Vegetarische paella: lekker voor doordeweeks

Samenwerking – Als ik ergens blij van word, is het een grote pan paella. Alleen al door hoe het gerecht eruitziet. Vrolijke kleuren die versterkt worden door partjes citroen en wat fijngehakte peterselie als garnering. En natuurlijk de smaak… rijk, kruidig, romig, met hinten van saffraan en het frisse van de citroen. Wat een feest! Maar dan voor het weekend, want het is wel even een klusje. Wil je er doordeweeks van genieten? Dan heb ik vandaag een geweldig recept voor een vegetarische paella voor je!

Deze vegetarische paella is lekker makkelijk voor doordeweeks, maar heeft nog steeds een hele rijke smaak. Omdat ik een geheim ingrediënt heb gebruikt waar ik altijd een paar pakjes van in de voorraadkast heb staan en dat is Heinz Tomato Frito! Nou denk je misschien dat ik het over een tomatensaus of misschien zelfs wel gepelde tomaten heb, maar nee. Ik heb het over een ‘gebakken’ (de letterlijke vertaling van frito) tomatensaus. Waarvoor ze eerst knoflook en ui uitgebreid laten sudderen in olie en daarna mengen ze ‘m met zongerijpte tomaten. Een upgrade van de standaard tomatensaus waardoor je met heel weinig moeite veel meer smaak aan je gerecht kunt geven. En dat is voor doordeweekse maaltijden echt ideaal. Je kunt het namelijk als basis gebruiken voor al je favoriete gerechten. Denk aan pasta, lasagne, tomatensoep, gerechten met couscous en ovenschotels. Nog voordat ik deze mooie samenwerking met Heinz ben aangegaan, kookte ik er al jaren mee. En ik ben groot fan.

Aan de slag! Zo maak je de vegetarische paella

Vandaag gebruik ik de Heinz Tomato Frito uiteraard ook, maar dan in mijn vegetarische paella. Die makkelijker te maken is, maar ook nog eens boordevol groenten zit en stiekem zelfs volledig plantaardig is als je plantaardige olie gebruikt. Wil je er toch nog vlees of vis aan toevoegen? Geen probleem, bak dan wat stukjes kipfilet mee, voeg garnalen toe of gebruik een stevige witvis. Je kunt er dan voor kiezen om de kikkererwten eruit te laten. Stukjes chorizo erdoor smaken trouwen ook heel lekker. Je kunt er alle kanten mee op en de paella is ook heel geschikt voor kleine kinderen. Mijn jongens waren er dol op. Kom, we gaan koken!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • boter of plantaardige olie
  • 2 uien, in ringen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 venkel, in dunne reepjes
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 gele paprika, in dunne reepjes
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 300 gr paellarijst
  • 1 pakje (350 gr) Heinz Tomato Frito
  • 500 – 700 ml groentebouillon
  • plukje saffraan
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 gr kikkererwten, afgespoeld
  • 200 gr doperwten (diepvries)
  • 1 citroen, sap + partjes
  • zwarte peper
  • platte peterselie

Wat je gaat doen

 Bereiding: 15 minuten + Stoven: 35 – 45 minuten

  1. Zet een grote hapjespan op het vuur met een klontje boter of een scheut plantaardige olie. Fruit hierin de uien.
  2. Voeg de knoflook, venkel, paprika, gerookt paprikapoeder en cayennepeper toe en roerbak circa 5 minuten tot de groenten zachter worden.

Tip: Zit er aan de venkel nog wat loof? Bewaar deze dan, hak fijn en voeg bij stap 5 toe aan de paella.

  1. Strooi de paellarijst in de pan en roerbak 1 minuut mee.
  2. Schenk de Heinz Tomato Frito en 500 ml groentebouillon in de pan en roer de saffraan, laurierblaadjes en kikkererwten erdoor.

  1. Zet het vuur iets lager en de deksel op de pan. Laat 35 – 45 minuten rustig pruttelen terwijl je af en toe roert. De paellarijst neemt nu het vocht op en gaat garen. Vind je dat het te droog wordt, schenk dan nog wat bouillon erbij. Proef af en toe om de garing te controleren.
  2. Roer 5 minuten voor tijd de doperwten erdoor en laat die even mee garen. Verse doperwten hebben iets langer nodig.
  3. Proef de paella en breng naar eigen wens verder op smaak met citroensap, zwarte peper en eventueel zout.
  4. Serveer de vegetarische paella in de pan en garneer met partjes citroen en fijngehakte peterselie. Schep lekker uit de pan en geniet!

Tip: Kliekje paella over? Dat kun je de volgende dag nog prima opwarmen en eten als lunch of snelle avondmaaltijd.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Heinz. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *