Vongole met knoflook, sjalot en kruiden

Vongole zijn voor mij persoonlijk een van de heerlijkste dingen die uit de zee komen. Ik eet ze aan 1 stuk door op. Of je ze me nou los voorschotelt of met spaghetti. Tijdens het Italiaanse diner gaven we de vongole als amuse. Maar dit smaakt ook fantastisch met spaghetti. Daarvan heb ik het recept hieronder aangegeven.

Mocht er nu iemand denken “vongo-wie?”: vongole zijn kleine venusschelpjes en het is de luxere variant van kokkels. Ze lijken op elkaar, maar als je ze kritisch met elkaar gaat vergelijken dan zijn vongole verfijnder van smaak. Hun schelpen zien er zelfs mooier uit, maar ja daar heb je qua smaak weer weinig aan. Zorg ervoor dat je vongole altijd supervers koopt. Ik bestel ze bij mijn visboer en dan krijg ik ze mee in netjes van 1 kilo. Gebruik voor dit recept echt alleen de beste ingredienten, dat verdient dit gerecht.

Wat je nodig hebt voor 12 personen als amuse:
1 kilo verse vongole
6 teentjes knoflook
2 banaansjalotten of 4 kleine sjalotjes
15gr platte peterselie

15gr tijm
15gr rozemarijn
olijfolie om in te bakken
2el roomboter
versgemalen zwarte peper 
zeezout
2 citroenen

Wat je gaat doen:
Spoel de vongole goed af in koud water, doe dit minstens twee keer zodat je al het mogelijke zand kwijt raakt. Gooi schelpjes die kapot zijn of niet uit zichzelf (of als je er tegenaan tikt) dichtgaan gelijk weg. Hak de knoflook en sjalotten fijn in de keukenmachine. Was de kruiden en rits de blaadjes van de tijm en rozemarijn. Hak daarna alle kruiden fijn en leg deze apart. Van de gehakte tijm en rozemarijn gebruik je straks ongeveer 2 eetlepels. Van de peterselie gebruik je alles.

Neem een grote koeken- of braadpan met een dikke bodem. Bekijk van te voren of de pan groot genoeg is voor alle schelpen en zorg ervoor dat de pan goed verhit wordt. Voeg wat olijfolie toe. 

Doe de vongole in de pan en strooi hier gelijk ruim wat peper overheen. Bak de vongole even kort (max 2 minuten) totdat de schelpjes open gaan en er vocht los komt. Voeg daarna de knoflook, sjalot en kruiden toe en meng dit goed. Bak nog een minuutje door.

Voeg daarna de boter toe en schud de schelpen goed door elkaar, zodat het vocht en de boter goed om alle schelpen gaan plakken. 


Serveer de vongole in kleine bakjes met een klein partje citroen.


Wat je nodig hebt voor 4 personen als pastagerecht:

1 kilo verse vongole
1 pak goede kwaliteit spaghetti (kijk bijvoorbeeld eens bij de supermarkt naar De Cecco)
6 teentjes knoflook
2 banaansjalotten of 4 kleine sjalotjes
15gr platte peterselie
15gr tijm
15gr rozemarijn
olijfolie om in te bakken
2el roomboter
versgemalen zwarte peper 
zeezout

Wat je gaat doen:
Kook de spaghetti beetgaar (al dente) in een pan ruim kokend water met wat zout en olijfolie. Giet de spaghetti af en bewaar totdat je klaar bent met de vongole. 

Bereid de vongole op exact dezelfde wijze zoals hierboven in het amuse recept omschreven. Nadat je de boter door de vongole hebt gemengd, voeg je ook de spaghetti toe en hussel je alles voorzichtig door elkaar heen. 

Serveer de pasta direct en geniet! Voor deze spaghetti kun je me ’s nachts echt wakker maken 🙂

Inspiratie: Mitra schenkt

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Vongole met knoflook, sjalot en kruiden”

  1. Fantastisch recept. In Italië geïnspireerd geraakt om vongole thuis ook te gaan maken. Heb het recept al een aantal keren gemaakt en geserveerd en het lukt altijd. Of je het nou met of zonder pasta eet… altijd goed. Alle gasten, jong en oud, eten er graag van mee. Gebalanceerde smaken maar wel goed zout! Dank Francesca 🙂

    1. Hi Michelle, wat leuk om je reactie te lezen. Precies mijn idee over dit gerecht! Het is een van mijn favorieten, sterker nog ik moet het maar weer snel gaan maken 😉

  2. Francesca😋😋😋, werelds dit recept. My First time. Met toevoeging chilipeper, want ik houdt van wat pit, super. Kilo Vongole met 150 gr. gerst pasta (la Vialla) een wonder dat ik nog vingers over heb. Nom nom nom.

  3. Heb je recept geprobeerd. De basiscombinatie vind ik aantrekkelijk.
    In mijn ogen een overdosering kruiden en heb die dus gereduceerd.

  4. Dit gerecht van jou heb ik bereid op de green egg. Een aanrader, het was fantastisch!!

Reacties zijn gesloten.