Samenwerking – Dit is mijn voedzame variatie op de nasi met kipsaté waar de heren thuis dol op zijn! Met een crispy rice salade van zilvervliesrijst, een pindadressing, gegrilde paksoi en malse kippendijensaté met een heerlijke marinade.
Alle onderdelen van deze crispy rice salade kun je vooraf preppen, waardoor je op het laatst alleen nog maar de kip en groenten hoeft te grillen terwijl de zilvervliesrijst heerlijk krokant gebakken wordt in de oven. De salade kun je trouwens ook perfect lauw eten. Aan die salade voeg ik nog wat komkommer, edamame bonen en knapperige rode kool toe. Dus qua groenten zit je ook wel goed!
Voor de marinade gebruik ik de Aziatische sauzen van Megachef. Deze zijn heel puur van smaak, je hebt er dan ook weinig van nodig om veel smaak te geven. Voor dit gerecht gebruik je de sojasaus en vissaus, maar oestersaus hebben ze ook. En met die laatste maak je ieder Aziatisch wokgerecht snel en heel lekker op smaak. Maar nu dwaal ik af. Want gaan we niet wokken, maar salade maken ;-). Eet smakelijk!
Hou jij wel van een krokante bite? Maak dan ook eens deze crispy potato salade met knapperige groenten en gegrilde kip!
Ingrediënten
- 600 gr kippendijen, in kleine blokjes
- 4 el Megachef sojasaus
- 1 el Megachef vissaus
- 1 el ketjap manis
- 4 el sesamolie
- 1 bio limoen, rasp en sap
- 2 tl knoflookpuree
- 2 tl gemberpuree
- chilivlokken, naar smaak
- zwarte peper en zout
- 200 gr ongekookte zilvervliesrijst (1 dag eerder gekookt en bewaard in de koelkast)
- 2 tl crispy chili olie + extra
- 2 el pindakaas met stukjes
- 2 el rijstazijn
- 1 stronk paksoi
- 1 komkommer, in blokjes
- 100 gr edamamebonen
- 100 gr rode kool, fijngehakt
- 2 stengels lente-ui, in ringetjes
Aan de slag!
- Marineer de kipblokjes met 2 el sojasaus, 1 el vissaus, 1 el sesamolie, het rasp van 1 limoen en sap van ½ limoen, 2 tl knoflookpuree, 1 tl gemberpuree, chilivlokken naar smaak, snuf zwarte peper en een snufje zout. Meng goed door elkaar en laat minimaal 1 uur marineren, een nachtje is beter.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Klop 2 el sesamolie, 1 el sojasaus en 2 tl crispy chili olie door elkaar en meng dit met de gekoelde, gekookte zilvervliesrijst. Met je handen werkt het beste, zodat de marinade goed in de korrels wordt gemasseerd. Verdeel gelijkmatig over de bakplaat en zet in de oven voor 30 – 40 minuten. Schep iedere 10 minuten zorgvuldig om, zodat de korrels gelijkmatig garen en echt krokant worden. Als de crispy rice klaar is, laat je ‘m 10 minuten buiten de oven afkoelen zodat de korrels nog krokanter worden.
- Snijd de onderkant van de stronk paksoi zodat je bladeren krijgt. Kwast deze licht in met sesamolie of andere plantaardige olie en gril ze daarna 2 minuten per kant in een hete grillpan. Bestrooi in de pan met zout en peper. Maak af met chilivlokken of pul biber.
- Rijg ondertussen de blokjes kipfilet op 8 metalen spiesen (die zijn het meest duurzaam en grillen het beste). Gril de saté daarna gaar in de grillpan.
- Klop een dressing van 2 el pindakaas, 2 el rijstazijn, 1 el sesamolie, 1 el sojasaus en 1 tl gemberpuree. Verdun met water om de dressing schenkbaar te maken. Voeg optioneel naar smaak extra sojasaus toe als je ‘m iets meer smaak wilt geven en crispy chili olie als je ‘m meer pit wilt geven.
- Als de crispy rice klaar is, meng je deze met de komkommer, sojabonen, rode kool en lente-ui in een schaal. Schenk de dressing erover en meng.
- Serveer de crispy rice salade met de kipsaté en gegrilde paksoi.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- De sauzen van Megachef koop je bij Jumbo en de toko.
- Het is essentieel dat je de zilvervliesrijst een dag eerder (of in de ochtend) kookt en daarna koelt. Anders wordt deze niet krokant in de oven.
- Voorbereiding: 15 minuten + marineren/koelen
- Bereiding: 45 minuten (incl. oven)
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze crispy rice salade met kipsaté! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Megachef. Lees ook hier mijn disclaimer.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.