Spice Trail E03: bief in zwarte pepersaus

Sponsored – Na mijn waanzinnige reis naar Marokko keerde ik zeer voldaan terug naar Nederland. Ik mocht even een paar maanden uitrusten en nagenieten voordat we aan ons volgende avontuur zouden gaan beginnen. Dat avontuur bracht ons naar het prachtige Indonesië. Voor mij de eerste keer dat ik dit land zou gaan bezoeken en stiekem vond ik het een beetje spannend. Want ik was nou eenmaal vier maanden zwanger en wist niet zo goed wat ik kon verwachten in dit, voor mij onbekende, land. Na alles goed voorbereid te hebben, met inentingen en een ‘go’ van de verloskundige en reisarts vlogen we er voor tien dagen heen.

Wat bleek: mijn zorgen waren compleet niet nodig geweest. Want Indonesië is zo’n fijn land met alleen maar lieve mensen. En dat eten daar! Ik bleef eten, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat…alsof ik er voor gemaakt was.

spice-trail-van-peperkorrel-tot-bief-in-zwarte-peper-saus-5

Niet zo gek dat er zo veel geurige specerijen van topkwaliteit worden verbouwd daar. Tijd dus om de oorsprong van de eerste specerij te ontdekken en dan heb ik het over zwarte peper op Sumatra. Deze meest gebruikte specerij ter wereld groeit als een groene peperkorrel aan de peperplant. Wat er daarna mee gebeurt en hoe de zwarte peperkorrels uiteindelijk in jouw pepermolentje terecht komen, laat ik allemaal zien in deze derde aflevering van Spice Trail! Geniet van het kijken, en het eten natuurlijk.

Achter de schermen bij Spice Trail

Ons Spice Trail-team in Indonesië bestond uit dezelfde mensen die ook al naar Marokko waren gevlogen. Fijn om weer met dezelfde gepassioneerde mensen te werken! Dat was ook wel nodig, want we hadden een zeer strak schema. Voor iedere aflevering (totaal hebben we er drie gemaakt) hadden we effectief 1,5 dag om te filmen op diverse locaties. En dat was doorwerken, kan ik je verklappen. Erg tof om te doen ook, want je zit in een heerlijke flow met elkaar.

spice-trail-van-peperkorrel-tot-bief-in-zwarte-peper-saus-4

Een van de leukste mensen die ik ontmoet heb in Indonesië was Evert-Jan, de ‘representative’ van Verstegen in de Aziatische regio. Hij is verantwoordelijk voor de contacten met de coöperaties en fabrieken en overziet en controleert alle aspecten van voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid ter plaatse. Wederom een wandelende encyclopedie, net als Khalil in Marokko! Hij kon me alles vertellen over de eilanden waar we waren, maar natuurlijk ook over de specerijen en het eten. Je ziet Evert-Jan ook terug in deze aflevering en het is duidelijk dat ik erg tegen hem op keek ;-).

Sumatra is trouwens de reis van 29 uur meer dan waard. Ik vond het eiland prachtig en heb hier het lekkerst gegeten. Ik wil graag nog een keer terug en zou dan de eilanden Bali en Sumatra willen combineren. Wat ik begrepen heb is Bali ook prachtig, maar dit is wel het vakantie-eiland van Indonesië. Terwijl Sumatra meer het echte leven in Indonesië laat zien.

spice-trail-van-peperkorrel-tot-bief-in-zwarte-peper-saus-6

Zo maak je de bief in zwarte pepersaus

Genoeg gekletst, het is tijd om te koken. In deze aflevering maak ik samen met Ekko twee gerechten klaar; de bief in zwarte pepersaus en de krab met zwarte peper. Beide recepten heb ik voor jullie nagemaakt zodat ik de recepten goed kan delen. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 400 gr biefstuk
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 2 tl worcestershiresaus
  • 2 el mirin (Japanse rijstwijn, te koop in de toko en bij grotere supermarkten)
  • 2 el sesamolie
  • 1 tl goela djawa (vloeibare palmsuiker, eventueel te vervangen door rietsuiker)
  • 2 tl gemalen zwarte peper (in de supermarkt kun je van Verstegen gemalen zwarte peper of hele zwarte peperkorrels in een molentje kopen)
  • 2 tl maizena
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 3 paprika’s
  • 1 grote ui
  • plantaardige olie (zonnebloem of arachide)

spice-trail-van-peperkorrel-tot-bief-in-zwarte-peper-saus-uitgelicht-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Snijd de biefstuk in dunne plakjes.

2. Meng de sojasaus, oestersaus, worcestershiresaus, mirin, sesam olie, goela djawa, zwarte peper en maizena in een kom. Meng daarna met de biefstukplakjes en knoflook erdoor en laat 10 minuten staan.

3. Snijd de paprika’s en ui in grove stukken.

4. Verhit een wok en bak de paprika en ui een paar minuten op hoog vuur in een scheutje olie.

5. Schep uit de pan en roerbak de biefstukplakjes een paar minuten totdat de buitenkant bruin is. Voeg de paprika, ui en overgebleven marinade toe en zet het vuur lager. Laat nog een paar minuten op laag vuur pruttelen. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met gemalen zwarte peper en sojasaus.

Serveertip: lekker met witte rijst of noedels en wat gehakte koriander.

Zo maak je krab met zwarte peper

We koken maar weinig met krab in Nederland, terwijl het vlees zo rijk en mals van smaak is. Komt ook omdat het lastig verkrijgbaar is. Zo bestel ik het altijd een paar dagen eerder bij mijn visboer. Als ik mazzel heb, krijg ik Oosterschelde krab en dat is pas echt feest! Het recept wat je hieronder aantreft is anders dan het recept wat we in de film hebben gemaakt. Daar werd de krab gebakken in de olie met alleen zout, zwarte peper en knoflook. Wat heel lekker was, maar ik wilde er nog graag een aromatische saus bij. En dat is gelukt!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember van 4 cm, geraspt
  • plantaardige olie (arachide of zonnebloem)
  • 1 kilo verse krab in stukken gehakt (kan je visboer doen)
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el oestersaus
  • 2 lente-ui

spice-trail-krab-met-zwarte-peper-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Maal de zwarte peperkorrels grof in een vijzel. Het hoeft geen poeder te worden, je wilt de korrels alleen flink kneuzen.

2. Hak de knoflook en gember fijn.

3. Verhit een wok op hoog vuur en bak de zwarte peper, knoflook en gember 1 minuut in een scheutje olie. Voeg de stukken krab toe en bak 2 minuten mee.

4. Zet het vuur lager en schenk de ketjap, oestersaus en een scheutje water erbij. Roer alles goed door elkaar en laat nog een paar minuten pruttelen met de deksel op de pan totdat de krab gaar is.

5. Snijd in de tussentijd de lente-ui in ringetjes en strooi dit over het gerecht vlak voor het serveren.

Serveertip: lekker met witte rijst en roergebakken kang kung (Indonesische spinazie, maar gewone spinazie kan ook) met knoflook en rode peper.

Wat kun je nog meer met zwarte peper?

Ja, wat niet eigenlijk! We hebben bijna allemaal wel een potje gemalen zwarte peper of een molentje met zwarte peperkorrels in de kast staan. En de term ‘breng op smaak met peper en zout’ is niemand vreemd. Je kunt het daarom ook bijna in alle hartige gerechten gebruiken of maak het tot een hoofdingrediënt in je gerecht, zoals bijvoorbeeld in dit recept voor biefstuk met een peperkorstje van Leuke Recepten.

spice-trail-peperkorrels

Door meer of minder toe te voegen kun je spelen met de intensiteit. Hoe meer zwarte peper, hoe pittiger en aromatischer je gerecht wordt. Verstegen verkoopt zowel gemalen zwarte peper als de hele zwarte peperkorrels. Deze laatste is ideaal voor marinades en specerijenmengelingen waarvoor je de peperkorrels eerst maalt in een vijzel.

spice-trail-zwarte-peper-verstegen

Dan is er natuurlijk ook nog een verschil tussen zwarte en witte peper, daarover vertel ik je alles in deze aflevering. Met wederom een zalig recept!

  • Wil je de eerste aflevering over ras el hanout in Marokko ook bekijken? Die vind je hier.
  • Wil je de tweede aflevering over korianderzaad in Marokko ook bekijken? Die vind je hier.
  • Wil je de vierde aflevering over witte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
  • Wil je de vijfde aflevering over nootmuskaat en foelie in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.

Bewaren

Dit is een samenwerking met Verstegen Spices & Sauces. Lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Spice Trail E03: bief in zwarte pepersaus”