Kalkoensandwich en meer met restjes kalkoen

Mocht je nou met kerst zo’n grote vogel hebben gebraden voor het diner dan zit je geheid de volgende dag met een koelkast vol restjes. En dat is heel goed! Want restjes kalkoen zijn fantastisch. Ik heb onlangs een hele kalkoen gevuld van bijna 6 kilogram en de dagen erna …

Mocht je nou met kerst zo’n grote vogel hebben gebraden voor het diner dan zit je geheid de volgende dag met een koelkast vol restjes. En dat is heel goed! Want restjes kalkoen zijn fantastisch.

Ik heb onlangs een hele kalkoen gevuld van bijna 6 kilogram en de dagen erna konden we nog genieten ervan. Zo maakte ik bijvoorbeeld deze kalkoensandwich. Pistoletjes (of stokbrood) afbakken in de oven, besmeren met truffelmayonaise en beleggen met veldsla, restjes kalkoenvlees, wortel julienne en knapperige kalkoenbacon. Natuurlijk kun je het ook met gewone bacon doen, maar ik vind in dit geval uitgebakken kalkoenbacon nog veel lekkerder. Vraag ernaar bij je poelier, islamitische slagerij of koop het bij AH XL. Het kalkoenvlees kun je trouwens koud of lauwwarm eten in dit geval. Als je het warm wilt, warm dan niet op in de magnetron. Dan wordt het droog. Ik warm meestal op in een oven van 100 graden en schenk er eerst nog wat jus over. Dek daarna af met aluminiumfolie en na 15 minuten is het warm.

kalkoen-sandwich-2

Wat kun je nog meer met restjes kalkoen?

    • Trek een bouillon van het karkas en de snijresten. Spoel de boel af en meng in een soeppan met grofgehakte ui, wortel, bleekselderij en kruiden en specerijen zoals zwarte peper, laurier, kruidnagel en peterselie. Ik vind het lekker om er een meer Oosterse bouillon van te maken en combineer de ui, wortel en bleekselderij daarom met verse sereh, gember en laos, piment, peterselie en bladselderij. Schenk er water bij totdat de boel onder staat en laat dan ongeveer 3 uur trekken op laag vuur. Zeef de bouillon en nu kun je ‘m laten afkoelen om in te vriezen of gebruik als basis voor een soep. Ik maakte er een soort bamisoep van met mais, lente-ui, geplukte kalkoen en peper ketjap.
    • Bak een hartige taart met kalkoenvlees, restjes groenten en andere smaakmakers. Overgebleven vulling kun je hier ook prima voor gebruiken.
    • Meng kalkoenvlees, groenten, aardappeltjes, vulling van de kalkoen en wat spekjes in een ovenschaal. Klop een eitje los met melk, mosterd en geraspte kaas, schenk over de inhoud en bak in de oven tot het gaar en goudbruin is.
    • Maak een salade met rauwe groenten, kalkoenvlees en een frisse dressing. Ook lekker: maak er een pastasalade van met een romige dressing.
    • Zet een pan op het vuur en maak een makkelijke curry met blikken tomaat, kokosmelk, currypasta, kalkoen en groenten naar keuze. Lekker met rijst erbij.

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca