4.41 van 5 stemmen

Mosselen van de barbecue met bier

45 minuten
Hoofdgerecht
Barbecue

Wat zijn ze lekker, deze mosselen van de barbecue! Het was even zoeken voor me naar de juiste bereidingstechniek, omdat ik ze het liefst net als in de keuken wilde stomen in de pan. Maar de pannen die ik in huis had, waren of niet vuurvast of te hoog (waardoor …

Wat zijn ze lekker, deze mosselen van de barbecue! Het was even zoeken voor me naar de juiste bereidingstechniek, omdat ik ze het liefst net als in de keuken wilde stomen in de pan. Maar de pannen die ik in huis had, waren of niet vuurvast of te hoog (waardoor de deksel van de kamado niet kon sluiten). Inmiddels heb ik ‘m gevonden hoor! Ik bestelde deze Fortalit braadpan van BK (de 4 liter pan past heel goed op onze Big Green Egg Large) en die werkt perfect op de barbecue. Door het geëmailleerde plaatstaal wordt de pan razendsnel heet en je kunt er zowel in bakken, stomen als stoven. Op de barbecue, in de oven en op mijn inductieplaat binnen. Daar kan ik dus veel meer mee dan alleen mosselen maken, en dan wordt een pan pas echt heel handig ;-).

Voordat ik aan dit avontuur begon had ik wel goed nagedacht over de pan, maar niet over de bereiding van de mosselen van de barbecue. Ik ben dus een beetje gaan freestylen, met onder andere ciderazijn, bier en barbecuesaus. Dat bleek een gouden zet, ze zijn heerlijk én zo gemaakt.

Wil je dit recept binnen maken in je keuken? Dat kan natuurlijk ook. Daarvoor kun je gewoon de stappen aanhouden vanaf punt 2, je mist dan alleen die typische barbecuesmaak.

Kijk hier voor alle mosselrecepten op Francesca Kookt.

Ingrediënten

  • 1,5 - 2 kg Zeeuwse mosselen
  • boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, geplet
  • appelciderazijn
  • 50 ml bier, ik gebruikte Erdinger
  • 1 - 2 el barbecuesaus, bepaal zelf afhankelijk van hoe intens je de smaak wilt maken
  • zwarte peper
  • handje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 stokbrood of ciabatta, in sneetjes

Ook nodig

  • een grote, hittebestendige pan met deksel

Aan de slag!

  • Steek de barbecue aan en verwarm deze naar 175 graden voor direct vuur.
  • Maak in de tussentijd de mosselen schoon. Spoel ze goed af onder stromend water en gooi alle schelpen die beschadigd zijn of niet meer dicht gaan weg.
  • Zet al je ingrediënten klaar naast de barbecue. Plaats het rooster hoog in de barbecue en zet daar de pan op zodat deze kan voorverwarmen. Sluit in de tussentijd het deksel van de barbecue als je een kamado hebt.
  • Smelt een klontje boter in de voorverwarmde pan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten. Schenk een scheut ciderazijn erbij, roer door en laat verdampen. Schenk het bier in de pan en roer de barbecuesaus erdoor.
  • Tip: Zorg dat het bier gekoeld is, zodat je de rest kunt opdrinken tijdens het eten.
  • Schep de mosselen in de pan, verdeel gelijkmatig en zet de deksel op de pan. Doe ook de deksel van de kamado dicht als je die hebt. De mosselen ga je nu circa 8 - 10 minuten stomen tot de schelpen open staan. Schep de mosselen een keer om (of schud de pan met vuurvaste barbecuehandschoenen) na 5 minuten en controleer hoe ze openen.
  • Staan de mosselen helemaal open? Haal dan de pan voorzichtig van het vuur. Strooi nog royaal wat versgemalen zwarte peper over de mosselen en garneer met fijngehakte peterselie.
  • Serveer de mosselen van de barbecue in de pan samen met het stokbrood.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 2 personen.
  • Voorbereiding inclusief aansteken: 20 – 30 minuten, Bereiding: 15 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca