Mosselen van de barbecue met bier

Wat zijn ze lekker, deze mosselen van de barbecue! Het was even zoeken voor me naar de juiste bereidingstechniek, omdat ik ze het liefst net als in de keuken wilde stomen in de pan. Maar de pannen die ik in huis had, waren of niet vuurvast of te hoog (waardoor de deksel van de kamado niet kon sluiten). Inmiddels heb ik ‘m gevonden hoor! Ik bestelde deze Fortalit braadpan van BK (de 4 liter pan past heel goed op onze Big Green Egg Large) en die werkt perfect op de barbecue. Door het geëmailleerde plaatstaal wordt de pan razendsnel heet en je kunt er zowel in bakken, stomen als stoven. Op de barbecue, in de oven en op mijn inductieplaat binnen. Daar kan ik dus veel meer mee dan alleen mosselen maken, en dan wordt een pan pas echt heel handig ;-).

Voordat ik aan dit avontuur begon had ik wel goed nagedacht over de pan, maar niet over de bereiding van de mosselen van de barbecue. Ik ben dus een beetje gaan freestylen, met onder andere ciderazijn, bier en barbecuesaus. Dat bleek een gouden zet, ze zijn heerlijk én zo gemaakt.

Wil je dit recept binnen maken in je keuken? Dat kan natuurlijk ook. Daarvoor kun je gewoon de stappen aanhouden vanaf punt 2, je mist dan alleen die typische barbecuesmaak.

Kijk hier voor alle mosselrecepten op Francesca Kookt.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

 • 1,5 – 2 kg Zeeuwse mosselen
 • boter
  2 sjalotten, gesnipperd
 • 5 teentjes knoflook, geplet
 • appelciderazijn
 • 50 ml bier (ik gebruikte Erdinger)
 • 1 – 2 el barbecuesaus (bepaal zelf afhankelijk van hoe intens je de smaak wilt maken)
 • zwarte peper
 • handje platte peterselie, fijngehakt
 • 1 stokbrood of ciabatta, in sneetjes
 • ook nodig: een grote, hittebestendige pan met deksel

Wat je gaat doen voor de mosselen van de barbecue

Voorbereiding inclusief aansteken: 20 – 30 minuten, Bereiding: 15 minuten

 1. Steek de barbecue aan en verwarm deze naar 175 graden voor direct vuur.
 2. Maak in de tussentijd de mosselen schoon. Spoel ze goed af onder stromend water en gooi alle schelpen die beschadigd zijn of niet meer dicht gaan weg.
 3. Zet al je ingrediënten klaar naast de barbecue. Plaats het rooster hoog in de barbecue en zet daar de pan op zodat deze kan voorverwarmen. Sluit in de tussentijd het deksel van de barbecue als je een kamado hebt.
 4. Smelt een klontje boter in de voorverwarmde pan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten. Schenk een scheut ciderazijn erbij, roer door en laat verdampen. Schenk het bier in de pan en roer de barbecuesaus erdoor.

Tip: Zorg dat het bier gekoeld is, zodat je de rest kunt opdrinken tijdens het eten.

 1. Schep de mosselen in de pan, verdeel gelijkmatig en zet de deksel op de pan. Doe ook de deksel van de kamado dicht als je die hebt. De mosselen ga je nu circa 8 – 10 minuten stomen tot de schelpen open staan. Schep de mosselen een keer om (of schud de pan met vuurvaste barbecuehandschoenen) na 5 minuten en controleer hoe ze openen.

 1. Staan de mosselen helemaal open? Haal dan de pan voorzichtig van het vuur. Strooi nog royaal wat versgemalen zwarte peper over de mosselen en garneer met fijngehakte peterselie.

 1. Serveer de mosselen van de barbecue in de pan samen met het stokbrood.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Wat zijn ze lekker, deze mosselen van de barbecue met bier. En ja, dat kan dus in een pan op de barbecue. Ik beneen beetje gaan freestylen, met onder andere ciderazijn, bier en barbecuesaus met mosselen op de bbq. Dat bleek een gouden zet, ze zijn heerlijk én zo gemaakt. Lees snel het recept op mijn website Francesca Kookt. mosselen recept | mosselen recept bier | mosselen koken | gekookte mosselen

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Mosselen van de barbecue met bier”

 1. Vanavond dus heerlijk mosselen gegeten, en gaan we dus vaker op deze manier doen!
  Francesca bedankt

Reacties zijn gesloten.