Griekse souvlaki van lam en vegetarische souvlaki

De letterlijke vertaling van souvlaki is spies(je) en dat is precies wat je krijgt als je Griekse souvlaki bestelt. Aan de spies kan kip, varkensvlees of rundvlees geregen zijn. Of, mijn favoriet, lamsvlees dus. En vandaag ga ik jullie verblijden met het recept voor deze Griekse souvlaki van lam. Maar daar blijft het niet bij, want ik heb ook vegetarische souvlaki gemaakt, ik was toch bezig ;-). En die is ook geweldig lekker geworden met de halloumi en groenten.

De smaak van de souvlaki van lam valt of staat bij de marinade. En daar heb ik echt de tijd voor genomen. Niet voor het maken, want dat is zo gedaan, maar ik heb het vlees er een nachtje in laten liggen. Kan natuurlijk ook minder lang, maar geef het vlees wel minimaal 2 uur de tijd om goed te marineren. Van de marinade heb ik niets weggegooid, want die heb ik even opgebakken en daarna bij de Griekse souvlaki geserveerd, wat heerlijk was.

Voor de vegetarische souvlaki heb ik halloumi gecombineerd met ui en cherrytomaten. Ook lekker erbij is trouwens courgette (dan maak je de spiesen wat groter), maar die was ik vergeten te kopen. Kan de beste overkomen, mij dus ook. Daarom geef ik deze als tip aan jullie mee.

Wat je nodig hebt voor 6 spiesen (per soort)

Voor de Griekse souvlaki van lam:

  • 600 gr lamsvlees (bout of schouder)
  • 50 gr (Griekse) olijfolie extra vergine
  • sap van ½ citroen
  • 1 rode ui, grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl paprikapoeder
  • 6 grote spiesen
  • zout
  • zwarte peper

Voor de vegetarische souvlaki:

  • 1 verpakking (225 gr) halloumi
  • 25 gr (Griekse) olijfolie extra vergine
  • kneepje citroensap
  • 12 cherrytomaten
  • 1 rode ui, in kwarten (die nog te rijgen zijn)
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • zwarte peper
  • 6 grote, dunne (belangrijk!) spiesen

Serveer erbij:

Wat je gaat doen voor de Griekse souvlaki

Bereiding lam souvlaki: 15 minuten + marineren: 2 uur tot een nacht + grillen: 8 – 10 minuten
Bereiding vegetarische souvlaki: 15 minuten + marineren: 1 uur + grillen: 5 minuten

Voor de lam souvlaki:

  1. Snijd het lamsvlees in stukken van circa 3 x 3 cm. Meng de olie met het citroensap, rode ui, knoflook, tijm, oregano en paprikapoeder in een kom. Schep hier de blokjes lamsvlees doorheen en dek de schaal af. Zet 2 uur tot een nacht in de koelkast.
  2. Zet de spiesen (als ze van hout/bamboe zijn) een half uurtje in een glas water. Rijg daarna het vlees gelijkmatig aan de 6 spiesen en bestrooi de spiesen met een snufje zout en peper. De marinade die je overhoudt, bak je even goed op in een koekenpan. Deze houd je warm en kun je later bij de gegrilde souvlaki serveren.
  3. Grill de souvlaki van lam circa 8 minuten op de barbecue (200/220 graden), op direct vuur en liefst op een gietijzeren rooster. Draai de souvlaki regelmatig. Serveer de Griekse souvlaki met de gebakken ui en knoflook.

Voor de vegetarische souvlaki:

  1. Snijd de halloumi in circa 18 stukjes. Doe dit voorzichtig, want halloumi heeft de neiging om te ‘breken’. Meng de olie met het citroensap, de cherrytomaten, stukken rode ui, oregano, tijm en een snufje zwarte peper in een schaal. Schep hier de blokjes halloumi doorheen en dek de schaal af. Zet 1 uur in de koelkast.
  2. Zet de spiesen (als ze van hout/bamboe zijn) een half uurtje in een glas water. Het is belangrijk dat je de dunne satéspiesen gebruikt, omdat die makkelijker door de halloumi heen gaan en anders gaat het breken. Rijg aan iedere spies 3 stukjes halloumi, 2 cherrytomaten en 2 stukjes rode ui.
  3. Grill de vegetarische souvlaki circa 5 minuten op de barbecue (200 graden), op direct vuur, maar wel een beetje aan de zijkant want anders gaat de halloumi snel verbranden. Draai de souvlaki regelmatig.

Serveer de Griekse souvlaki zo of met Grieks pitabrood en tzatziki, de recepten daarvoor vind je hier. De souvlaki kun je trouwens ook in de grillpan bereiden, de tijden die je daarvoor moet aanhouden zijn ongeveer hetzelfde.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *