Zoek je nog feestelijke en smaakvolle vegetarische kerstrecepten voor de kerstdagen? Dan gaat dit artikel je zeker helpen, want ik heb 10 van mijn favorieten voor je op een rijtje gezet! Van hapjes, brunchgerechten, voorgerechten tot hoofdgerechten: meer dan genoeg keuze. Voor als je zelf, of een ander, vegetarisch eet, of er bewust voor kiest om een of meerdere gangen vegetarisch te serveren. Met groenten als basis maak je ook voor Kerst heerlijke gerechten. Van deze hebben wij allemaal enorm gesmuld thuis!
Wil je meer inspiratie? Hier vind je mijn vegetarische kerstmenu met 4 gangen vol verrassingen.
Of ga direct naar:
- 10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen
- 10 kerstbrunch recepten om van te smullen
- 10 feestelijke kerst voorgerechten
- 10 zalige kerst hoofdgerechten
- 10 heerlijke kerstdesserts
- Kinderkerstmenu voor kleine lekkerbekken
- Overzicht van al mijn kerstrecepten
-
Hartige galette met biet, hazelnoten en gorgonzola
Heerlijk als hapje of tijdens de brunch: deze hartige galette met biet, zoete aardappel, hazelnoten en gorgonzola is echt een smaakbom. En heel makkelijk om voor te bereiden. Je hoeft de galette daarna alleen nog maar even op te warmen in de oven.
-
Tomatentartaar met spiegeleitjes
Een steak tartaar is een klassiek voorgerecht, maar die kun je ook maken van smaakvolle tomaten. En het is een super feestelijk voorgerecht. In plaats van spiegeleitjes kun je ook een topping maken van gepocheerd ei, blokjes avocado met kappertjes of met mozzarella/burrata en basilicum.
-
Feestelijke groentetaart
Als kerst hoofdgerecht kun je deze prachtige groentetaart serveren waar onder andere zoete aardappel, palmkool, cranberry’s en noten in zijn verwerkt. Erbij maak je wat geroosterde aardappels en cranberrycompote. Het recept vind je helemaal onderaan deze blog.
-
Zelfgemaakte gnocchi met salie-botersaus
Zelfgemaakte gnocchi’s zijn echt zalig! Vooral in combinatie met de salie-botersaus. Serveer ‘m in kleine porties als voorgerecht of als hoofdgerecht tijdens een kerstlunch.
-
Biet Wellington
De klassieke wellington, maar dan gevuld met bieten. En wat voor bieten! Ik gebruikte hiervoor namelijk geroosterde bieten die enorm veel smaak hebben. Lekker in combinatie met de palmkool en noten.
-
Pompoensoep met truffel en hazelnoot-saliekruim
Een soep is altijd lekker als voor- of tussengerecht tijdens het kerstdiner. Maar in kleine porties ook heel leuk als amuse of start van een brunch. Voor deze pompoensoep roosterde ik de flespompoen eerst in de oven en serveerde ‘m met truffelolie en hazelnoot-saliekruim.
-
Geroosterde bloemkool met winter wonder marinade
Nog zo’n feestelijk vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdiner is een hele geroosterde bloemkool. Ik roosterde deze variant met mijn eigen Winter Wonder specerijenblond en serveerde ‘m met kruidige gestoofde linzen.
-
Crostini met camembert en cranberrycompote
Een lekker hapje voor bij de kerstborrel? Maak dan dezecrostini met camembert en cranberrycompote. Hartstikke simpel om te maken en zalig van smaak.
-
Bonenragout met salie
Wederom een klassieker waar ik een vegetarische variant van heb gemaakt en dat zijn de ragoutbakjes. Ik maakte een vegetarische ragout op basis van witte bonen en salie en die was echt verrukkelijk! En heel makkelijk om te maken. Het recept vind je helemaal onderaan deze blog.
-
Spinaziequiche met cherrytomaten en gruyère
Last but not least in dit lijstje van vegetarische kerstrecepten: een rood-groene quiche voor de kerstbrunch, gevuld met spinazie, cherrytomaten en gruyère. Makkelijk om voor te bereiden en opwarmen doe je in de oven.
Bewaar deze vegetarische kerstrecepten op Pinterest!
Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Wil je meer inspiratie voor vegetarische (kerst-)recepten, kijk dan ook eens hier.