5 van 1 stem

Speculaas trifle met sinaasappel, mandarijn en yoghurtroom

35 minuten
Dessert
Sinterklaas

Toetjes worden niet heel vaak meer gegeten in huize Kookt. Als dit wel het geval is, doen we het goed, maar niet te zoet. Voor mij moet een toetje een goede balans hebben tussen zoet- en frisheid en mag niet te zwaar zijn. Deze speculaas trifle met citrus en yoghurtroom …

Toetjes worden niet heel vaak meer gegeten in huize Kookt. Als dit wel het geval is, doen we het goed, maar niet te zoet. Voor mij moet een toetje een goede balans hebben tussen zoet- en frisheid en mag niet te zwaar zijn. Deze speculaas trifle met citrus en yoghurtroom voldoet aan al deze eisen en is daarom een ideaal toetje voor de laatste sinterklaasavond die wij thuis zullen vieren met onze enig overgebleven ‘believer’. Die inmiddels bijna 9 is, al het een en ander vermoed, maar ook slim genoeg is om het nog een jaartje te rekken. Het zal een mooie avond worden, dat weet ik nu al.

Deze speculaas trifle heb ik natuurlijk al een keer eerder gemaakt, anders was er ook geen recept van, maar ik ik ga ‘m voor onze pakjesavond gewoon nog een keer maken. Denk dat zelfs Sinterklaas deze combinatie van kruidige speculaas met friszoete mandarijn en sinaasappel, yoghurtroom, gebakken amandel en speculaaskruiden kan waarderen. Wie weet komt de beste man zelf ook nog even proeven ;-).

Meer makkelijke toetjes voor Sinterklaas? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

  • 150 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 150 gr mascarpone op kamertemperatuur
  • 150 gr volle Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille-extract
  • 25 gr blanke amandelen
  • olijfolie
  • 2 bio sinaasappels
  • 2 mandarijnen
  • 150 gr speculaasjes of speculaasbrokken met amandel, grof verkruimeld
  • ter garnering: speculaaskruiden en kleine blaadjes verse munt

Ook nodig

  • stand- of handmixer
  • garde
  • 6 of 8 glazen waarin je de trifle kunt opbouwen

Aan de slag!

  • Klop 150 ml slagroom stijf met 2 el poedersuiker.
  • Roer in een tweede kom de mascarpone los samen met de Griekse yoghurt, 1 tl vanille extract en rasp van 1 bio sinaasappel. Doe dit met een garde, maar klop niet te hard. Het hoeft alleen gemengd te zijn, zonder klontjes. Spatel daarna rustig de opgeklopte slagroom erdoor.
  • Hak de amandelen in grove stukken of repen en rooster deze even in een koekenpan met 1 tl olijfolie. Voor meer smaak kun je ook nog een snufje speculaaskruiden en drupje honing toevoegen. Dit laatste is trouwens ook een hele lekkere snack. Dus als je toch al bezig bent, kun je ook een grotere batch roosteren met hele amandelen.
  • Halveer de sinaasappels en de mandarijnen en snijd de partjes eruit met een scherp mes. Als je bij de vliesjes steeds een driehoekje snijdt, wip je ze makkelijk uit de helften. Doe alle partjes in een bakje en knijp de helften erbovenuit zodat je het overgebleven sap ermee kunt mengen.
  • Pak 6 of 8 glaasjes en begin met een laag verkruimelde speculaas. Daarop komt een laag fruit en laag room. Herhaal dit tot je glaasjes vol zijn en/of je ingrediënten op zijn.
  • Garneer je speculaas trifles met geroosterde amandel, een snufje speculaaskruiden en een paar kleine blaadjes verse munt.

Notities

  • Met dit recept maak je een toetje voor 6 – 8 personen, afhankelijk van hoe groot je glaasjes zijn.
  • Je kunt alle componenten los van elkaar voorbereiden, al een dag eerder. Het opbouwen van de trifles zou ik vlak voor serveren doen. Zo blijft de speculaas lekker knapperig.
  • Voorbereiding: 25 minuten
  • Bereiding: 10 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze speculaas trifle met sinaasappel, mandarijn en yoghurtroom! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)