Basisrecept voor Surinaams gehakt

Met dit basisrecept krijg je heerlijk gekruid gehakt wat je vervolgens op verschillende manieren kunt verwerken in andere gerechten. 

Zoals bijvoorbeeld:
– Serveer het met witte basmati rijst en gewokte groenten (prei, snijboontjes, spinazie)
– Gebruik het voor een ovenschotel met kerrie of maak eens een Surinaamse lasagna
– Ook heerlijk om paprika’s mee te vullen en te gratineren met belegen kaas

– Of maak er een Surinaamse stamppot van met andijvie, ui en knoflook

Genoeg mogelijkheden, geniet ervan 🙂

Wat heb je nodig:
500gr rundergehakt
1 ui
4 teentjes knoflook
2 kleine Surinaamse maggi blokjes
1/2tl zwarte peper 
mespunt piment poeder
1 stukje verse laos van 2cm
1 tomaat
2el gekruide Chinese sojasaus (te vinden bij de toko en ziet er zo uit) 
1el zoete ketjap
2 laurierblaadjes
zonnebloemolie

Wat je gaat doen:
Hak de ui en de knoflook fijn. Hak het stukje laos in 2-en (hoef je niet te schillen) en snijd de tomaat in kleine stukjes. Verwarm de olie in een hapjespan en fruit hierin het ui/knoflook mengsel. Voeg na een minuutje of 2 de maggiblokjes, de zwarte peper, piment poeder, laos en de blokjes tomaat toe en bak nog even door totdat het een mooie pasta is geworden. Als het te dik wordt doe er dan een lepel water bij, het mag niet gaan aanbranden.

Voeg het gehakt toe aan het mengsel en rul het gehakt totdat het mooi bruin is geworden. Voeg daarna de soja, ketjap en de laurierblaadjes toe. Voeg eerst 1 eetlepel soja toe en proef daarna. Als het zout genoeg is, hoeft er geen extra soja bij en anders voeg je alsnog een eetlepel toe. Bak dit nog even door en voeg dan een klein kopje water toe. Laat het daarna nog 10 minuten zacht sudderen op laag vuur.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Basisrecept voor Surinaams gehakt”

  1. Beste Francesca, Ik geniet elke keer weer van je heerlijke recepten op je website. Ik heb vooral de Surinaamse keuken ontdekt door jou website en ben echt fan. Toen ik laatst het recept voor Surinaams gehakt wilde maken werd er verwezen naar een andere site ivm een foto van hoe gekruide chinese sojasaus eruit ziet. Toen ik op die link klikte kreeg ik de melding dat het artikel niet is gevonden. Ik weet zelf niet precies welke sojasaus ik moet kiezen. Zou het mogelijk zijn om hier een plaatje van te sturen?

    Mvg,

    Scarlett Kleingeld