Ik heb standaard een potje gekonfijte citroen in de koelkast staan. Hiervoor worden hele citroenen gepekeld in water met zout waardoor de structuur van de schil helemaal veranderd, die wordt namelijk zacht. De smaak wordt ook anders. In plaats van friszuur, krijgt de citroen een meer gerijpte smaak. Iets zoutig, maar nog steeds met een onmiskenbare citrussmaak. Daarom is gekonfijte citroen een heerlijke toevoeging aan gerechten waar stevige of aardse smaken de basis zijn. Zoals bijvoorbeeld deze salade met zoete aardappel, burrata en za’atar.
Voor deze salade rooster je de zoete aardappel eerst in de oven met specerijen en daarna komt het samen met sla, burrata, za’atar en gekonfijte citroen op een saladeschaal. Een ware smaakexplosie en heerlijk om te eten op warme dagen.
Za’atar ken je misschien al. Zo niet, dan vertel ik daar ook gelijk alles over. Het is een specerijenmengsel met sesamzaadjes als basis. Daar wordt sumak (een friszuur besje) aan toegevoegd samen met kruiden zoals tijm, oregano of majoraan. Ik strooi het heel graag over geroosterde aardappels of groenten. Maar ook in soepen doet ‘ie zijn werk goed. En het is ook een geheim ingrediënt in mijn kruidenboter of ik meng ‘m olijfolie als dip. Een alleskunner die ik, naast de gekonfijte citroen, ook heel graag in huis heb.
Hieronder vind je het recept van mijn salade met zoete aardappel. Je kunt het als lunch of lichte avondmaaltijd eten met 2 personen. Voor een avondmaaltijd zou ik er nog wel wat volkoren pita’s, naan of platbrood bij eten. Je kunt deze salade ook serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een barbecue. Geniet ervan!
Meer recepten met zoete aardappel? Hier vind je ze allemaal!
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels (circa 400 gram in totaal)
- olijfolie extra vergine
- zout
- 2 tl za’atar + extra (zie ook de notities)
- 1 tl gemalen komijn
- 75 gr sla naar keuze (denk aan rucola, eikenbladsla, botersla, veldsla, krulsla of raapstelen in het seizoen)
- 10 Honingtomaten, gehalveerd
- 1 el citroensap
- 1 tl granaatappelmelasse (kun je er ook uitlaten)
- zwarte peper
- 1 bol burrata
- ½ tl pul biber (is een milde, smaakvolle gedroogde peper, je kunt het er ook uitlaten of vervangen door wat gerookt paprikapoeder of een heel klein snufje chilivlokken (is wel pittiger))
- 1 el fijngehakte gekonfijte citroen (zie ook de notities)
Ook nodig
- oven met bakplaat
- bakpapier
- grote saladeschaal of -kom
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze daarna in wedges. Meng ze, met je handen, met een scheut olijfolie, snufje zout, 2 tl za’atar en 1 tl komijnpoeder. Verdeel de wedges daarna gelijkmatig over het bakpapier en zet de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Schep de wedges halverwege om.
- Verdeel de sla over een grote saladeschaal. Als de zoete aardappel klaar is, leg je deze op de sla samen met de gehalveerde Honingtomaten.
- Klop een vinaigrette van 2 el olijfolie, 1 el citroensap, de optionele 1 tl granaatappelmelasse, snuf zout (fleur de sel is hier perfect voor) en wat gemalen zwarte peper. Schenk dit gelijkmatig over de salade.
- Haal de bol burrata uit de verpakking en dep ‘m droog. Trek ‘m daarna iets uit elkaar en leg de bol in het midden van de salade. Garneer de burrata met een sliertje olijfolie en strooi er wat za’atar en pul biber op.
- Verdeel de gekonfijte citroen over de hele salade en strooi er als laatste ook nog wat za’atar over.
Notities
- Met dit recept maak je een lunch voor 2 personen of een bijgerecht voor 4 personen.
- Als je er een maaltijdsalade van wilt maken, zou ik nog wat volkoren naan of flatbread toevoegen.
- Zowel de za’atar als de gekonfijte citroen kun je in veel supermarkten kopen van het merk Souq. Euroma heeft ook een za’atar in het assortiment. Bij de Mediterraanse supermarkt kun je het altijd vinden.
- De gekonfijte citroen kun je met schil en al vanuit het potje fijnhakken. Door het konfijten is de schil heel zacht geworden en is ook de bitterheid weg. Dat geeft juist een geweldige smaak aan deze salade.
- Bereiding: 45 minuten (inclusief oven)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious