10 zalige kerst hoofdgerechten

Tijdens de kerstdagen is het hoofdgerecht van het kerstdiner vaak hét pronkstuk van de avond. En ieder jaar is het dan ook weer de vraag waar je deze keer voor gaat. Houd je het makkelijk? Of ga je juist eens helemaal los? Allebei natuurlijk prima, bij mij verschilt het ook per jaar. Voor welke optie je ook gaat, in dit artikel vind je 10 verschillende kerst hoofdgerechten, van vrij eenvoudig en snel bereid tot aan echte shownummers. In alle gevallen heerlijk van smaak en geen een van deze hoofdgerechten zal misstaan tijdens de feestdagen. Bij ieder gerecht geef ik ook weer aan wat je al kunt voorbereiden en welke bijgerechten je erbij kunt serveren!

1. Gevulde kalkoen met bijgerechten

We beginnen gelijk goed met een klassiek kerst hoofdgerecht, namelijk gevulde kalkoen met bijgerechten. Met dit hoofdgerecht zit je altijd goed en al lijkt het heel ingewikkeld, dat valt eigenlijk best wel mee. De bereidingstijd is uiteindelijk maar een half uur, verder doet vooral de oven en de kalkoen zelf het werk. Qua voorbereiding kun je de vulling en een aantal bijgerechten voor de kalkoen alvast de dag ervoor of in de ochtend bereiden. Bijgerechten die heerlijk bij een gevulde kalkoen passen zijn klassieke stoofperen (of stoofperen zonder alchohol), een van deze drie heerlijke bijgerechten met aardappel, cranberry compote en geroosterde spruitjes met ui en bacon.

2. Ribeye met sherry-pepersaus

Een mooi stuk vlees doet het als kerst hoofdgerecht natuurlijk altijd goed. Deze ribeye met sherry-pepersaus is helemaal niet ingewikkeld om te maken, maar zal zeker in de smaak vallen want de combinatie tussen het vlees en de saus is waanzinnig! De saus kun je al een aantal uur van te voren maken, die warm je dan voor het serveren nog even op. Verder kun je dit bijgerecht met decadente aardappel uit de oven met room en knoflook er bij serveren en al van tevoren bereiden. Ook lekker om er een frisse salade bij te serveren, zoals deze salade met bimi, haricot verts en groene asperges.

3. Coquilles met een Portugees tintje

Naast een hoofdgerecht met vlees of gevogelte is het ook heerlijk om een hoofdgerecht met vis te serveren. Deze coquilles met een Portugees tintje maken jouw Kerst ook nog eens een beetje exotisch! Aan dit gerecht valt niet veel voor te bereiden, maar je hoeft er ook maar een half uurtje voor in de keuken te staan. Wel lekker om er wat zelfgemaakt brood bij te serveren, bijvoorbeeld focaccia of briochebrood.

4. Gevulde kip met boursin, paprika en cajun kruiden

Een gevulde kip voor het kerstdiner is altijd een goed idee. Zo gemaakt namelijk en kan eigenlijk niet mislukken! Deze gevulde kip met boursin, paprika en cajun kruiden is fantastisch, maar deze gevulde kip met balsamico glazuur mag er ook zeker wezen. En wat eet je het lieft bij kip? Patat en appelmoes natuurlijk! Maar dan in een luxere kerstversie, zoals deze appelcompote met ciderazijn en kaneel en/of deze rode kool met appel en kaneel, aardappeltjes uit de oven met truffelmayonaise of een van deze drie zelfgemaakte mayonaises met een smaakje. De appelcompote en rode kool kun je al tot een dag van tevoren bereiden, en de mayonaise zelfs al meerdere dagen van tevoren. De kip vul je sowieso al een dag van tevoren, dus daar ben je op Kerst zelf helemaal snel mee klaar!

5. Kaasfondue

Ga je dit jaar voor een niet te ingewikkeld kerst hoofdgerecht? Dan is de allerlekkerste kaasfondue natuurlijk altijd een hele goede optie! Naast makkelijk om te maken, kun je erbij serveren wat je maar wil en is het gelijk gezellig wanneer je met elkaar in een pannetje mag dopen. Ik vind het altijd lekker om een frisse salade bij de kaasfondue te serveren, zoals deze witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten, deze salade met noten en frambozendressing of deze salade met bloemkool, spinazie en pitachips. Al het garnituur en de salade (wacht wel met de dressing tot serveren) kun je in de ochtend al voorbereiden.

6. Runderstoof in rode wijn met knolselderijpuree

Een heerlijk stoofgerecht doet het altijd goed als kerst hoofdgerecht. Niet alleen omdat je het al tot een dag van tevoren kunt bereiden en het fantastisch smaakt, het is ook nog eens budgetvriendelijk. Voor deze runderstoof in rode wijn met knolselderijpuree raad ik je wel aan vlees van kwaliteit te kopen, dat maakt namelijk echt verschil! In plaats van de knolselderijpuree kun je deze runderstoof ook serveren met grove aardappelpuree met lente-ui of aardperenpuree met hazelnoten.

7. Kabeljauw met citrus basilicumsaus

Nog een fantastisch kerst hoofdgerecht met vis is deze kabeljauw met citrus basilicumsaus. De smaak van de vis combineert heerlijk met de zoete en zure smaken van de citrusvruchten. In plaats van de rijst en asperges is het heerlijk om deze gratin dauphinois erbij te serveren, en deze geglaceerde wortelen met honing en tijm zullen er ook fantastisch bij smaken. De saus van de vis kun je al tot een dag van tevoren bereiden, evenals de bijgerechten.

8. Ossobuco van hert met oerwortel en bataat

Wild of tafel met Kerst? Deze ossobuco van hert met oerwortel en bataat is dan een hele goed optie! Het is eens wat anders dan de standaard ossobuco, nog steeds niet ingewikkeld om te maken en je kunt het een dag van tevoren al bereiden. Daarnaast smaakt het ook fantastisch, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. In plaats van de oerwortel en bataat zou je dit gerecht ook kunnen serveren met zoete aardappel met salie. Deze kun je al eerder op de dag bereiden en nog even opwarmen in de oven voor serveren.

9. Kalfsoester met mosterd vijgensaus

Dat koken echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, ook niet tijdens de kerstdagen, bewijst deze kalfsoester met mosterd vijgensaus. Het kalfsvlees combineert geweldig met de vijgen en mosterd. En je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan! Je kunt de mosterd vijgensaus al op de dag zelf eerder bereiden en voor het serveren op een laag vuurtje opwarmen. Lekker om te serveren met smashed potatoes en honing sesam boontjes of deze geroosterde aardappels met wortel uit de oven.

10. Groentetaart met geroosterde aardappel

Ook als je voor een vegetarisch hoofdgerecht gaat, kun je iets moois op tafel zetten tijdens het kerstdiner. Deze groentetaart met geroosterde aardappelen bijvoorbeeld! Qua voorbereiding kun je voor dit gerecht de aardappels een dag eerder voorkoken, bak ze pas vlak voor het diner af. De groentetaart kun je een dag eerder bereiden en weer opwarmen in de oven vlak voor het diner.

Wat je nodig hebt voor 6 – 8 personen

  • 400 gr vastkokende aardappels
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
  • zeezout
  • bakolijfolie
  • 200 gr zoete aardappels, geschild en in kleine blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gr palmkool, zonder nerf en fijngehakt
  • zwarte peper
  • 1 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
  • 3 eieren + 1 extra
  • 200 ml slagroom
  • 75 gr feta
  • 20 gr cranberry’s
  • 40 gr walnoten, grofgehakt
  • 1 rol koelvers deeg voor hartige taart
  • ook nodig: quichevorm, rechthoekig

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 45 minuten + 30 – 35 minuten in de oven

1. Verwarm de oven voor op 210 ˚C. Schil de aardappels en halveer. Kook ze circa 10 minuten voor in een bodempje water, ze mogen niet te zacht worden, en giet daarna af. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel hier de aardappels over met de knoflook, rozemarijn en een snuf zout. Schenk er royaal bakolie over en meng. Rooster de aardappels 20 tot 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en aan de buitenkant een krokant laagje hebben gekregen. Schep halverwege om en houd ze goed in de gaten.

2. Kook de blokjes zoete aardappel beetgaar in een bodempje water, dit duurt ongeveer 5 minuten. Giet daarna af.

3. Fruit de rode ui en knoflook in 2 el bakolie, voeg de palmkool toe en roerbak tot de kool is geslonken. Breng op smaak met zout, peper en pimenton.

4. Klop de 3 eieren los met de slagroom in een grote kom. Verkruimel de feta erboven en roer de zoete aardappels, roergebakken palmkool, cranberry’s en walnoten erdoor.

5. Vet een rechthoekige quichevorm (rond kan trouwens ook) in en bekleed met het taartdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en stort de vulling in de vorm. Verdeel de vulling gelijkmatig. Snijd overtollig bladerdeeg weg en steek daar vormpjes uit die je op de vulling legt. Klop het laatste ei los en bestrijk daarmee licht het deeg.

6. Bak de groentetaart 30 – 35 minuten in de oven op 200 graden. Serveer met de geroosterde aardappels.

Op zoek naar nog meer kerst inspiratie? Bekijk dan de volgende pagina’s:
10 kerstbrunch recepten om van te smullen
10 feestelijke kerstvoorgerechten
10 heerlijke kerstdesserts
10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen

Dit was mijn selectie van kerst hoofdgerechten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *