10 feestelijke kerstvoorgerechten

Zeker met de kerstdagen is het leuk, en uitdagend, om uit te pakken met feestelijke kerstvoorgerechten. Traditioneel meestal een voorgerecht dat per persoon aan tafel geserveerd wordt, maar tegenwoordig delen we ook steeds vaker aan tafel. Met verschillende gerechten die in het midden van de tafel worden geplaatst en waar je dan met z’n allen van kunt genieten. Een trend waar wij thuis ook van houden!

Daarom heb ik vandaag allemaal kerstvoorgerechten voor jullie geselecteerd die je zowel los kunt serveren, maar waar je ook een selectie uit kunt maken om samen van te delen. Voor ieder wat wils, dus zowel vlees, vis als vegetarisch. Bij ieder gerecht heb ik ook aangegeven wat je kunt voorbereiden zodat je zonder kerststress aan tafel kunt.

1. Gevulde avocado met garnalen

Deze gevulde avocado is lekker fris als kerst voorgerecht en ideaal om met elkaar te delen. In plaats van garnalen kun je trouwens ook kiezen voor rivierkreeftjes of reepjes kipfilet. De vulling kun je al helemaal voorbereiden. Het garneren in de avocado doe je vlak voor het diner.

2. Bisque van krab

Een waanzinnige bisque, oftewel soep, die gemaakt wordt van verse krab. Ideaal ook om te serveren als amuse of tussengerecht in mooie glaasjes. Geen zin om zelf je krab schoon te maken? Vraag dan hulp aan je visboer. Deze bisque kun je volledig voorbereiden en hoef je alleen nog op te warmen vlak voor het diner.

3. Steak tartare

Tja, wat moeten we nou nog zeggen over steak tartare…wij zijn er dol op hier! Met dit recept van Ron Gastrobar Paris kan deze echt niet mislukken. De garnituren kun je al volledig voorbereiden. Het maken van de steak tartare doe je pas vlak voor het diner vanwege de houdbaarheid, omdat je met rauwe producten werkt.

4. Trio van pastinaak

Een budget kerstvoorgerecht waar we vorig jaar erg blij van werden en deze trio van pastinaak is ook nog vegetarisch. Voor de salade en soep kun j de alles voorbereiden. De salade hoef je alleen nog op te maken op het bord en de soep warm je op. Voor de crostini kun je alles voorsnijden, maar het daadwerkelijk bereiden van de crostini doe je vlak voor het diner.

5. Zalmtompouce met romige forelmousse

Dit gerecht van sterrenchef Mario Ridder staat al 2 jaar hier op de site, maar ik herhaal ‘m met liefde. Deze zalmtompouce is namelijk verrukkelijk en je kunt ‘m helemaal voorbereiden. Alleen het koken van de kwarteleitjes en het snijden van de plakken doe je vlak voor het diner.

6. Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Voor de risottoliefhebbers is dit een waanzinnig kerstvoorgerecht. Klassieke risotto alla Milanese gecombineerd met kruidige paddenstoelen en knapperige bacon. Tip voor het voorbereiden: risotto moet je nooit opnieuw opwarmen, want dan krijg je een dikke massa. Wel kun je de risotto ’s middags vast tot driekwart bereiden en dan laten staan met de deksel op de pan. De bacon en paddenstoelen kun je ook voorbereiden. Vlak voor het diner maak je de risotto af en dan serveer je ‘m rechtstreeks uit de pan met de paddenstoelen (even opwarmen) en de bacon. Heb je risotto over, daar maak je de volgende dag deze heerlijke arancini mee.

7. Gemarineerde coquilles met grapefruit en venkel

Nog zo’n mooi kerstvoorgerecht waar alle smaken in terugkomen. De marinade voor de coquilles kun je volledig voorbereiden, het snijwerk ook trouwens. Het daadwerkelijk bakken van de coquilles doe je vlak voor het diner en bak ze maar heel kort zodat de coquilles van binnen nog zacht en licht doorschijnend zijn.

8. Gravad lax met gin

Misschien wel mijn favoriete kerstvoorgerecht van dit hele lijstje is deze gravad lax met gin. Oftewel, gemarineerde zalm en dat is ontzettend makkelijk om te maken! En nog beter: je kunt het al dagen eerder voorbereiden. Vlak voor het diner snijd je dunne plakken en die serveer je met toastjes en de saus. Een beter gerecht om te delen is er niet.

9. Toast met gerookte eendenborst en rode ui

Een voorgerecht wat super makkelijk om te maken is en een chique uitstraling heeft is deze toast met gerookte eendenborst en chutney van rode ui. De gerookte eendenborst kun je bij slagers of poeliers kopen en de chutney kun je volledig voorbereiden. Combineer dit met luxe toastjes en je voorgerecht is klaar.

10. Bonenragout met salie

Als laatste deel ik een nieuw recept. Het welbekende ragoutbakje, maar dan deze keer vegetarisch: met witte bonen en salie. Een geweldige uitvinding van mezelf, al zeg ik het zelf. De ragout is ontzettend makkelijk om te maken en de smaak is fantastisch. Je mist echt geen vlees of vis in dit voorgerecht. De bereiding heb je binnen 30 minuten gedaan, vervolgens vul je er bakjes mee (of maak zelf bladerdeegbakjes in een muffinvorm) en klaar is je voorgerecht.

Brunch of voorgerecht, 6 stuks

  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook,fijngehakt
  • klontje boter + 25 gr
  • 1 tl tomatenpuree
  • 8 blaadjes salie, fijngehakt
  • 200 gr witte bonen (uit pot of zak)
  • 450 ml warme groentebouillon
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 25 gr bloem
  • 6 pasteibakjes

Bereidingswijze

  1. Verhit een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 5 minuten op laag vuur in een klontje boter terwijl je geregeld roert. Laat niet bruin worden.
  2. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Roer de blaadjes salie en de witte bonen erdoor en bak kort mee.
  3. Schenk 200 ml bouillon erbij, roer door en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur tot vrijwel al het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper en zet het vuur uit.
  4. Smelt in een pan de 25 gr boter op middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor en blijf circa 2 minuten roeren tot de bloem is ‘gebakken’. Nu is je roux klaar. Schenk 250 ml bouillon er rustig bij terwijl je klopt met een garde. Blijf roeren tot het mengsel is ingedikt. Dit is de basis van je ragout. Zet het vuur laag.
  5. Roer het bonenmengsel erdoor, proef en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de bonenragout in pasteibakjes.

Tip: Kies een paar grote blaadjes salie uit en frituur die heel kort (1 – 2 seconden) in een bodempje zonnebloem- of frituurolie dat je verhit hebt in een pannetje. Garneer hiermee de ragoutbakjes.

Op zoek naar nog meer kerst inspiratie? Bekijk dan de volgende pagina’s:
10 kerstbrunch recepten om van te smullen
10 zalige kerst hoofdgerechten
10 heerlijke kerstdesserts
10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen

Dit was mijn selectie van kerstvoorgerechten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “10 feestelijke kerstvoorgerechten”

  1. Ik wil je laten weten dat er GEEN keuze is bij het accepteren of niet bij jouw cookies! Dit is volledig in tegenspraak met de privacywet en dus ben je zwaar in overtreding! Ik vind het ook heel onprettig dat de cookies MOETEN worden geaccepteerd en het als “normaal” en als “de schuld van…” wordt gepresenteerd! Er wordt aan verdiend en er MOET een keuze zijn!

    1. Hi CCM, dat zijn heel veel kapitalen en uitroeptekens bij elkaar in je reactie ;-). Maar helemaal goed hoor dat je hierover begint. Er is recentelijke weer een en ander veranderd in de wetgeving en ik heb mijn juriste reeds gevraagd om mij advies te geven over de inhoud van de cookiemelding en hoe we dit moeten aanpassen. Ik heb namelijk wel verstand van koken, maar niet van cookiemeldingen. Zij heeft ook mijn privacyverklaring opgesteld en zodra ik advies krijg over de cookiemelding passen we deze ook aan. Tot die tijd blijft de cookiemelding zoals ‘ie nu is. Verder voldoen we volledig aan de AVG-wet zoals je in mijn privacyverklaring kunt lezen: https://www.francescakookt.nl/over-francesca-kookt/privacyverklaring/