Open appeltaart van mijn moeder

Mijn moeder maakte vroeger de allerbeste appeltaart. Niet met stukjes appel erin, daar ben ik niet zo van, maar met grote partjes appel ‘on top’. Na het bakken werd de open appeltaart aan de bovenkant nog bestreken met warme abrikozenjam. Wat was dat genieten! Ik bakte die taart in een …

Mijn moeder maakte vroeger de allerbeste appeltaart. Niet met stukjes appel erin, daar ben ik niet zo van, maar met grote partjes appel ‘on top’. Na het bakken werd de open appeltaart aan de bovenkant nog bestreken met warme abrikozenjam. Wat was dat genieten! Ik bakte die taart in een grijs verleden ook weleens, maar dat was altijd met als basis een pakje appeltaartmix. Net als mijn moeder vroeger deed. Jawel mensen, ook ik bakte uit een pakje.

Maar goed, hoog op mijn ‘to cook’ lijstje stond dus deze jeugd appeltaart, maar dan zonder pakje. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat deze wijze een mengelmoes is van een Finse en een open appeltaart. Aan de slag dus met mijn eigen versie. En die was goed! Misschien nog wel beter dan die van mijn moeder. Ik zeg nu alvast ‘sorry mama’, want ze heeft er niet eens een stukje van kunnen proeven. Was al op voordat ik je zag, dus ik beloof dat ik er binnenkort eentje voor je bak!

Meer appeltaart? Kijk hier voor het recept van de klassieke appeltaart en hier voor mijn appelkruimeltaart.

Wat je nodig hebt

– 100 gr rozijnen
– (bruine) rum
– 100 gr zelfrijzend bakmeel
– 50 gr volkorenmeel
– 50 gr havermout
– snufje zout
– 3 tl kaneel
– 200 gr boter, kamertemperatuur
– 125 gr basterdsuiker (wit of lichtbruin)
– 1 ei, losgeklopt
– 5 of 6 zurige appels
– 1/2 citroen
– 2 el kristalsuiker
– 6 el jam naar keuze (mijn favoriet is abrikozenjam)

Wat je gaat doen voor de open appeltaart

Bereiding: 30 minuten + Oven: 40 – 45 minuten

Doe de rozijnen in een bakje en schenk hier rum op totdat ze net onder zijn. Laat deze een kwartiertje wellen. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ronde taartvorm in (formaat maakt niet zoveel uit, ik gebruik altijd 25cm zodat de taart niet te hoog wordt).

Meng in een kom het zelfrijzende bakmeel, volkorenmeel, de havermout, zout en kaneel. In een andere kom klop je boter los met een handmixer totdat deze romig is en klop daarna de basterdsuiker en het losgeklopte ei erdoor. In de tussentijd laat je de rozijnen uitlekken. Je kunt de rum opvangen en later nog gebruiken voor de abrikozenjam.

Schil de appels, snijd ze in 4 parten en haal het klokhuis weg. Maak met een aardappelschilmesje 4 tot 5 lange inkepingen in de bovenkant van de appel. Dit zorgt ervoor dat de appel tijdens het bakken iets open komt te staan. Doe de partjes appel in een kom en sprenkel hier vers citroensap over en de kristalsuiker. Meng dit goed door met je handen zodat alle appels goed bedekt zijn. Schudden met de kom kan natuurlijk uit.

Roer nu alle elementen door elkaar; het meel/kaneel mengsel, het boter/suiker/ei mengsel en de uitgelekte rozijnen. Je houdt een stevig en compact deeg over, dat is helemaal goed. Schep het in de taartvorm en verdeel gelijkmatig over de vorm met je handen. Beleg de bovenkant van de taart met de partjes appel. Begin met de buitenste ring en werk naar binnen toe. Ik kom meestal met 5 appels wel uit.

Schuif de taartvorm in de oven en bak de appeltaart in 40-45 minuten gaar. Begin vanaf 30 minuten te controleren met een satéprikker. Steek deze in het midden van de taart en als de prikker er droog uitkomt is de taart gaar.

Laat de taart na het bakken afkoelen op een rek. In de tussentijd verwarm je op laag vuur de jam in een pannetje, eventueel met een scheutje rum erbij. Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de warme jam en laat verder afkoelen. Deze open appeltaart is het allerlekkerste als je ‘m lauw eet.

 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)