10 heerlijke kerstdesserts

Stiekem word ik altijd het meest enthousiast van het bedenken van een heerlijk kerstdessert voor het kerstdiner. Want zeg nou zelf, hoe vaak in het jaar maak je nou echt een waanzinnig dessert? Dat gebeurt toch vooral tijdens de kerstdagen. Daarom vind ik ook dat smaak en presentatie met stip op nummer 1 staan als belangrijke voorwaarden voor een geslaagd kerstdessert. En denk dan niet meteen dat het super ingewikkeld hoeft te zijn, want in deze lijst met heerlijke kerstdesserts kom je vooral desserts tegen die helemaal niet moeilijk om te maken zijn en tegelijkertijd qua smaak en presentatie stralen. Daarnaast zijn ze vaak al heel goed voor te bereiden zodat je tijdens de Kerst zelf zo klaar bent. Wat je precies kan voorbereiden vertel ik je bij ieder recept!

1. Mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus

Voor deze schattige mini apfelstrudels heb ik gebruik gemaakt van filodeeg. Heerlijk als nagerecht, vooral in combinatie met de zelfgemaakte vanillesaus. We zijn tijdens het maken van de vulling een beetje gaan freestylen en voegden onder andere ook abrikozen en koek- en speculaaskruiden toe. Dat bleek een schot in de roos! Ik vind ze het lekkerst als ze net uit de oven komen, maar ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat je ze ook voor kunt bereiden. Opwarmen doe je dan weer even in de oven (absoluut niet in de magnetron) en de vanillesaus kun je opwarmen in een pannetje of (wel) in de magnetron.

2. Chocolade lava cake met een hart van dulce de leche

Ik denk dat dit kerstdessert weinig woorden nodig heeft. Chocolade lava cake met een hart van dulce de leche lieve mensen, hoe fantastisch klinkt dat alleen al? En ik kan je vertellen dat het even fantastisch (of misschien nog wel meer) smaakt. Je kunt het beslag van de cakejes al eerder op de dag of de avond van tevoren maken, bewaar ze goed afgedekt in de koelkast en bak alleen nog even af in de oven voor het serveren.

3. Kokos panna cotta met mango

Vorig jaar maakte ik als afsluiting voor ons budget kerstmenu deze kokos panna cotta met mango. Naast weinig centen kost dit kerstdessert je ook nog eens weinig moeite. Een perfecte afsluiting van je kerstdiner dus! Je kunt de panna cotta al tot een dag van tevoren helemaal maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Ben je gek op rood fruit dan is deze klassieke panna cotta ook heerlijk!

4. IJstaart met pistache, framboos en cranberries

Een ijstaart heeft altijd zo iets feestelijks. En dan bedoel ik niet die kant-en-klare ijstaart uit de supermarkt, niet dat daar iets mis mee is, maar het is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf ijstaart te maken en het is wel veel lekkerder. Deze ijstaart met pistache, framboos en cranberries vind ik zo lekker dat ik ‘m zelfs al twee keer als kerstdessert gegeten heb. Super fijn is dat je deze ijstaart zelfs al tot een paar weken van tevoren kunt maken en bewaart in de vriezer tot serveren. Ben je gek op koffie en chocolade? Dan is deze feestelijke ijstaart met koffie ook een goede optie.

5. Christmas pudding

Vorig jaar doken we met Hidde de Brabander, ja die leuke pattissier, de keuken in en maakten samen met hem een Engelse Christmas pudding. Normaal gesproken hoor je daar wel even de tijd voor te nemen, maar met deze versie van Hidde verbluf je nog steeds aan tafel en ben je veel sneller klaar. Je kunt dit kerstdessert ook al eerder voorbereiden en klaarzetten zodat je deze ’s avonds na het diner alleen nog hoeft te garneren met poedersuiker en gehakte pistachenoten. Ideaal!

6. Tiramisu met Baileys

Mij mag je dus ’s nachts echt uit bed halen voor een zelfgemaakte, authentieke tiramisu. Maar sinds ik deze tiramisu met Baileys heb gegeten, mag het voor deze uitvoering ook. Het is een perfect nagerecht voor de kerstdagen of een feestelijk diner, omdat je de tiramisu een dag eerder al volledig kunt voorbereiden. Sterker nog, de smaak wordt er alleen maar beter van.

7. Crumble met vers fruit en clotted cream

Met een perfecte crumble serveer je een weergaloos lekker kerstdessert op tafel. En weet je nou wat het goede nieuws? Met dit basisrecept voor crumble kun je alle kanten op met verschillende soorten fruit. Denk bijvoorbeeld aan appels, peren, kaki en cranberries. Vervang de pruimen uit het recept door dezelfde hoeveelheid ander fruit en voeg de specerijen, suiker en bloem toe. Succes gegarandeerd! En je kunt ‘m ook heel goed voorbereiden. Bak ‘m volledig vooraf en piep ‘m nog even 15 minuten op in de oven op 150 graden voordat je gaat serveren.

8. Chocolademousse met koffie

Chocolademousse is een perfect dessert om voor te bereiden. Hierna schep je het in mooie glazen of bakjes en bewaar je ze afgedekt in de koelkast tot het moment van serveren. In dit recept voegde ik wat koffie extract toe aan de chocolademousse wat een extra dimensie aan de smaak geeft. Ik hou enorm van de smaak van koffie en vond het een geweldige combinatie.

9. No-bake witte chocolade cheesecake met cranberries

Een taart als nagerecht? Jazeker! Vooral als het deze prachtige no-bake witte chocolade cheesecake is met cranberries. De bodem maakte ik van zelfgemaakte brownie. Na het bakken liet ik de bodem afkoelen en maakte de romige cheesecake vulling met witte chocolade. Deze ging de koelkast in om op te stijven en in de tussentijd maakte ik als topping een cranberry coulis met een vleugje rozemarijn. Deze ging als laatste over de cheesecake. De decoratie bestaat uit gesuikerde cranberries en wat takjes rozemarijn. Een geweldige showstopper voor op tafel en het mooie is dat je ‘m al een dag eerder kunt maken en afgedekt bewaard in de koelkast tot gebruik.

10. Crème brûlée met lemon curd

Als we het over desserts hebben, is deze crème brûlée met lemon curd misschien wel mijn favoriet. Crème brûlée is natuurlijk een klassiek dessert, maar door de lemon curd geeft deze variant toch een andere smaaksensatie. De bakjes met crème brûlée kun je al een dag eerder bakken in de oven en na afkoelen afgedekt in de koelkast bewaren. Laat ze weer op kamertemperatuur komen en brand ze vlak voor serveren met de suiker.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 500 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract (of een opengesneden vanillestokje)
  • 6 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 2 – 3 el lemon curd (gekocht of kijk hier voor het recept)
  • 4 el rietsuiker
  • Ook nodig: ovenschaaltjes, braadslede en crème brûlée brander

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten oven

1. Verwarm de oven voor op 160 ˚C en zet 4 of 6 ovenschaaltjes klaar. Zoek ook een ovenschaal of braadslede uit waar alle schaaltjes inpassen en waar je kokend water in kunt schenken tot ongeveer ¾ van de buitenste rand van de schaaltjes.

2. Schenk de slagroom met het vanille extract (of vanillestokje) in een steelpan en verwarm tot het kookpunt en zet gelijk het vuur uit.

3. Klop in de tussendooiers de eidooiers los met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur wordt. Roer als laatste de lemon curd erdoor.

4. Schenk in een dun straaltje de warme melk (verwijder eerst het vanillestokje als je die gebruikt) door de eieren terwijl je klopt met een garde. Rustig aan, want anders gaat het ei stollen. Als alles gemengd is, verdeel je het over de schaaltjes.

5. Zet de schaaltjes in de braadslede en vul de braadslede vervolgens met kokendheet water rondom de bakjes. Tot ongeveer ¾ van de buitenste rand van de schaaltjes.

6. Zet de braadslede heel voorzichtig in de oven en bak de crème brûlée 50 – 60 minuten in de oven. Dek de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie. Haal de bakjes daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw.

7. Strooi vlak voor het serveren een laagje rietsuiker gelijkmatig over de bovenkant. Gebruik een gasbrander om de suiker te karameliseren zodat je de kenmerkende knapperige bovenlaag van de crème brûlée krijgt. Serveer direct.

Op zoek naar nog meer kerst inspiratie? Bekijk dan de volgende pagina’s:
10 kerstbrunch recepten om van te smullen
10 feestelijke kerstvoorgerechten

10 zalige kerst hoofdgerechten
10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

10 heerlijke kerstdesserts. Makkelijk om te maken en goed voor te bereiden deze kerst toetjes. Van Makkelijke tiramisu met lemon curd en pistache tot chocolade lava cake, panna cotta, ijstaart of oa Crème brûlée. Lees ze allemaal op de blog #kerst #dessert #francescakookt

Dit was mijn selectie van kerstdesserts voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “10 heerlijke kerstdesserts”

  1. Per ongeluk een NIEUW TOETJE!!! Gisteren had ik de crème brulee gemaakt,en dacht dat ik alles goed gelezen had☺️ en toen de schaaltjes in de koelkast stonden kwam ik erachter dat ik wat fout had gedaan. I.p.v. de eidooiers had ik de eiwitten gebruikt. Ik was dan ook heel benieuwd hoe ze zouden smaken. Heb ze toch afgemaakt met de suiker en de brander. Ze zijn heerlijk, 😋 lekker zacht van smaak. Een vergissing kan ook goed uitpakken

    1. Jazeker! T/m stap 6, daarna goed laten afkoelen en de bakjes afdekken met verschoudfolie. In de koelkast bewaren tot het diner, half uurtje van te voren uit de koelkast halen zodat ze weer op kamertemperatuur komen. En op het laatste moment afbranden met de suiker.