5 van 1 stem

Smeuïge gebakken aardappelpuree met sjalot, knoflook en kruiden

40 minuten
Bijgerecht
Vegetarisch

Ik ontdekte deze smeuïge gebakken aardappelpuree toen we op vakantie waren op Curaçao. Voordat je denkt dat dit een recept van het eiland is, dat is zeker niet het geval. Wel was mijn schoonzus ook op het eiland en zij maakte deze gebakken aardappelpuree als bijgerecht voor onze gezamenlijke barbecue. …

Ik ontdekte deze smeuïge gebakken aardappelpuree toen we op vakantie waren op Curaçao. Voordat je denkt dat dit een recept van het eiland is, dat is zeker niet het geval. Wel was mijn schoonzus ook op het eiland en zij maakte deze gebakken aardappelpuree als bijgerecht voor onze gezamenlijke barbecue.

Maar liefst drie keer schepte ik op en ik was instant verknocht aan deze variant. Waarvoor je de aardappelen nog steeds kookt. Maar daarna combineert met een riante hoeveelheid gebakken sjalot (ui reken ik ook goed) en knoflook, olijfolie, gesmolten boter en verse of gedroogde kruiden. Kijk maar even wat je in huis hebt. Met name tijm, rozemarijn en bieslook voelen zich heel erg thuis in deze gebakken aardappelpuree. Mijn geheime ingrediënt is nog een flinke scheut witte wijnazijn wat de smaak van de puree helemaal omhoog tilt. Dit kan maar zo ook een van jouw favoriete aardappelpuree recepten worden.

Meer bijgerechten met aardappel? Hier vind je al mijn recepten!

Ingrediënten

  • 1,5 kg vastkokende aardappels, geschild
  • zout
  • 5 tenen knoflook, 1 heel + 4 fijngehakt
  • 4 sjalotten, gesnipperd
  • olijfolie
  • boter
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • witte wijnazijn
  • zwarte peper
  • variatietip: mijn schoonzus vindt dat er ook nog wat pit in mag, denk aan een lepeltje Madame Jeanette sambal of gedroogde chili flakes

Aan de slag!

  • Snijd de geschilde aardappels in ongeveer gelijke stukken en breng deze aan de kook in een bodempje gezouten water. Zorg dat ze net onder staan en voeg de hele teen knoflook toe. Leg de deksel schuin op de pan en laat 18 minuten koken. Giet daarna af, doe de aardappels terug in de pan en laat nog 5 minuten droog stomen met de deksel op de pan.
  • Verhit ondertussen een hapjespan en schenk hier een scheut olijfolie in en voeg een klontje boter toe. Fruit de sjalotten voor 10 minuten op laag vuur met een snuf zout. Voeg de laatste 2 minuten de fijngehakte knoflook en gedroogde kruiden toe. Fruit dit mee.
  • Schep de gekookte aardappels bij het sjalotmengsel en ga dit rustig omscheppen voor een minuut of 10. Langzaam zal de puree steeds romiger worden, met ook nog steeds wat grove stukken erin. Voeg gerust nog wat olijfolie toe als je ‘m iets te droog vindt. Deze puree wil graag wat vet hebben.
  • Roer op het laatst een scheut witte wijnazijn erdoor met een royale snuf zwarte peper. Proef en bepaal of er nog wat zout en/of witte wijnazijn bij mag. En vergeet de tip van mijn schoonzus niet als je ook van pit houdt ;-).

Notities

  • Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
  • Je kunt deze aardappelpuree al een dag eerder maken. Warm deze vlak voor het eten op in een pan en voeg eventueel nog wat olijfolie toe.
  • Bereiding: 40 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze smeuïge gebakken aardappelpuree! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)