Jambalayasoep

Hebben jullie tijdens de herfst ook zo vaak trek in soep? Ik ben zelf echt een soepfan en lust ieder seizoen graag soep, maar de herfst spant toch wel de kroon. Met de korter wordende dagen en het herfstige weer kan ik extra genieten van een lekkere warme kom soep.

Nu zijn er ontelbaar veel soorten, je kunt immers vrijwel alles tot soep omtoveren, maar dit keer heb ik wel een hele lekkere gevonden. Misschien ken je het gerecht jambalaya wel, het is een rijstgerecht met een mix van garnalen, gerookte worst of kip, groente en een smaakvol tomatenmengsel. Heerlijk vind ik het!

Nu blijkt dat je er ook nog eens heel gemakkelijk soep van kunt maken ben ik helemaal om, want dat zijn twee vliegen in een klap. Door de rijke vulling is het echt een stevige maaltijdsoep en daardoor prima geschikt als avondmaaltijd.

Wat je nodig hebt voor 1 grote pan soep

  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 (rode) jalapeno
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr kipfilet
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 paprika’s in verschillende kleuren
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 750 ml kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 450 gr garnalen
  • 1 citroen
  • 200 gr basmatirijst
  • handje verse peterselie, fijngehakt
  • 2 stengels lente ui, in dunne ringen

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Maal de ui, knoflook, jalapeno, tomatenpuree met een klein scheutje water in een keukenmachine of hakmolen tot een pasta.

  2. Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoof- of soeppan en bak hierin de pasta een paar minuten aan. Snijd ondertussen de kip in kleine blokjes en voeg toe aan de pan samen met paprikapoeder, cayennepeper, uienpoeder en knoflookpoeder. Bak dit mee tot de kip bruin is.

  3. Snijd de bleekselderij en paprika in kleine blokjes. Laat 1 minuut meebakken met de kip.

  4. Voeg dan de tomatenblokjes, warme bouillon, laurierblaadjes en tijm toe, laat dit 15 minuten pruttelen. Kook in de tussentijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  5. Voeg de laatste 3 minuten de garnalen toe aan de soep. Proef en breng op smaak met citroensap.

  6. Serveer de jambalayasoep in een grote kom met een schepje rijst en garneer met peterselie en lente-ui.

Tip: ik koos voor een combinatie van kip en garnalen, maar je kunt ook gaan voor een combinatie met gedroogde worst zoals chorizo. Ook erg lekker! 

Ik ben heel benieuwd of jullie deze jambalayasoep net zo lekker vinden als dat ik ‘m vond. Laat het vooral weten in een reactie! En nieuwe soep ideeën zijn natuurlijk altijd welkom 😉

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Jambalayasoep”