Knolselderijgratin met bieslook en walnoten

Knolselderij is een van mijn favoriete groenten voor het herfst- en winterseizoen en ik gebruik het op alle mogelijke manieren. Zoals geroosterd, gegrild in plakken, in soepen en puree. Ik hou van de aardse en lichtzoete smaak, maar wel iets minder van het schillen. Dat neem ik echter op de koop toe ;-). Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk recept voor knolselderijgratin met bieslook en walnoten. Heerlijk als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht in combinatie met een stuk zuurdesembrood en een frisse salade met olijfolie en azijn.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 knolselderij
  • boter of olijfolie
  • 250 ml slagroom
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 10 gr verse bieslook, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout
  • 175 gr Gruyère, geraspt
  • 100 gr Cheddar, geraspt
  • 2 el walnoten, ongebrand en ongezouten

Wat je gaat doen voor de knolselderijgratin

Bereiding: 25 minuten + Oven: 40 – 45 minuten

  1. Schil de knolselderij met een aardappelschilmesje of een koksmes (met een dunschiller vind ik persoonlijk een drama). Snijd de knolselderij daarna in 4 kwarten en snijd ieder kwart in dunne plakken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een rechthoekige ovenschaal licht in met boter of olie. Mijn schaal was circa 15×20 cm, maar dat luistert niet zo nauw.
  3. Verhit de slagroom in een steelpannetje tot het kookpunt en zet daarna het vuur uit. Voeg de plakjes knoflook toe en laat 10 minuten staan.
  4. Breng in de tussentijd een pan met ruim water en het bouillonblokje aan de kook en kook de plakken knolselderij 5 minuten voor. Giet daarna af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en dep de plakken een beetje droog met keukenpapier.
  5. Roer de fijngehakte bieslook door de slagroom en voeg peper en zout naar smaak toe.
  6. Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen. Schenk een klein laagje van de slagroom op de bodem en bouw op met lagen knolselderij, geraspte kaas (meng die eerst even door elkaar) en slagroom. Verdeel de plakjes knoflook ook gelijkmatig tussen de knolselderij. Eindig met een royale hoeveelheid geraspte kaas en strooi daar de walnoten over.
  7. Zet de schaal in het midden van de oven voor 40 – 45 minuten of tot de bovenkant van de knolselderijgratin goudbruin, krokant en heerlijk aan het bubbelen is.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk recept voor knolselderijgratin met bieslook en walnoten. Heerlijk als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht in combinatie met een stuk zuurdesembrood en een frisse salade met olijfolie en azijn. Ik maakte de gratin o.a. met Gruyèrekaas, bieslook en walnoten. Lees het hele recept op mijn website Francesca Kookt. | avondeten recepten | hoofdgerecht recepten | bijgerecht recepten | winterse recepten | gratin | wat eten we vandaag | vegetarische recepten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Knolselderijgratin met bieslook en walnoten”

Reacties zijn gesloten.