde me tot een heerlijk weekmenu vol gerechten die je op de barbecue kunt bereiden. De meeste gerechten kunnen ook gewoon in de keuken in de (grill)pan of in de oven bereid worden, maar wist je dat je ook heel goed cake kunt bakken, tomaatjes kunt poffen, garnalen kunt roerbakken en groenten kunt stoven op een barbecue? Echt, bijna alles kan! Je moet alleen even weten hoe :-). En daar ga ik jullie vandaag mee helpen. Door te vertellen hoe je gerechten zowel in de keuken als op de barbecue kunt bereiden. De keuze is aan jou! Ben heel benieuwd of je dan net als ik ook de hele week buiten gaat koken?

Je vindt onder andere mijn recepten voor gestoofde aubergine met tomaat, knoflook en rozemarijn, salade met bimi en grote garnalen, heerlijke groentegerechten voor op de grill (inclusief een toetje met rabarber), gegrilde lamskoteletten met couscoussalade en een aardbeiencake met citroen en zure room in het weekmenu. Geniet van alle gerechten, de mooie week en de vrije dagen aan het einde van de week. Blijf je net als ik weg van de echt drukke plekken, ook al schijnt de zon zo fijn? We moeten het met z’n allen doen én volhouden ♥.

Wil je de wekelijkse e-mailnieuwsbrief ontvangen met daarin het weekmenu? Schrijf je dan hier in, dit is uiteraard helemaal gratis en je kunt je altijd weer uitschrijven.

Maandag

Ik gaf het in de inleiding al aan, een van de gerechten in mijn weekmenu van deze week is een gestoofde aubergine met tomaat, knoflook en rozemarijn. Waanzinnig lekker van smaak en heerlijk om te eten met vers afgebakken stokbrood of platbrood. Heb je de aubergine smaak te pakken? Dan vind je hier ook een heel lekker recept voor geroosterde aubergine met mozzarella en granaatappelpitjes.

Dinsdag

Deze salade met bimi, grote garnalen en Thaise dressing kun je in je keuken maken of op de barbecue. Het normale recept vind je hier en op de barbecue grill je de bimi en garnalen op een plancha of in een hittebestendige wok.

Woensdag

Voor de citroenkip met pesto aardappelschijfjes bereid je de aardappels in de Airfryer. Als je die nou niet hebt, kun je ook gewoon aardappels in de oven roosteren. Je kunt natuurlijk ook aardappels poffen of bakken op je barbecue, maar daar moet je dan wel voldoende ruimte voor hebben. De citroenkip wordt in het originele recept in een pan bereid, maar dat kan dus ook op de barbecue. Grill daarvoor eerst de volledige kipfilets op je (gietijzeren) rooster. Zet daarna een skillet of andere hittebestendige pan op het rooster en laat die warm worden, daarin ga je de citroenkip met spinazie verder bereiden. De cherrytomaten kun je in de oven of airfryer bij de aardappels bereiden of je pakt ze in aluminiumfolie en legt het pakketje ongeveer 10 minuten op het rooster van je barbecue.

Donderdag

Vandaag is het Hemelvaartsdag en terwijl ik dit weekmenu maak, geeft de weeronline app aan dat het die dag hopelijk 24 graden wordt. Vorig jaar, in 2019, was het super slecht weer tijdens Hemelvaartsdag. Dat weet ik nog goed, omdat ik toen eigenlijk deze Tex Mex barbecue had gepland. Deze hebben we toen maar een paar dagen verschoven naar het weekend, omdat het toen wel prachtig weer zou worden. Onze tuin zat ramvol met vrienden en hun kinderen en we hebben de hele middag genoten in de zon en gegeten. Vandaag deel ik al die heerlijke recepten nog maar eens met jullie, maar wel met een dubbel gevoel. Want ik mis die momenten met mijn vrienden, ook al ‘zien’ en spreken elkaar nog steeds veel. Maar het onbezorgde is voorlopig even weg. Maar gelukkig kunnen we af en toe wel weer met vrienden afspreken. Maar dan met minder mensen en op gepaste afstand in de tuin. Gelukkig helpt het weer de komende week mee, kunnen we alsnog een gematigd tuinfeestje met vrienden in de tuin doen. Maar dan wat kleiner.

Vrijdag

Aangezien ik op donderdag al een flinke comfort food dag had ingepland, gaan we het vandaag wat rustiger aan doen met deze heerlijke groente recepten voor op de grill. Je vindt er gemarineerde spiesen met aardappels en groenten in, maar ook Oosterse groentepakketjes met tofu en (mijn favoriet) de barbecuesalade met balsamico en pijnboompitten. Een lekker toetje voor op de barbecue vind je er ook in: rabarber-aardbeienpotjes met vanille yoghurt. Geen barbecue? Dan grill je de groenten in je grillpan en de groentepakketjes en rabarber-aardbeienpotjes kun je in de oven bereiden.

Zaterdag

Dol ben ik op gegrilde lamskoteletten! Die kun je in je keuken in een grillpan bereiden of buiten op de barbecue op direct vuur. De couscoussalade kun je alvast in de ochtend bereiden en in de koelkast bewaren, daar wordt de smaak alleen maar beter van.

Zondag

Last but not least: mijn aardbeiencake met citroen en zure room! Die je uiteraard gewoon binnen in de oven kunt bereiden, maar ook op de barbecue. Wel is het belangrijk dat je een kamado/barbecue hebt waarvan je de temperatuur kunt stabiliseren. Bereid je barbecue voor op indirect grillen, verhit ‘m tot een temperatuur van 175/180 graden en plaats eventueel nog een pizzasteen op het rooster (maar zonder kan ook). Schep je beslag in een ovenschaal en plaats deze 20 – 30 minuten in de barbecue met gesloten deksel. Check vanaf 20 minuten de garing met een satéprikker en haal je aardbeiencake eruit als de prikker er net droog uitkomt.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik ontzettend leuk om te zien.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's
Categoriën: Weekmenu
Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Francesca’s Weekmenu #246 – De barbecue kan aan!”