Zo vieren wij een Surinaams-Nederlandse Sinterklaas

De typisch Nederlandse sinterklaasgerechten kennen we nu wel. Ieder zichzelf respecterende foodblog heeft jullie er de afgelopen weken mee overladen. Ik deed daar vrolijk aan mee. Van authentieke tot gezonde recepten. Want we proberen allemaal om steeds vaker de suiker en gluten uit de sinterklaaslekkernijen te halen. Ik niet trouwens, …

De typisch Nederlandse sinterklaasgerechten kennen we nu wel. Ieder zichzelf respecterende foodblog heeft jullie er de afgelopen weken mee overladen. Ik deed daar vrolijk aan mee. Van authentieke tot gezonde recepten. Want we proberen allemaal om steeds vaker de suiker en gluten uit de sinterklaaslekkernijen te halen. Ik niet trouwens, maar dat zal jullie vast niet verrassen. Gisteren was ik een blog aan het typen met ’10x sinterklaasrecepten voor een heerlijk avondje’. En dat werd helemaal niks. Mijn déjà vu gevoel won het van de ratio en ik heb de hele blog verwijderd. Ik wilde het een keer anders doen en hoe leuk is het om te vertellen hoe wij thuis een Surinaams-Nederlandse Sinterklaas vieren. Van saoto tot ketjap gehaktballen met kruidnoten en bojo met speculaas. Als Sinterklaas dat ruikt zal hij ons huisje zeker niet voorbijrijden!

De voorbereiding: het menu is belangrijker dan de lootjes

Ik heb net eens even op mijn handen zitten tellen en we vieren Sinterklaas dit jaar met ‘slechts’ 22 man, waarvan 9 kinderen. In onze familie is dat een heel schappelijk aantal. De feestjes kunnen vele malen groter zijn dus hier draaien we onze hand niet voor om. We zijn al weken aan het voorbereiden, met het menu als hoofdonderwerp. Logisch. Over de cadeautjes waren we het snel eens. De ouders gedragen zich als hulppiet en helpen Sinterklaas met het kopen van cadeautjes voor hun eigen kind. De volwassenen willen ook wat lol op de avond en die hebben vooraf lootjes getrokken. Een cadeau met gedicht erbij is de opdracht. Alhoewel de vraag is of de mannen doorkomen met hun gedichten. Inmiddels wordt er namelijk onderhandeld in de groepschat, “Als ik nou kip ketjap maak, hoef ik dan geen gedicht te maken?”.

Dan het menu. Dat iedere dag groter wordt. Sinterklaas en de pieten kunnen met gemak hun afertparty bij ons thuis vieren voordat ze weer naar Spanje varen. Iedereen maakt iets anders en neemt alles mee. Van de eettafel maak ik een buffet waar we alles op kunnen plaatsen. Bordjes, bestek en sinterklaasservetten erbij en we zijn er klaar voor. Benieuwd wat we gaan eten?

Geen Sinterklaas zonder rijst

Ons Sinterklaasbuffet wordt een bonte verzameling van Surinaamse gerechten met een Sinterklaas tintje, aangevuld met echte Nederlandse lekkernijen. Natuurlijk liggen er kruidnoten, pepernoten, muizen en marsepein op tafel. Die kruidnoten en pepernoten kun je zelf maken (kijk hier voor het kruidnoten recept en de pepernoten vind je hier), maar voor zo’n grote groep haak ik af met zelf maken en koop ik ze gewoon bij de bakker.

Geen Sinterklaas zonder saoto! Dus ik zet vanavond alvast de bouillon op en iemand anders zit vanavond thuis een kilo kip te pluizen en eieren te koken. Dol op worstenbroodjes zijn ze in mijn familie. En daarom maak ik ook hartige banketletters. Met lamsgehakt en masala, maar ook met kipgehakt en tomaat. In deze blog vind je nog meer hartige inspiratie.

Een van mijn zwagers heeft de opdracht gekregen om een chocolademelkbuffet te maken. Met marshmallows en slagroom, want een mens moet tussendoor ook wat drinken. Als hapje maakt mijn schoonmoeder Surinaamse loempia’s en mijn moeder maakt slagroomtruffels en truffelbrownies. Iemand anders is weer verantwoordelijk voor de bojo. Een cake die je onder andere maakt van geraspte cassave en gecondenseerde melk. Het recept vind je hier. Mij lijkt het geweldig om deze eens te maken met koek- en speculaaskruiden erdoor. Maar of Clarence die hint heeft begrepen is nog niet geheel duidelijk.

Op veler verzoek maak ik deze keer ook gevulde speculaas. Zoveel lekkerder dan degene die je in de winkel koopt. Hier vind je het recept.

Dan is er uiteraard ook nog een hoofdgerecht. Gehaktballen met ketjap, rijst en groenten. Je kunt daarvoor dit recept als basis aanhouden. Maar in de Surinaamse ‘ballen’ zitten meer specerijen zoals zwarte peper en piment. Tenminste, dat denk ik. Want mijn schoonzus maakt ze. Leuke twist voor Sinterklaas: gebruik gemalen kruidnoten in plaats van paneermeel of broodkruim en combineer met soja en zoete ketjap.

Even kijken, zijn we er dan? Ah nee, we hebben nog pasteitjes (kip pasteitjes vind je hier) en ik geloof dat er ook nog iemand aardappelburgers voor bij de gehaktballen ging maken. Er is natuurlijk ook een toetje! Dat wordt dit jaar mijn speculaas tiramisu.

We hebben ook maar ons eigen sinterklaasliedje gemaakt: “Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje. Gooi wat in mijn maagje, dank u Sinterklaasje!”

Fijne pakjesavond allemaal!

Hartige-banketletter_21

Bewaren

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)