Uit Zuid-Tirol: risotto met rode wijn en appel

Samenwerking – Denk je aan Zuid-Tirol dan komen gelijk de Alpentoppen en mediterrane invloeden naar boven in je gedachten. In deze noordelijkste provincie van Italië vind je prachtige skigebieden, cultuur, maar ook culinaire tradities en producten die diepgeworteld zijn in deze regio. Denk bijvoorbeeld aan sappige appels, Stilfser kaas, DOC wijnen en natuurlijk de Zuid-Tiroolse spek. Unieke producten met een verhaal waar ik vandaag meer over ga vertellen en uiteraard mee ga koken.

Dat koken kan alleen als je ook daadwerkelijk de producten uit Zuid-Tirol in handen hebt, en dat overkwam me een paar weken geleden. Op een vrijdag stond er een aardige bezorger mét pallet voor mijn deur die de DOC wijnen van Alto Adige, Südtiroler Apfel BGA, Stilfser BOB kaas en Südtiroler Speck BGA vanuit Zuid-Tirol bij me kwam afleveren. Meer dan voldoende om te proeven en recepten mee te maken. En daarna verblijdde ik buren en vrienden met de rest. Wat bleek, de buren zouden een paar dagen daarna naar Zuid-Tirol vertrekken voor een skivakantie en kwamen gelijk in de juiste sferen! Ik heb ze toen ook maar gelijk een stuk van mijn Zuid-Tiroolse quiche met spek, kaas en appel gegeven. En zelf schoof ik aan tafel met een bord van deze risotto met rode wijn en appel. Waarvoor ik maar liefst drie van de Zuid-Tiroolse producten heb gebruikt…wat een feest voor mijn smaakpapillen werd dat!

De producten zijn trouwens nog niet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten (zijn ze wel heel druk mee bezig), maar soms wel bij speciaalzaken (denk aan je kaasboer en wijnhandel). Maar omdat ik jullie wel de producten wil laten proeven, had ik iets leuks geregeld en mocht ik 6 bomvolle foodpakketten cadeau geven aan de allergrootste Zuid-Tiroolse fans! Deze winactie is inmiddels afgelopen en de 6 prijswinnaars hebben reeds persoonlijk bericht gehad.

Zo herken je of een product echt uit Zuid-Tirol komt

De producten uit Zuid-Tirol zijn zo uniek en exemplarisch voor de kwaliteit vanuit Europa dat ze kwaliteitslabels hebben gekregen vanuit de Europese Unie (EU). Door deze certificering weten wij als consument alles over de herkomst, kwaliteit en veiligheid van de producten. En kunnen fabrikanten hun producten beschermen tegen vervalsing en imitatie. Wanneer je op de producten de labels Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas weet je dus dat je te maken hebt met ‘the real deal’ uit Zuid-Tirol. Zeker als het straks verkrijgbaar is in Nederland, dan wil je wel zeker weten dat je bijvoorbeeld echte Zuid-Tiroler speck koopt en niet iets wat erop lijkt.

Dit zijn de labels…

 • Het label DOC (voor het Italiaanse ‘Denominazione di origine controllata’) staat voor de gecontroleerde oorsprongsbenaming van kwaliteitswijnen uit Italië, en is door de EU erkend als aanduiding voor de beschermde oorsprongsbenaming.
 • Het label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat minimaal één productiestap is uitgevoerd in de regio van herkomst, overeenkomstig vastgestelde criteria, en dat een product op basis van een specifieke eigenschap is verbonden met de regio.
 • Het label Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) geeft aan dat elke productiestap is uitgevoerd volgens traditionele methoden in de regio van oorsprong.

…en zo vind je ze terug op de producten

 • Wijn Alto Adige DOC: De DOC-oorsprongsbenaming voor de wijnen van Alto Adige bestaat sinds 1971 en tegenwoordig is 98 procent van het totale wijnbouwareaal in Zuid-Tirol geclassificeerd als DOC. Alle wijnen uit het DOC-gebied worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles die bijvoorbeeld de maximale oogst en het minimale alcoholgehalte of de minimale zuurgraad bepalen. Dankzij de geografische ligging en het gematigde, alpine landklimaat is Zuid-Tirol een uiterst gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Er groeien hier twintig verschillende druivensoorten, ongeveer 60 procent daarvan is wit en 40 procent rood.

 • Südtiroler Apfel BGA: appels uit Zuid-Tirol die sinds 2005 door de EU erkend worden met een beschermde geografische aanduiding. Met 300 dagen zon per jaar, voldoende regen in het voorjaar en een doorgaans zachte zomer en herfst biedt de regio ideale omstandigheden voor het telen van appels tot een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau. In combinatie met een gecontroleerde, ecologische teeltwijze die dicht bij de natuur staat verleent dit unieke klimaat appels uit Zuid-Tirol hun kenmerkende sappige en knapperige kwaliteit.

 • Südtiroler Speck BGA: sinds 1996 heeft de Zuid-Tiroolse spek een beschermde geografische aanduiding. De zorgvuldige selectie van het varkensvlees in combinatie met duidelijke richtlijnen en controles tijdens de productie maken het spek uniek. Het motto van de producenten ‘Een beetje zout, een beetje rook en veel frisse lucht’ is onderdeel van een ambachtelijke traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Kenmerkend voor Zuid-Tirools spek is dan ook de kruidige en licht rokerige smaak.

 • Stilfser BOB kaas: deze kaas wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Dit zegt wat over de traditionele kwaliteit en is een historische verwijzing naar het gebied van oorsprong: de productie van Stilfser kaas kan worden herleid tot het jaar 1914. Deze kaas is typisch voor de regio en heeft minimaal 60 dagen gerijpt. Voor de productie gebruikt men verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol die meestal hoger dan 1000 meter boven zeeniveau liggen en de melk wordt binnen 48 uur verwerkt. Stilfser kaas wordt momenteel geproduceerd door slechts 2 melkbedrijven: Mila/Bergmilch Südtirol en Burgeis.

Tijd om te koken!

Normaal maak je risotto meestal met witte wijn, maar ook rode wijn past heel goed in dit gerecht. De risotto krijgt daardoor een krachtige, rijke smaak. Door de toevoeging van friszure appel breng je die smaak mooi in balans. En de geraspte Stilfser BOB kaas geeft de finishing touch. De risotto met rode wijn en appel was zalig en zeker voor herhaling vatbaar.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 ui, gesnipperd
 • ½ tl gemalen kruidnagel
 • 30 gr boter + extra
 • 300 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
 • 300 ml rode wijn (ik gebruikte de Zuid-Tiroolse Pinot Nero)
 • 1 l hete groentebouillon
 • 2 friszure appels, geschild en in kleine blokjes
 • 100 gr Stilfser BOB kaas (vraag ernaar bij je kaaswinkel)
 • 15 gr verse krulpeterselie, fijngehakt
 • zwarte peper
 • zout

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten

 1. Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de ui met de gemalen kruidnagel een paar minuten in de boter op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren.
 2. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk 200 ml rode wijn erbij en roer tot de wijn bijna is verdampt.
 3. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen tot de rijst beetgaar gaar is, dit kan zeker 20 – 30 minuten duren Roer halverwege de blokjes appel en de resterende 100 ml rode wijn erdoor.
 4. Proef geregeld en zet het vuur uit als de risottorijst beetgaar is. Roer dan de geraspte Stilfser BOB kaas en drie kwart van de krulpeterselie erdoor. Blijf roeren tot de kaas mooi is gesmolten.
 5. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper en zout. Roer als laatste een paar klontjes boter erdoor, zet de deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
 6. Serveer de risotto op borden en garneer met de overgebleven krulpeterselie. En die overgebleven Zuid-Tiroolse Pinot Nero wijn? Die schenk je er natuurlijk bij!

Geniet van deze heerlijke risotto met rode wijn waarmee je je even helemaal in Zuid-Tiroolse sferen waant! En wil je nog een lekker gerecht bereiden, maak dan ook eens mijn quiche met spek, appel en kaas.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

De risotto krijgt door de rode wijn een krachtige, rijke smaak. De friszure appel brengt die smaak in balans. En de geraspte Stilfser BOB kaas geeft de finishing touch. #risotto

Dit is een samenwerking met Europa, waar kwaliteit thuis is. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Uit Zuid-Tirol: risotto met rode wijn en appel”

 1. Oh heerlijk! Ik ben binnenkort klaar met mijn stage, dus waarschijnlijk heb ik die dag weinig zin om volledig uit te pakken. Dus ik zou er een uitgebreide borrelplank van maken, en eventueel nog aanvullen met wat druifjes.

Reacties zijn gesloten.