5 van 3 stemmen

Kip kerrie met kokos en amandelen

35 min
Hoofdgerecht
Indiaas

Kip kerrie wordt altijd met gejuich ontvangen in ons huis. Ik moet er alleen altijd wel voor zorgen dat ik duidelijk omschrijf welke versie de heren kunnen verwachten. De kerrie kip met Surinaamse masala kerrie of iedere andere variant (uit de andere kant van de wereld) waarvoor ik bijvoorbeeld garam …

Kip kerrie wordt altijd met gejuich ontvangen in ons huis. Ik moet er alleen altijd wel voor zorgen dat ik duidelijk omschrijf welke versie de heren kunnen verwachten. De kerrie kip met Surinaamse masala kerrie of iedere andere variant (uit de andere kant van de wereld) waarvoor ik bijvoorbeeld garam masala of kerrie madras gebruik. Ik draai daarvoor dus ook echt de woorden om, zodat ze het gelijk begrijpen ;-).

Meer recepten voor kip kerrie vind je hier.

Vandaag reizen we voor deze curry af naar India waar ik de inspiratie hiervoor vond. Het is een mild gerecht met onder andere kerrie madras specerijen, kip, paprika, spinazie, tomaat, kokosmelk en amandelen geworden. Heerlijk romig en verre van pittig, waardoor ook kleine kindjes lekker kunnen mee eten. Je bepaalt zelf hoe intens je de smaak maakt door meer of minder specerijen te gebruiken: 2 eetlepels voor milder of 3 eetlepels voor intenser. Ik ging zelf, het zal je niet verrassen, voor de laatste optie.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 duim gember, geschild
  • 10 gr boter
  • zout
  • 2 - 3 el kerrie madras specerijen, zie de notities
  • koolzaad- of zonnebloemolie
  • 400 gr kipdijfilet, in dunne reepjes
  • 2 rode puntpaprika’s, in dunne reepjes
  • 1 blik (400 gr) gepelde tomaten, bijvoorbeeld van Mutti
  • 1 blik (400 gr) kokosmelk, bijvoorbeeld van Fairtrade Original
  • 2 el amandelmeel
  • zwarte peper
  • citroensap
  • 300 gr wilde spinazie, fijngehakt
  • serveer erbij: geroosterd amandelschaafsel en witte rijst
  • Hak de ui, knoflook en gember fijn in een hakmolen of met een scherp mes.
  • Verhit een hapjes- of braadpan en smelt hierin de boter. Bak de ui, knoflook, gember en een goede snuf zout voor 5 minuten in de boter op middellaag vuur. Laat het niet verkleuren.
  • Roer de laatste 2 minuten de curry madras specerijen erdoor en bak deze mee.
  • Schenk een scheutje olie in de pan en voeg de reepjes kip toe. Zet het vuur iets hoger en bak de kip rondom gaar. Roer daarna de paprika erdoor en bak 2 minuten mee.
  • Schenk het blik gepelde tomaten in de pan en roer de tomaten vast een beetje stuk. Schenk daarna ook de kokosmelk erbij en roer het amandelmeel erdoor.
  • Tip: Het kan ook zonder amandelmeel, maar dit zorgt er wel voor dat de saus romiger wordt en beter bindt. Zonder amandelmeel moet je ‘m misschien wat langer laten pruttelen.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur daarna weer iets lager en laat 15 minuten pruttelen zonder deksel. Proef na 10 minuten en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en citroensap.
  • De laatste minuut roer je de spinazie er in delen door tot deze net is geslonken.
  • Serveer de kip kerrie met het geroosterde amandelschaafsel en de witte rijst.

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • Kies voor de kerrie madras specerijen bijvoorbeeld de curry madras van Jonnie Boer uit de supermarkt of deze blend van de Kruidenbaron.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)