Francesca’s kerstmenu voor deze bijzondere Kerst

Samenwerking – Er gaat geen jaar voorbij zonder een kerstmenu van mijn hand en ook dit jaar zal niet anders zijn! Vandaag presenteer ik jullie mijn kerstmenu voor dit jaar, bestaande uit drie of vier gangen met zalige recepten die ook nog eens makkelijk voor te bereiden én uitgebreid getest zijn door mij en mijn team.

We zijn weken aan het proefkoken geweest en ik heb uiteindelijk gekozen voor kleine gerechtjes met een groots kerstgevoel. Die je voor je gezin kunt maken, maar ook als je met minder mensen bent. Want bij alle recepten kun je de ingrediënten gewoon halveren, wat in deze tijd heel handig is.

Kerstgerechten met een verhaal

Inmiddels heb ik alle gerechten uit mijn kerstmenu ook al bereid voor een bijzondere groep gasten. Mensen die elkaar heel graag weer wilden terugzien en wat we mogelijk hebben gemaakt in het programma ‘Bestemming: Weerzien’ op RTL 4, wat een spin-off is van All You Need Is Love. Ik vond het geweldig om in al die afleveringen te koken voor de gasten en het eindresultaat ervan kunnen jullie hier op ‘mijn’ kerstpagina op de website van PLUS zien.

Zo maakte ik het dessert van dit kerstmenu (de citroen-mascarponemousse) voor Vickie en Yvette die elkaar al ruim 30 jaar niet hadden gezien. Zo’n mooi verhaal!

Tot kerstavond wordt er iedere werkdag een aflevering van ‘Bestemming: Weerzien’ om 19:20 uur uitgezonden op RTL 4. Aansluitend kunnen jullie mijn ‘Kerst met Francesca’ aflevering de volgende ochtend op de site van PLUS zien.

Geniet van mijn kerstmenu voor deze Kerst

Wat een bijzondere Kerst zal het worden dit jaar, die gaan we niet snel vergeten. Wij hebben thuis besloten dat we daarom extra lekker willen eten dit jaar, en onbeperkt genieten van de tijd die we wel met familie en vrienden kunnen doorbrengen. Ook al is het anders en in een kleiner gezelschap. Daar houden we ons streng aan, zodat we volgend jaar wel weer met iedereen aan tafel kunnen zitten <3.

Ik heb voor jullie een kerstmenu gemaakt, bestaande uit drie of vier gangen. De keuze is aan jou.

1. Borrelhapje of amuse: Gebakken brie met dadel, pistache en sinaasappel

Een heerlijk hapje om je kerstdiner mee te beginnen en het ziet er zo feestelijk uit! Hier vind je het recept.

Eén mini brie is voldoende om te delen met z’n tweeën. Ik koos voor de mini brie van President, omdat deze rondom een korst heeft. Een ander merk kan natuurlijk ook, mits deze ook een korst rondom heeft. Anders loopt de brie helemaal uit in de oven. Ben je meer een camembert-fan? Dat kan ook en combineert goed met deze topping.

Je kunt ‘m serveren als voorgerecht of maak de gebakken brie onderdeel van een borrelplank. Voeg bijvoorbeeld nog wat toastjes, crostini, rauwkost, dipjes en charcuterie toe en de borrel kan niet meer stuk!

Lekkere mocktail voor erbij? Maak dan een cranberry-sinaasappelmocktail. Meng 1 deel cranberrysap met 1 deel vers sinaasappelsap en schenk hier 1 flesje Crodino bij. Rijg om en om partjes sinaasappel en amarenekersen aan een spiesje en serveer die in de mocktail. Met alcohol kan ook, voeg dan nog een scheutje sinaasappellikeur toe.

2. Voorgerecht: In biet gemarineerde zalm met citroencrème en gefrituurde kappertjes

Een van mijn favoriete gerechten uit dit kerstmenu is de in biet gemarineerde zalm. Echt extreem makkelijk om te maken, je moet alleen op tijd beginnen (marineren duurt 36 uur). Je snijdt de zalm vervolgens in mooie dikke plakken en serveert deze met toefjes citroencrème, gefrituurde kappertjes, krokante toastjes of blini’s. Hier vind je het recept.

Van de gemarineerde zalm kun je trouwens ook flinterdunne plakken snijden en serveren als een zalmcarpaccio. Deze garneer je met toefjes citroencrème, de kappertjes en wat verse dille.

3. Hoofdgerecht: Stoofvlees met pommes duchesse van boerenkoolstamppot en gekarameliseerde uien

Voor het hoofdgerecht ben ik dit jaar volledig op de klassieke tour gegaan, maar wel met een aantal leuke twists! Wat resulteerde in zalig stoofvlees met pommes duchesse van zelfgemaakte boerenkoolstamppot en gekarameliseerde uien. De combinatie was echt zalig! Hier vind je het recept.

Stoofvlees is een ideaal gerecht om een dag eerder te maken. De smaak wordt er zelfs beter van en het scheelt je veel werk op de dag zelf. Je kunt het ook invriezen en dan blijft de smaak nog steeds perfect. Vier je Kerst dit jaar met z’n tweeën? Halveer alle ingrediënten voor een kleinere portie. Of maak de volledige portie en vries delen in voor later gebruik.

Wil je de tafel verder aankleden met garnituren? Kies dan voor stoofperen en cranberrycompote. Deze combineren perfect met dit gerecht.

Wil je het stoofvlees zonder alcohol bereiden? Laat dan de rode wijn uit het recept en gebruik in totaal 500 ml runderfond. Voeg ook 25 ml rode wijnazijn toe. Het stoofvlees wordt dan wel iets lichter van kleur, maar de smaak zal er niet minder om zijn.

4. Dessert: Citroen-mascarponemousse met haverkrokantjes en gekonfijte citroenschil

Een heerlijk fris en licht dessert voor na een flink kerstdiner, ik hou ervan! Daarom werd ik zo blij van deze citroen-mascarponemousse na het proeven van de eerste hap. Ook van dit gerecht kun je alle onderdelen voorbereiden zodat je tijdens het diner er geen omkijken meer naar hebt. Je hoeft alleen nog te genieten, en dat lijkt me een prima plan. Bekijk hier het recept.

Vegetarische variaties

Zoek je nog naar vegetarische variaties voor in het menu, check dan zeker dit artikel even! Vooral de bonenragout met salie en de feestelijke groentetaart zijn grote favorieten van me. En hou de website van PLUS ook goed in de gaten, want daar komt nog een geweldig vegan kerst hoofdgerecht van mij online.

Geniet van mijn kerstmenu voor dit jaar! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met al mijn gerechten en tips. En als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust hieronder. Fijne kerstdagen! 

Tekst & recepten: Francesca, Foto Francesca: Wendy van Bree Fotografie, Foto’s gerechten: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Francesca’s kerstmenu voor deze bijzondere Kerst”

  1. Als geen geboren ‘creatieve keukenprinses’ is het heerlijk om zulke fantastische menu’s als voorbeeld te krijgen zodat ik enkel hoef te volgen. Wat heb ik deze kerst genoten van het beide dagen uren samen met mijn puberzonen van 14 en 17 in de keuken verpozen waarbij ieder zijn eigen gang maakte. Dat was heerlijk, evenals het eten! Extra cadeautje was dat manlief de keuken nadien opruimde. Ook hij verpoosde zo nog een uur in de keuken…;- ). Bedankt, ik ga je website zeer vaker bezoeken!

Reacties zijn gesloten.