10 heerlijke kerstdesserts

Stiekem word ik altijd het meest enthousiast van het bedenken van een heerlijk kerstdessert voor het kerstdiner. Want zeg nou zelf, hoe vaak in het jaar maak je nou echt een waanzinnig dessert? Dat gebeurt toch vooral tijdens de kerstdagen. Daarom vind ik ook dat smaak en presentatie met stip op nummer 1 staan als belangrijke voorwaarden voor een geslaagd kerstdessert. En denk dan niet meteen dat het super ingewikkeld hoeft te zijn, want in deze lijst met heerlijke kerstdesserts kom je vooral desserts tegen die helemaal niet moeilijk om te maken zijn en tegelijkertijd qua smaak en presentatie stralen. Daarnaast zijn ze vaak al heel goed voor te bereiden zodat je tijdens de Kerst zelf zo klaar bent. Wat je precies kan voorbereiden vertel ik je bij ieder recept!

1. Makkelijke tiramisu met lemon curd en pistache

Natuurlijk kun je voor een klassieke tiramisu met koffie gaan, maar als je op zoek bent naar een wat frissere variant op de tiramisu is deze makkelijke tiramisu met lemon curd en pistache een perfecte optie. Zoals de naam al doet vermoeden is het echt heel eenvoudig om dit dessert te maken en heb je er maar weinig ingrediënten voor nodig. Het is daarnaast kidsproof omdat er geen alcohol aan te pas komt. Je kunt de tiramisu al een dag van tevoren in zijn geheel bereiden en goed afgedekt bewaren in de koelkast tot serveren. Ideaal toch! Deze citroen tiramisu is trouwens ook fantastisch, de bereidingstijd daarvan is alleen ietsje langer en er zit limoncello in.

2. Chocolade lava cake met een hart van dulce de leche

Ik denk dat dit kerstdessert weinig woorden nodig heeft. Chocolade lava cake met een hart van dulce de leche lieve mensen, hoe fantastisch klinkt dat alleen al? En ik kan je vertellen dat het even fantastisch (of misschien nog wel meer) smaakt. Je kunt het beslag van de cakejes al eerder op de dag of de avond van tevoren maken, bewaar ze goed afgedekt in de koelkast en bak alleen nog even af in de oven voor het serveren.

3. Kokos panna cotta met mango

Vorig jaar maakte ik als afsluiting voor ons budget kerstmenu deze kokos panna cotta met mango. Naast weinig centen kost dit kerstdessert je ook nog eens weinig moeite. Een perfecte afsluiting van je kerstdiner dus! Je kunt de panna cotta al tot een dag van tevoren helemaal maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Ben je gek op rood fruit dan is deze klassieke panna cotta ook heerlijk!

4. IJstaart met pistache, framboos en cranberries

Een ijstaart heeft altijd zo iets feestelijks. En dan bedoel ik niet die kant-en-klare ijstaart uit de supermarkt, niet dat daar iets mis mee is, maar het is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf ijstaart te maken en het is wel veel lekkerder. Deze ijstaart met pistache, framboos en cranberries vind ik zo lekker dat ik ‘m zelfs al twee keer als kerstdessert gegeten heb. Super fijn is dat je deze ijstaart zelfs al tot een paar weken van tevoren kunt maken en bewaart in de vriezer tot serveren. Ben je gek op koffie en chocolade? Dan is deze feestelijke ijstaart met koffie ook een goede optie.

5. Christmas pudding

Vorig jaar doken we met Hidde de Brabander, ja die leuke pattissier, de keuken in en maakten samen met hem een Engelse Christmas pudding. Normaal gesproken hoor je daar wel even de tijd voor te nemen, maar met deze versie van Hidde verbluf je nog steeds aan tafel en ben je veel sneller klaar. Je kunt dit kerstdessert ook al eerder voorbereiden en klaarzetten zodat je deze ’s avonds na het diner alleen nog hoeft te garneren met poedersuiker en gehakte pistachenoten. Ideaal!

6. Cheesecake in een glaasje

Wie is er nou niet dol op cheesecake? Precies, niemand! Serveer het in een glaasje en je hebt al snel een mooi kerstdessert. Cheesecake in een glaasje dus. Deze variant met koekbodem, siroop, fruit en chocolade is heel gemakkelijk om te maken en ook een dag van tevoren te bereiden. Bewaar goed afgedekt in de koelkast en garneer alleen vlak voor het serveren nog met het fruit en de chocolade. Varieer vooral met wat je lekker vindt, zo is deze kersen cheesecake in een glaasje ook een goede optie.

7. Limoen basilicum ijs

Helemaal makkelijk én onwijs lekker is zelfgemaakt ijs als kerstdessert. Ga voor jouw favoriete ijssoort of experimenteer met nieuwe smaken, dit limoen basilicum ijs is een echte smaaksensatie. Serveer een paar bollen in een mooi schaaltje en je bent klaar! Je kunt het ijs al tot een paar weken van tevoren maken en bewaren in de vriezer.

8. Cranberry trifle met sinaasappel

Dit zalige dessert zal zeker niet misstaan als afsluiter van het kerstdiner. Het is een cranberry trifle met sinaasappel waarvoor je de onderdelen kunt kopen, maar het allerlekkerste is toch wel om de cranberry cake, custard en cranberry compote zelf te maken. En het leuke eraan is dat je al die onderdelen ook nog voor andere momenten tijdens Kerst kunt gebruiken, van ontbijt tot bijgerecht. De losse onderdelen van dit dessert kun je al in de ochtend of avond ervoor bereiden, het daadwerkelijk vullen van de glaasjes doe je vlak voor het serveren.

9. Sinaasappel-chocolade bavarois

In dit kerstdessert combineren we sinaasappel én chocolade in een bavarois. Een sinaasappel-chocolade bavarois dus. En dat is echt een waanzinnig lekkere combinatie! Je kunt de bavarois al een dag van tevoren maken, je hoeft ‘m dan voor het dessert alleen nog maar te storten op een bord en te garneren.

10. Crème brûlée met lemon curd

Als we het over desserts hebben, is deze crème brûlée met lemon curd misschien wel mijn favoriet. Crème brûlée is natuurlijk een klassiek dessert, maar door de lemon curd geeft deze variant toch een andere smaaksensatie. De bakjes met crème brûlée kun je al een dag eerder bakken in de oven en na afkoelen afgedekt in de koelkast bewaren. Laat ze weer op kamertemperatuur komen en brand ze vlak voor serveren met de suiker.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 500 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract (of een opengesneden vanillestokje)
  • 6 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 2 – 3 el lemon curd (gekocht of kijk hier voor het recept)
  • 4 el rietsuiker
  • Ook nodig: ovenschaaltjes, braadslede en crème brûlée brander

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten oven

1. Verwarm de oven voor op 160 ˚C en zet 4 of 6 ovenschaaltjes klaar. Zoek ook een ovenschaal of braadslede uit waar alle schaaltjes inpassen en waar je kokend water in kunt schenken tot ongeveer ¾ van de buitenste rand van de schaaltjes.

2. Schenk de slagroom met het vanille extract (of vanillestokje) in een steelpan en verwarm tot het kookpunt en zet gelijk het vuur uit.

3. Klop in de tussendooiers de eidooiers los met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur wordt. Roer als laatste de lemon curd erdoor.

4. Schenk in een dun straaltje de warme melk (verwijder eerst het vanillestokje als je die gebruikt) door de eieren terwijl je klopt met een garde. Rustig aan, want anders gaat het ei stollen. Als alles gemengd is, verdeel je het over de schaaltjes.

5. Zet de schaaltjes in de braadslede en vul de braadslede vervolgens met kokendheet water rondom de bakjes. Tot ongeveer ¾ van de buitenste rand van de schaaltjes.

6. Zet de braadslede heel voorzichtig in de oven en bak de crème brûlée 50 – 60 minuten in de oven. Dek de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie. Haal de bakjes daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw.

7. Strooi vlak voor het serveren een laagje rietsuiker gelijkmatig over de bovenkant. Gebruik een gasbrander om de suiker te karameliseren zodat je de kenmerkende knapperige bovenlaag van de crème brûlée krijgt. Serveer direct.

Op zoek naar nog meer kerst inspiratie? Bekijk dan de volgende pagina’s:
10 kerstbrunch recepten om van te smullen
10 feestelijke kerstvoorgerechten

10 zalige kerst hoofdgerechten
10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen

Dit was mijn selectie van kerstdesserts voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “10 heerlijke kerstdesserts”

  1. Per ongeluk een NIEUW TOETJE!!! Gisteren had ik de crème brulee gemaakt,en dacht dat ik alles goed gelezen had☺️ en toen de schaaltjes in de koelkast stonden kwam ik erachter dat ik wat fout had gedaan. I.p.v. de eidooiers had ik de eiwitten gebruikt. Ik was dan ook heel benieuwd hoe ze zouden smaken. Heb ze toch afgemaakt met de suiker en de brander. Ze zijn heerlijk, 😋 lekker zacht van smaak. Een vergissing kan ook goed uitpakken