5x Surinaams koken

Door de roots van The Mr. heb ik een klein potje Surinaams leren koken. Ik zeg bewust ‘klein’, want ik ben nog niet toegekomen aan de meesters uit de Surinaamse keuken. Zoals bijvoorbeeld pom, zelfgemaakte roti met lam en bravoe. Die gaan zeker nog komen in de toekomst, daarvoor ga ik in de leer bij schoonmama. Zo wil ik een filmpje maken waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je roti met lam maakt. Die komt er als eerste aan. In de tussentijd zijn er al aardig wat Surinaamse recepten hier op de blog gekomen. Van Surinaamse nasi tot bojo cake en alles wat daar tussen zit. Stuk voor stuk gerechten die ik thuis maak voor mijn eigen gezin of meeneem voor een feestje. Zo worden mijn bojo en fiadoe nog weleens besteld voor een feestje. En als een Surinamer eten bij je besteld dan is het dus de vorige keer goedgekeurd 😉 Mijn 5 favoriete Surinaamse recepten vind je nu in deze blog.

1. Saoto soep

Saoto3

Familie van soto ajam, maar in Suriname toch net even anders. De basis is een zelfgemaakte kippenbouillon met kruiden en specerijen. Deze serveer je met geplukte kip, friet chips, mie, taugé, ei en eventueel ook nog met rijst en gebakken uitjes.

2. Surinaamse nasi

2. Homemade nasi

Ook wel bruine nasi genoemd door de soja en ketjap die je toevoegt. Ik maak ‘m vaak met gedroogde garnalen, maar die kun je er ook uitlaten. Voordeel van dit gerecht: binnen een half uur klaar. Lekker met gebakken kip.

3. Bojo met banaan

Bojo1

Geen feestje zonder bojo. Deze kleverige cake gemaakt van cassave en kokos gaat er letterlijk en figuurlijk in als koek.

4. Roergebakken sopropo

Sopropo_4

Ook een vrij onbekende groente in dit lijstje. Sopropo is een bittere groente (lijkt op een gemuteerde kruising tussen een komkommer en courgette) waar ik van ben gaan houden. Het is ontzettend gezond en heerlijk om te roerbakken met knoflook en ui.

5. Bruine bonen met rijst

Surinaamse bruine bonen met rijst_1_uitgelicht2

Deze mag natuurlijk niet in het lijstje van Surinaams koken ontbreken. Ze hebben er zelfs een liedje over in Suriname en dat is niet zo gek. Want als je eenmaal zo je bruine bonen hebt gegeten dan wil je nooit meer anders.

Koken jullie thuis ook weleens Surinaams? En zo ja, wat zijn dan jullie favoriete recepten? Mocht je nog verzoeknummers hebben qua recepten, laat me dit dan hieronder weten.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Tags: ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “5x Surinaams koken”

 1. Oh ik hóu van de Surinaamse keuken! Ik maak regelmatig nasi met gestoofde kip en zoetzure komkommer, en saotosoep…gruwelijk lekker!!

 2. Dol op de Surinaamse keuken, maar daar liggen mijn roots ook. Ik vind aubergine op Surinaamse wijze ook echt lekker. Of een beetje antroewa met rijst!

  Leuke blog

 3. Ik kook regelmatig Surinaams.
  Of Indonesch, net waar ik zin in heb. Hangt ook af van welke groente er te krijgen is. Dit weekend begint Kwaku en daar is zoveel lekkers te krijgen daar kom je echt wel op ideetjes. Ik vind veel dingen lekker om te koken maar waag me niet aan fladder en bere. Mijn favo gerecht om te koken is saoto. Altijd lekker!

 4. Heerlijke gerechten Francesca! Ik maak relmatig Saoto, bami en nasi. Bel erg dol op bakkeljauw (met telo of op een broodje), maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd, bij deze mijn verzoeknummer :)).

 5. Jaaaa ik heb echt een verzoekje voor het recept van Pom. Heb het een paar keer geprobeerd te maken maar smaakt niet het zelfde als in Suriname. Ik maak het op de een of andere manier altijd te zuur.

  Tips zijn zeer welkom!!

 6. Hoi . Ik kook graag Surinaams. Ik heb pas een kip massala taart gemaakt. Een beetje eigen fantasie en je eet je vingers erbij op! Als het jullie leuk lijkt plaats ik het recept! Echt een aanrader.