Francesca’s Weekmenu #216 – Een vegetarische week

Afgelopen week vroeg iemand mij of ik ook een keer een vegetarisch weekmenu wilde maken. Ja hoor, geen enkel probleem! Hiermee verklap ik ook gelijk dat ik stiekem nog af en toe werk op vakantie ;-). Meestal klap ik één keer in de week mijn laptop open, werk dan een …

Afgelopen week vroeg iemand mij of ik ook een keer een vegetarisch weekmenu wilde maken. Ja hoor, geen enkel probleem! Hiermee verklap ik ook gelijk dat ik stiekem nog af en toe werk op vakantie ;-). Meestal klap ik één keer in de week mijn laptop open, werk dan een ochtendje en zorg dat alles weer ingepland staat voor de komende week en dat ik mijn belangrijkste mails heb beantwoord. Dat geeft rust en zo kan ik optimaal van mijn vakantie genieten.

Maar terug naar het vegetarische weekmenu. Wij eten zelf thuis niet vegetarisch, maar wel bijna voor meer dan de helft flexitarisch. Dit zijn dan het type vegetarische gerechten die bij ons op tafel komen en waar al mijn mannen flink van genieten. Veelal is de basis gewoon van groenten en dat vul ik dan aan met peulvruchten, granen, rijst of pasta. Ik voeg daar ook nog weleens eieren of kaas aan toe, dus veganistisch eten we meestal niet. Maar soms, bewust of onbewust, zitten er ook wel volledig plantaardige dagen tussen. Dat is een proces, waar ik me nu langzaam in aan het verdiepen ben. Vis, kip en vlees komt hier ook gewoon nog op tafel (en daar houden we enorm van), maar veel minder dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden toen het nog iedere dag was. En als ik er dan voor kies dan zorg ik ervoor dat de kwaliteit goed is. Op deze manier genieten we enorm van onze dagelijkse maaltijd, belasten we het milieu minder en geef ik mijn kinderen een basis mee waar ze later verder zelf hun eigen keuzes kunnen maken. Ik hoop dat jullie gaan genieten van dit weekmenu, eet lekker!

Maandag

Een van mijn meest recente spaghetti favorieten is deze spaghetti met gekonfijte tomaat, tijm en mozzarella. Het konfijten van tomaten is verre van ingewikkeld, je hebt er alleen even wat tijd voor nodig in de oven. De smaak die je daarmee creëert voor je saus is fenomenaal.

Dinsdag

Een heerlijke nasi, maar dan vegetarisch. Dat kan hartstikke goed en door de toevoeging van witte kool heb je gelijk ook je groenten binnen. Een gebakken ei erbij is hartstikke lekker, maar kun je eventueel ook weglaten.

Woensdag

Een lekkere salade hoort erbij in de zomer. In deze salade wordt geitenkaas, biet en avocado gecombineerd. Lekker met knapperig, geroosterd brood.

Donderdag

Curry’s zijn fantastisch voor een vegetarische maaltijd. In dit recept toverde ik de butter chicken curry om tot een vegetarische butter curry met paneer. Wat een witte, stevige kaas is die je heel goed kunt gebruiken voor curry’s.

Vrijdag

Voor het comfort food gerecht van de week maakte ik broodjes gyros met paprika en kidneybonen, maar dan volledig vegan. Zelfs de knoflooksaus is plantaardig. Wat ik best een uitdaging vond, maar het eindresultaat was echt zalig.

Zaterdag

Een lekker hapje voor het weekend is deze spinaziequiche met cherrytomaten en gruyère. Eet ‘m als lunch met een frisse salade erbij of serveer puntjes bij de borrel.

Zondag

Nog een toetje, uiteraard! Deze gegrilde perziken met yoghurt, granatappel en munt zijn favoriet bij ons in de zomer. Je kunt dit gerecht ook volledig plantaardig maken door de mascarpone en yoghurt te vervangen door een plantaardige variatie op yoghurt of kwark.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer