Italiaanse biefstuk met gebakken aardappels

Biefstuk met gebakken aardappels. Hoe simpel en lekker kan het leven zijn. Nou is er natuurlijk niets mis met een goed gebakken biefstuk in roomboter met een beetje peper en zout. Maar deze versie is ook wel heel lekker. En verrassend!

Ik werd geïnspireerd door Giovanni van 24Kitchen. De ietwat luidruchtige Italiaanse chef. Als ik naar een programma van hem kijk, moet ik altijd even door de eerste paar minuten heen bijten. Maar als hij klaar is met zijn geschreeuw en begint te koken, krijg ik toch altijd weer trek 🙂 Ik heb eigenlijk geen idee meer wat het originele recept was, ik weet wel dat ik de tomaten, augurken en kappertjes had onthouden en daarmee ben ik aan de slag gegaan.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

  • 200gr aardappels (of meer voor de echte aardappeleters onder ons)
  • 2 scharrel biefstukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui of 1/2 grote ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1el kappertjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2el kleine augurken
  • handvol verse basilicum
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  • olijfolie om in te bakken
  • roomboter
  • versgeraspte Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Verwarm een royale hoeveelheid olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de blokjes aardappels. Op niet te hoog vuur, want je wilt dat ze een minuut of 15 de olijfolie absorberen zodat ze zacht worden. Daarna bak je ze nog een minuut of 5 op hoog vuur en dat zorgt voor het bruine, krokante korstje. Een beetje zout erover en dan heb je heerlijk gebakken Italiaanse aardappeltjes. Tip voor de liefhebbers: beetje gehakte rozemarijn mee bakken is ook heerlijk!

In de tussentijd maak je de saus. Hak de knoflook en ui helemaal fijn en snijd de bleekselderij in stukjes. De kleine augurken snijd je door midden en de basilicum hak je grof. Verhit een beetje olijfolie in een sauspan. Niet te kleine pan, want de biefstukken komen er straks ook nog bij. Fruit hierin zachtjes de knoflook en ui. Voeg daarna de bleekselderij toe en bak een minuutje mee. Als laatste bak je heel kort de kappertjes mee. Voeg dan de tomaten, basilicum en augurken toe en breng op smaak met peper en zout. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen zodat alle smaken goed met elkaar mengen.

Verhit een klontje roomboter in een pan met antiaanbaklaag totdat de boter net is opgehouden met spetteren en lichtbruin wordt. Leg de biefstukken in de hete boter. Doe dit niet met een vork of ander keukengerei waarmee je in het vlees prikt. Gebruik idealiter een vleestang. Bak ze om en om bruin in circa 5 minuten. Het vlees zit dan tussen rare en medium in. Bestrooi ze op het laatst met peper en zout.

Leg daarna de biefstukken in de saus en laat ze maximaal een minuutje mee pruttelen. Daarom bak je ze niet te lang voor, omdat je anders een hele doorbakken biefstuk krijgt en daar houden we natuurlijk niet van 😉

Serveer de biefstukken met een royale hoeveelheid saus, de gebakken aardappeltjes en eventueel een frisse groene salade. Rasp nog wat Parmezaanse kaas over de biefstuk en garneer met een blaadje basilicum.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *