Kabeljauw met citrus basilicumsaus

Op zonnige dagen in de lente heb je soms niet veel meer nodig dan een heerlijk stukje vis met een smakelijke saus. Tenminste, zo dacht ik erover toen ik deze kabeljauw met citrus basilicumsaus maakte. En ook toen ik het aan het eten was, want de smaak is fantastisch. Het zoete van de sinaasappel met het kruidige van de basilicum en de zachte structuur van de vis is echt een heerlijke combinatie.

Ik koos ervoor om de vis te serveren met rijst en groene asperges en at het als een lichte avondmaaltijd. Maar je zou het ook kunnen serveren als hoofdgerecht van een diner, bijvoorbeeld tijdens Pasen. Hoe dan ook, je gaat er zeker van genieten.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

  • 300 gr kabeljauw (vers of diepvries MSC)
  • 1 citroen
  • 2 sinaasappels
  • olijfolie
  • 150 gr rijst
  • 30 gr boter
  • 1 tl bruine suiker
  • sap van 1 (bloed)sinaasappel
  • 8 grote blaadjes verse basilicum, grofgehakt
  • witte peper
  • zeezout
  • 500 gr groene asperges

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten (inclusief marineren)

1. Leg de kabeljauw in een platte schaal. Rasp hierboven de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel. Knijp ook het sap van beide erboven uit en schenk er een scheutje olijfolie over. Wrijf de vis in met de marinade, dek af en laat 30 minuten marineren.

2. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Smelt de boter samen met de suiker in een klein pannetje. Als de suiker is opgelost, voeg je het sap van een gewone sinaasappel en de bloedsinaasappel (of het sap van 2 sinaasappels) eraan toe. Laat dit op medium vuur inkoken totdat de saus iets dikker is geworden. Net voordat je de saus gaat serveren, roer je er de basilicum door. Proef en breng op smaak met peper en zout, voeg eventueel ook extra basilicum toe.

4. Verhit een koekenpan en zet een pan op het vuur met water waarin je de asperges kunt koken. Haal de kabeljauw uit de marinade en dep droog. Bak de kabeljauw in zo’n 3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte) gaar met een beetje olijfolie in de koekenpan. Breng op smaak met peper en zout. Kook in de tussentijd de asperges beetgaar in het water, dit duurt ongeveer 4 minuten.

Tip: deze stap kun je ook doen met een grillpan. Grill dan eerst de asperges gaar met wat olijfolie en grill daarna de kabeljauw.

5. Maak de borden op met rijst, asperges, kabeljauw en schenk er, naar smaak, wat van van de citrus basilicumsaus over. Serveer direct.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Maak dit recept met vis. Hoofdgerecht Kabeljauw met citrus basilicumsaus. Serveer met rijst en groene asperges #kabeljauw #vis

Deze kabeljauw in citrus en basilicum saus is een heerlijk gerecht voor iedere zonnige dag! Bedankt voor de inspiratie Foodness Gracious.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kabeljauw met citrus basilicumsaus”

  1. Eerste paasdag gegeten ondanks de kou , het is in 1 woord heerlijk!! Ik twijfelde over de rijst maar het past er perfect bij. Dit recept ga ik zeker vaker maken.