Nog geen stemmen

Risotto met rode wijn en appel

45 min
Hoofdgerecht
Italiaans

Risotto kun je ook heel goed met rode wijn maken. En dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik allemaal authentieke producten uit Zuid-Tirol kreeg toegestuurd. En naast rode wijn en Zuid-Tiroler kaas voegde ik ook nog wat blokjes appel toe, wat verrassend goed uitpakte. Kom, we gaan …

Risotto kun je ook heel goed met rode wijn maken. En dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik allemaal authentieke producten uit Zuid-Tirol kreeg toegestuurd. En naast rode wijn en Zuid-Tiroler kaas voegde ik ook nog wat blokjes appel toe, wat verrassend goed uitpakte. Kom, we gaan risotto maken!

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 30 gr boter + extra
  • 300 gr risottorijst, arborio of carnaroli
  • 300 ml rode wijn, ik gebruikte de Zuid-Tiroolse Pinot Nero
  • 1 l hete groentebouillon
  • 2 friszure appels, geschild en in kleine blokjes
  • 100 gr Stilfser BOB kaas, vraag ernaar bij je kaaswinkel of gebruik een andere kruidige bergkaas die goed smelt
  • 15 gr verse krulpeterselie, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout
  • Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de ui met de gemalen kruidnagel een paar minuten in de boter op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren.
  • Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk 200 ml rode wijn erbij en roer tot de wijn bijna is verdampt.
  • Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen tot de rijst beetgaar gaar is, dit kan zeker 20 - 30 minuten duren Roer halverwege de blokjes appel en de resterende 100 ml rode wijn erdoor.
  • Proef geregeld en zet het vuur uit als de risottorijst beetgaar is. Roer dan de geraspte Stilfser BOB kaas en drie kwart van de krulpeterselie erdoor. Blijf roeren tot de kaas mooi is gesmolten.
  • Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper en zout. Roer als laatste een paar klontjes boter erdoor, zet de deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
  • Serveer de risotto op borden en garneer met de overgebleven krulpeterselie. En die overgebleven Zuid-Tiroolse Pinot Nero wijn? Die schenk je er natuurlijk bij!

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • De bereiding duurt in totaal 45 minuten.

Geniet van deze heerlijke risotto met rode wijn waarmee je je even helemaal in Zuid-Tiroolse sferen waant! En wil je nog een lekker gerecht bereiden, maak dan ook eens mijn quiche met spek, appel en kaas.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)