Francesca’s Weekmenu #263 – Makkelijk meer groente

In tijden van grote drukte ga ik meer groente eten. Ook als de herfst en winter hun intrede doen trouwens, want ik zit niet te wachten om constant door mijn kids aangestoken te worden als ze met een snotneus thuiskomen. In deze tijd al helemaal niet. Van meer groente voel …

In tijden van grote drukte ga ik meer groente eten. Ook als de herfst en winter hun intrede doen trouwens, want ik zit niet te wachten om constant door mijn kids aangestoken te worden als ze met een snotneus thuiskomen. In deze tijd al helemaal niet. Van meer groente voel ik me fitter, slaap ik beter en werken mijn darmen optimaal. Dat probeer ik dan weer te combineren met meer volkoren vezels, bonen en genoeg water en dan ben ik er wel. Het zijn vaak maar kleine aanpassingen die voor een groots resultaat zorgen.

Dit inspireerde me tot het weekmenu van deze week. Allemaal gerechten die makkelijk te maken zijn en vol groente zitten. Denk aan een bonenstoof met aubergine en spinazie, shakshuka met wortel, bietensoep met dille en zure room, pasta met spruitjes en boerenkool, een groentestoof met kaasbroodjes en een bietenspread voor op brood. En zelfs voor het zoete baksel gebruiken we groenten, pompoen om precies te zijn.

Maandag

Heerlijk romig is deze bonenstoof met aubergine en spinazie, en je maakt ‘m in 30 minuten. Extra groenten toevoegen kan altijd! Denk aan paprika of pompoen. En de spinazie kun je naar eigen inzicht ook vervangen door boerenkool of raapstelen. Serveer ‘m met witte rijst of zilvervliesrijst voor meer vezels.

Dinsdag

Altijd een succesnummer in dit huis is shakshuka. Omdat je het zo makkelijk kunt maken, er alle soorten groenten in kunnen en de kinderen vinden het heerlijk om te eten met brood. Deze versie zit vol wortel en tomaat en is op smaak gebracht met curry madras specerijen.

Woensdag

In Slavische landen noemen ze deze bietensoep ‘borscht’ en daar is ‘ie heel populair. Heel eerlijk, ik had niet verwacht dat ik deze soep zo lekker zou vinden! Hij zit bomvol bieten, kool, aardappel en bonen. De dille maakt ‘m af en je serveert de soep met een lepel zure room.

Donderdag

Spruitjes en boerenkool op één bord, gecombineerd met pasta en dat vinden kids lekker? Ja, ik hoor het je denken, maar echt onze kids zijn er dol op! Omdat de groenten worden roergebakken in plaats van gekookt en daardoor smaken ze anders. En de saus met kookroom en een topping van krokant broodkruim met Parmezaanse kaas helpen ook heel goed mee voor de complete beleving. Ook voor dit gerecht kun je de afweging maken of je voor gewone of volkoren pasta kiest.

Vrijdag

Vandaag gaan we stoven, maar dan alleen met groenten! En wauw, wat is deze groentestoof met harissa zalig. Vooral door de combinatie met de kaasbroodjes die je in de saus gaart. Succes gegarandeerd, bij jong en oud.

Zaterdag

Nog een gerechtje met biet, maar dan voor op brood! Bietenspread kun je heel makkelijk zelf maken, zeker wel een dag of 4 bewaren (goed afgedekt in de koelkast) en het is heerlijk als broodbeleg of groentedip. Ik serveerde de bietenspread met feta en pecannoten. Zalig!

Zondag

Vandaag speel ik vals ;-). Want ja, er zit pompoen in deze brownies, maar de hoeveelheid is verwaarloosbaar. En met alle vetten, suikers en chocolade die er ook nog in zitten wordt dit wel een super lekker baksel, maar het doet niets voor je gezondheid. Maar een stukje kan prima, als het maar in balans blijft! En zie het ook als tip: laat je niet in de luren leggen door mooie gerechtnamen die wellicht heel ‘gezond’ lijken, maar als je goed naar de ingrediënten kijkt dat stiekem eigenlijk helemaal niet zijn. Sommigen dingen zijn gewoon alleen lekker, en ook dat is prima.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)