Gepofte zoete aardappel met Hollandse garnalen

Als je nog nooit een zoete aardappel hebt gepoft dan wordt het echt hoognodig tijd. Want dit is wat mij betreft een van de beste dingen die je met een zoete aardappel kunt doen. Naast frietjes maken en pureren. Ach, eigenlijk is alles met een zoete aardappel heerlijk. Dit gerecht met gepofte zoete aardappel en Hollandse garnalen ontstond per ongeluk. Ik had nog 2 zoete aardappels over en ik nam Hollandse garnalen bij de visboer mee omdat ik er zin in had. En dat was voldoende inspiratie voor dit heerlijke gerechtje. Lekker bij een gebakken stukje vis of met een salade erbij. Of alleen deze als een makkelijke maaltijd doordeweeks. Alhoewel je wel even tijd moet uittrekken voor het poffen, dat dan weer wel. Maar ja, in die tijd kun je even een wasje doen, of de vaatwasser uitruimen, beetje Facebooken en Twitteren, spelen met je kinderen, etc. Genoeg te doen dus 😉

Francesca Kookt_gepofte zoete aardappel met hollandse garnalen_2

Wat je nodig hebt voor 2 personen

2 zoete aardappelen
olijfolie
125gr crème fraîche of Griekse yoghurt of een combinatie van beide
citroenrasp, 1/2-1tl naar smaak
zwarte peper
zeezout
handvol rucola
100gr Hollandse garnalen

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappelen schoon onder stromend water. Dep ze goed droog, smeer ze in met een laagje olijfolie en prik rondom een paar keer in met een vork. Pak ze vervolgens in (niet te strak) in een stukje aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie goed is dichtgevouwen. Leg de aardappelen in de oven en pof ze in 45-60 minuten. Test of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Haal daarna uit de oven, maak de folie (voorzichtig) open en laat iets afkoelen.

Meng de crème fraîche (of de yoghurt of combi) met de citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Je kunt er naar smaak ook nog wat vers citroensap door roeren.

Snijd de zoete aardappelen in de lengte door tot ongeveer 2/3. Vul de aardappelen eerst met flink wat rucola. Schep hier het crème fraîche mengsel op en eindig met een royale hoeveelheid Hollandse garnalen. Serveer direct.

Francesca Kookt_gepofte zoete aardappel met hollandse garnalen_3

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Gepofte zoete aardappel met Hollandse garnalen”

  1. Dit lijkt me heerlijk. Morgen garnaaltjes halen, de zoete aardappels liggen zoals altijd in de schuur. Dat wordt dus smullen morgen met een lekkere salade erbij.

  2. Ik ben normaal gesproken niet zo’n fan van gepofte aardappels, maar deze lijken me ontzettend lekker!!

    De kans is groot dat dit binnenkort samen met een tomatensalade op het menu staan, dankjewel voor het recept 🙂

  3. Hmm, als mijn zus weer normale eetlust heeft (is net dinsdag geopereerd aan haar neusschelpen), dan ga ik ze zeker eens maken. Vast ook heerlijk als lunchgerecht! Dankzij een vriendin, pinterest en dus blog zoals deze de zoete aardappel helemaal aan het ontdekken.

      1. Morgen komt ze lunchen, dus dan staan deze gepofte zoete aardappels op het menu. Ben heel benieuwd. Ben echt de zoete aardappel aan het ontdekken en we lusten allebei graag rucola en garnalen, dus gaat vast helemaal goed komen.

  4. Hoi, hoi! Klinkt top voor vanavond, ik heb nog heel veel zoete aardappel in huis en toevallig ook nog garnalen.

    Maaar

    Zou de creme fraiche ook vervangen kunnen worden door Huttenkase of yoghurt of kwark?

  5. Als je de zoete aardappel met de vork inprikt en 10 minuten in de magnetron legt op vol vermogen is ie ook klaar. Je kunt hem zo opensnijden aan de bovenkant en vullen met wat je wilt!