Francesca’s kerstmenu voor een bijzondere Kerst

Er gaat geen jaar voorbij zonder een kerstmenu van mijn hand en ook dit jaar zal niet anders zijn! Vandaag presenteer ik jullie mijn kerstmenu voor dit jaar, bestaande uit drie of vier gangen met zalige recepten die ook nog eens makkelijk voor te bereiden én uitgebreid getest zijn door …

Er gaat geen jaar voorbij zonder een kerstmenu van mijn hand en ook dit jaar zal niet anders zijn! Vandaag presenteer ik jullie mijn kerstmenu voor dit jaar, bestaande uit drie of vier gangen met zalige recepten die ook nog eens makkelijk voor te bereiden én uitgebreid getest zijn door mij en mijn team. En als toegift krijgen jullie onderaan dit artikel nog een paar extra kerstmenu’s ter inspiratie!

We zijn weken aan het proefkoken geweest en ik heb uiteindelijk gekozen voor kleine gerechtjes met een groots kerstgevoel. Die je voor je gezin kunt maken, maar ook als je met minder mensen bent. Want bij alle recepten kun je de ingrediënten gewoon halveren, wat in deze tijd heel handig is.

Geniet van mijn kerstmenu voor deze Kerst

Wij vinden het thuis heel belangrijk om intens te genieten van de tijd die we met familie en vrienden kunnen doorbrengen met Kerst. Met een mooi gedekte tafel, kaarsjes, gesprekken, veel lol en natuurlijk heel lekker eten. Ik heb voor jullie een kerstmenu gemaakt, bestaande uit drie of vier gangen. De keuze is aan jou.

1. Borrelhapje of amuse: Gebakken brie met dadel, pistache en sinaasappel

Een heerlijk hapje om je kerstdiner mee te beginnen en het ziet er zo feestelijk uit! Hier vind je het recept.

Eén mini brie is voldoende om te delen met z’n tweeën. Ik koos voor de mini brie van President, omdat deze rondom een korst heeft. Een ander merk kan natuurlijk ook, mits deze ook een korst rondom heeft. Anders loopt de brie helemaal uit in de oven. Ben je meer een camembert-fan? Dat kan ook en combineert goed met deze topping.

Je kunt ‘m serveren als voorgerecht of maak de gebakken brie onderdeel van een borrelplank. Voeg bijvoorbeeld nog wat toastjes, crostini, rauwkost, dipjes en charcuterie toe en de borrel kan niet meer stuk!

Lekkere mocktail voor erbij? Maak dan een cranberry-sinaasappelmocktail. Meng 1 deel cranberrysap met 1 deel vers sinaasappelsap en schenk hier 1 flesje Crodino bij. Rijg om en om partjes sinaasappel en amarenekersen aan een spiesje en serveer die in de mocktail. Met alcohol kan ook, voeg dan nog een scheutje sinaasappellikeur toe.

2. Voorgerecht: In biet gemarineerde zalm met citroencrème en gefrituurde kappertjes

Een van mijn favoriete gerechten uit dit kerstmenu is de in biet gemarineerde zalm. Echt extreem makkelijk om te maken, je moet alleen op tijd beginnen (marineren duurt 36 uur). Je snijdt de zalm vervolgens in mooie dikke plakken en serveert deze met toefjes citroencrème, gefrituurde kappertjes, krokante toastjes of blini’s. Hier vind je het recept.

Van de gemarineerde zalm kun je trouwens ook flinterdunne plakken snijden en serveren als een zalmcarpaccio. Deze garneer je met toefjes citroencrème, de kappertjes en wat verse dille.

3. Hoofdgerecht: Stoofvlees met pommes duchesse van boerenkoolstamppot en gekarameliseerde uien

Voor het hoofdgerecht ben ik dit jaar volledig op de klassieke tour gegaan, maar wel met een aantal leuke twists! Wat resulteerde in zalig stoofvlees met pommes duchesse van zelfgemaakte boerenkoolstamppot en gekarameliseerde uien. De combinatie was echt zalig! Hier vind je het recept.

Stoofvlees is een ideaal gerecht om een dag eerder te maken. De smaak wordt er zelfs beter van en het scheelt je veel werk op de dag zelf. Je kunt het ook invriezen en dan blijft de smaak nog steeds perfect. Vier je Kerst dit jaar met z’n tweeën? Halveer alle ingrediënten voor een kleinere portie. Of maak de volledige portie en vries delen in voor later gebruik.

Wil je de tafel verder aankleden met garnituren? Kies dan voor stoofperen en cranberrycompote. Deze combineren perfect met dit gerecht.

Wil je het stoofvlees zonder alcohol bereiden? Laat dan de rode wijn uit het recept en gebruik in totaal 500 ml runderfond. Voeg ook 25 ml rode wijnazijn toe. Het stoofvlees wordt dan wel iets lichter van kleur, maar de smaak zal er niet minder om zijn.

4. Dessert: Citroen-mascarponemousse met haverkrokantjes en gekonfijte citroenschil

Een heerlijk fris en licht dessert voor na een flink kerstdiner, ik hou ervan! Daarom werd ik zo blij van deze citroen-mascarponemousse na het proeven van de eerste hap. Ook van dit gerecht kun je alle onderdelen voorbereiden zodat je tijdens het diner er geen omkijken meer naar hebt. Je hoeft alleen nog te genieten, en dat lijkt me een prima plan. Bekijk hier het recept.

Vegetarische variaties

Zoek je nog naar vegetarische variaties voor in het menu, check dan zeker dit artikel even! Vooral de bonenragout met salie en de feestelijke groentetaart zijn grote favorieten van me.

Extra kerstmenu inspiratie

Vegetarisch kerstmenu met 4 gangen vol verrassingen

Tapas kerstmenu met allemaal kleine gerechtjes

Klassiek kerstmenu met voor te bereiden gerechten

Geniet van mijn kerstmenu’s voor dit jaar! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met al mijn gerechten en tips. Fijne kerstdagen! 

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Kerstmenu recepten: kleine bijzonder gerechtjes voor Kerst. Borrelhapje of amuse: Gebakken brie met dadel, pistache en sinaasappel. Als voorgerecht: in biet gemarineerde zalm met citroencrème en gefrituurde kappertjes. Hoofdgerecht: stoofvlees met pommes duchesse van boerenkoolstamppot en gekarameliseerde uien. Dessert: citroen-mascarponemousse. Lees de kerst recepten op mijn website

Tekst & recepten: Francesca, Foto Francesca: Wendy van Bree Fotografie, Foto’s gerechten: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)