Samenwerking – Wat hou ik toch van spectaculaire desserts die je zo uit de koelkast kunt toveren aan het einde van je diner en deze panna cotta met kersencompote is mijn nieuwste favoriet. Na de eerste hap noemde ik het al een volwassen panna cotta, omdat deze niet overmatig zoet is. Bij dit nagerecht past de Sparkling Rosé van Lindeman’s perfect. Deze fruitige Australische rosé met bubbels is heerlijk als aperitief, maar is ook een feestelijke begeleider van een dessert met rood fruit en/of chocolade. Serveer ‘m in een mooie coupe of flûte voor een extra feestelijk effect.
De romige panna cotta combineert waanzinnig met de stevige kersencompote die opleeft door de piment en balsamico. De geraspte pure chocolade maakt het helemaal af. En het beste nieuws is dat je het voor 95% al een dag eerder kunt bereiden. Tijdens je diner hoef je de panna cotta’s alleen nog maar op kamertemperatuur te laten komen en dan heb je nog 5 minuten nodig voor garnering.
Benieuwd hoe je je kerstdiner compleet maakt? Bekijk het voorgerecht en hoofdgerecht die er perfect bij passen. Geniet, maar drink met mate en NIX18.
Ingrediënten
Voor de kersencompote:
- 250 gr diepvries kersen
- 1 el suiker
- 1 tl vanille essence of vanillepasta
- 1 tl citroenrasp, van bio citroen
- mespunt pimentpoeder
- balsamicoazijn, liefst wat ouder/stroperiger
Voor de panna cotta:
- 3 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 50 gr suiker
- 1 tl vanille essence of vanillepasta
- 100 gr verse frambozen
- pure chocolade
- Wijntip: Lindeman's Bin 30 Sparkling Rosé, verkrijgbaar bij Albert Heijn
Ook nodig
- 4 tot 6 mooie glazen waar je het dessert in kunt opmaken
Aan de slag!
- Meng de 250 gr diepvries kersen in een pannetje met 1 el water, 1 el suiker, 1 tl vanille essence, 1 tl citroenrasp en mespunt pimentpoeder. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 12 – 15 minuten pruttelen tot de kersen mooi ingekookt zijn. Haal van het vuur en roer er een paar druppels balsamicoazijn door voor de smaak. Proef en bepaal of er ook nog wat extra geraspte citroen bij mag voor de smaak.
- Leg de blaadjes gelatine voor 5 minuten in een bakje koud water.
- Verwarm de 250 ml slagroom met de 250 ml volle melk, suiker en vanille in een pannetje tot het kookpunt en haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze er rustig door met een garde tot volledig opgenomen. Laat iets afkoelen. Maar niet te lang, want door de gelatine wordt het stijver hoe langer je het laat afkoelen.
- Schenk de helft van de panna cotta over de glaasjes en schep hierin steeds 1 el van de kersencompote. Schenk daarover rustig de rest van de panna cotta. Dek de glaasjes af en zet ze in de koelkast om minstens 4 uur op te stijven.
- Haal de panna cotta 30 minuten voordat je deze gaat serveren uit de koelkast. Garneer met nog een lepeltje van de ingekookte kersencompote en wat verse frambozen. Rasp op het laatst wat pure chocolade erover en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je 4 royale of 6 bescheiden porties.
- Je kunt alles al een dag eerder voorbereiden. Alleen de garnering doe je op het laatste moment, dit kost je maximaal 5 minuten.
- Voorbereiding: 30 minuten
- Bereiding: 5 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze panna cotta met kersencompote, balsamico en pure chocolade Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Lindeman’s. Lees ook hier mijn disclaimer.