Ik ben dol op lunchsalades met geroosterde groenten. Je kunt een hele berg groenten in één keer roosteren en daar dagen van eten. Wat ervoor zorgt dat je snel, maar ook voedzaam eet. Deze pompoen-quinoasalade met feta en spinazie is een van mijn favorieten die vaak wordt gemaakt.
De salade basis maak ik voor 2 tot 3 dagen en vlak voordat ik ga lunchen combineer ik het met spinazieblaadjes en feta. Maar het combineert in de herfst en winter ook heel goed met roergebakken palmkool of boerenkool. Andijvie en veldsla zijn ook nog een optie, dus je kunt er alle kanten mee op. Strooi er gerust ook wat geroosterde pompoenpitten over, dat maakt deze pompoen-quinoasalade met feta nog lekkerder.
Ben je dol op salades met pompoen? Maak dan ook eens deze salade met geroosterde pompoen, boerenkool en burrata
Ingrediënten
- 400 gr bio oranje pompoen, in blokjes
- 200 gr geroosterde paprika uit pot, in repen
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder, mild of gerookt voor meer diepgang
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl knoflookpasta of 2 teentjes fijngehakte knoflook
- olijfolie
- zout
- 100 gr quinoa
- 1 citroen
- zwarte peper
- 50 gr spinazieblaadjes
- 40 gr feta
- 2 takjes verse dille
- variatietip: ook lekker met wat geroosterde pompoenpitten
Ook nodig
- oven met bakplaat of Airfryer
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Meng de pompoen en geroosterde paprika op het bakblik met de specerijen, knoflookpasta, scheut olijfolie en zout naar smaak. Meng door elkaar met je handen en zet de bakplaat in de oven voor 20 – 30 minuten. Als de pompoen gaar is, kan de oven uit.
- Tip: Je kunt de groenten ook in de Airfryer roosteren, verkort de tijd dan naar 15 – 20 minuten.
- Kook ondertussen de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 1 tl olijfolie en het sap van een ½ citroen toe. De geroosterde groenten meng je er ook door. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper, olijfolie en/of zout.
- Leg een flinke hand spinazieblaadjes op een bord en schep daar de helft van de pompoen-quinoasalade op. De andere helft bewaar je afgedekt in de koelkast voor de volgende dag. Druppel er nog wat olijfolie citroensap over en garneer met verkruimelde feta, wat gemalen zwarte peper en verse dilleblaadjes.
Notities
- Met dit recept maak je een lunch voor 2 personen of 2 dagen.
- Je kunt per seizoen variëren qua groenten. Zo heb je iedere keer weer een andere smaakbeleving en eet je met de seizoenen mee.
- Bereiding: 40 minuten (incl. oventijd)
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze pompoen-quinoasalade met feta! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Â
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious