Francesca’s Weekmenu #359 – Vega herfst

Deze keer zit het weekmenu vol vega herfstgerechten. Van een kruidige groentestoof met harissa tot fajita’s met halloumi, gnocchi met een Aziatische twist, andijviestamppot, hartige taart tot een geweldige pompoencake die je nu vast kunt proefbakken voor Kerst ;-). Over Kerst gesproken: nog maar 30 dagen en dan is het …

Deze keer zit het weekmenu vol vega herfstgerechten. Van een kruidige groentestoof met harissa tot fajita’s met halloumi, gnocchi met een Aziatische twist, andijviestamppot, hartige taart tot een geweldige pompoencake die je nu vast kunt proefbakken voor Kerst ;-).

Over Kerst gesproken: nog maar 30 dagen en dan is het zover! Ik geef je als tip van de week een handig schema voor je kerstdiner wat je vanaf nu kunt aanhouden en dan is er geen enkele vorm van kerststress te bekennen.

Fijne week allemaal en eet lekker!

Maandag

Kruidige groentestoof met harissa en kaasbroodjes

Voor deze groentestoof combineer je verschillende soorten groenten met wat harissa. De zelfgemaakte kaasbroodjes (cheese dumplings) gaar je bovenop en dat smaakt heerlijk.

Tex Mex Dinsdag

Vegetarische fajita’s met halloumi en ovengroenten

Vaak zijn fajita’s gevuld met kip of vlees, maar vandaag ga ik er zalige vegetarische fajita’s van maken, met ovengroenten en halloumi. Super makkelijk om te maken en door de halloumi voeg je nog wat meer structuur toe wat heerlijk weg hapt.

 Meer Tex Mex recepten vind je hier.

vegetarische fajitas met halloumi en ovengroenten 1

Woensdag

Gnocchi met paddenstoelen, paksoi en soja

Alhoewel ik altijd groot respect heb voor de oorsprong van keukens en gerechten durf ik af en toe ook buiten de lijntjes te kleuren met de gedachte “als de smaak maar goed is”. En zo combineerde ik traditionele Italiaanse gnocchi met Aziatische smaakmakers. Wat een geweldig gerecht werd dit en deze gnocchi met paddenstoelen, paksoi en soja is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.

Donderdag

Andijviestamppot met brie en gefrituurde kappertjes

Ontzettend lekker is deze andijviestamppot met brie en gefrituurde kappertjes. Een heerlijke vega variatie op de klassieke andijviestamppot.

Meer vegetarische stamppot recepten vind je hier.

Vrijdag

Hartige taart met knolselderij en paddenstoelen

Niets lekkerder dan koken met knolselderij als de herfst echt weer is begonnen. Ik combineer deze veelzijdige groente graag met paddenstoelen, want die twee houden van elkaar. Zoals in deze hartige taart met knolselderij en paddenstoelen. De knolselderij zorgt voor een romige basis samen met de eieren en slagroom en ik top ‘m af met gebakken paddenstoelen met prei en kerrie.

Lekker met een vega soepje erbij.

Zaterdag

Siciliaanse caponata

Dit iconische gerecht uit Sicilië is een heerlijke zoetzure groentestoof met aubergine in de hoofdrol. Traditioneel bestaat caponata uit aubergine, tomaat, ui, bleekselderij, kappertjes en groene olijven, alles gestoofd in een dressing van azijn en een vleugje suiker. Vaak worden er ook pijnboompitten of rozijnen toegevoegd, wat het gerecht een bijzondere balans geeft tussen hartig, zoet en zuur. In mijn caponata zit alles, want zo vind ik ‘m het allerlekkerst.

Zondag

Pompoencake met salie en hazelnoten

Pompoen is een van mijn favoriete groenten om mee te bakken, zowel zoet als hartig. Geroosterde pompoen in combinatie met salie vind ik altijd zalig en dat inspireerde me voor dit pompoencake recept. Deze is ontzettend makkelijk om te maken en ziet er enorm feestelijk uit, omdat ik ‘m in een tulbandvorm heb gebakken.

Tip van de week: 30-Dagenplan voor een stressvrije Kerst

Week 1: Denk je kerstdiner uit (Dag 1-7)

In deze week ga je je kerstdiner helemaal plannen zodat je precies weet wat je te wachten staat. Denk hierbij aan:

  • Maak een lijst van gasten en bepaal dieetwensen/allergieën. Kies een thema of sfeer voor je diner (bijvoorbeeld shared dining, klassiek, vegetarisch). Bepaal ook of je alles zelf gaat maken of dat je taken verdeelt. Alle zaken die hieronder staan kun je dan verdelen en dat scheelt een hoop tijd.
  • Bepaal het aantal gangen en denk na over de gerechten (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert). Verzamel inspiratie uit kookboeken, internet (francescakookt.nl schijnt vol te staan met inspiratie), Pinterest, of vraag AI om hulp.
  • Stel een voorlopige menu-indeling samen. Noteer hierbij ingrediënten die mogelijk moeilijk te vinden zijn of die je online moet bestellen.
  • Ga je gerechten maken die je nog niet eerder hebt bereid? Plan dan data in om deze te proefkoken. Maximaal 1 gerecht per keer zodat je goed kunt focussen.  
  • Maak een overzicht van benodigdheden: servies, pannen, decoratie, kaarsen, etc. Controleer wat je al in huis hebt.
  • Maak een boodschappenplanning. Plan vast een bezorgmoment in bij je supermark of bepaal waar je je boodschappen gaat halen of bestellen. Maak ook vast de eerste versie van de boodschappenlijst.
  • Tijd over aan het einde van de week? Test dan vast een van de gerechten (bij voorkeur het meest ingewikkelde). Maak notities over tijd, smaak en aanpassingen.

Week 2: Bereid je kerstdiner voor (Dag 8-14)

  • In deze week ga je verder met proefkoken. Test wat je moet testen en check ook of je alle benodigde keukenapparatuur in huis hebt.
  • Zoek wijn- en drankcombinaties uit (ook alcoholvrije opties). Vraag eventueel advies in een wijnwinkel.
  • Denk na over het servies waarop je de gerechten wilt serveren en de tafeldecoratie en maak een lijst met wat je nodig hebt (servetten, bloemen, tafelkleed, kaarsen).
  • Maak een kookplanning: wat kun je van tevoren bereiden en wat moet op de dag zelf?
  • Koop of bestel vast de speciale ingrediënten (vlees- of vissoorten) of degene die lang houdbaar zijn (denk aan specerijen, sauzen, diepvriesproducten).
  • Beoordeel aan het einde van de week de proefkooksessies en pas het menu aan indien nodig.

Week 3: De finetune week (Dag 15-21)

  • Stel je definitieve menu op en maak een uitgebreide boodschappenlijst per gerecht.
  • Plan activiteiten voor de kinderen (als er gasten met kinderen komen).
  • Schrijf een gedetailleerd kookplanning: wat kun je zo veel mogelijk van tevoren maken.
  • Organiseer de decoratie en het servies en controleer of alles compleet is.
  • Doe al je definitieve bestellingen als je online boodschappen doet.
  • Indien noodzakelijk: begin vast met opruimen in de keuken en maak ruimte in de koelkast en vriezer.

Week 4: Bijna Kerst (Dag 22-30)

  • Begin van de week (als je zelf boodschappen doet): Doe de eerste boodschappen (lange houdbaarheid zoals wijnen, kaas, noten, diepvriesproducten).
  • Maak invriesbare onderdelen zoals soepen, sauzen, of gebak.
  • Controleer nog een keer of je alles hebt voor koken op dag zelf (denk aan folie, bakpapier, kruiden).
  • Plan een moment voor zelfzorg (kerststress vermijden).
  • Drie dagen voor Kerst: Doe de verse boodschappen (groenten, vlees, vis, fruit) of laat het thuis bezorgen.
  • Twee dagen voor Kerst: Bereid alle gerechten die 1-2 dagen van tevoren klaar kunnen zijn, zoals marinades, dressings, desserts.
  • Een dag voor Kerst: Zet de tafel alvast op en voeg finishing touches toe aan de decoratie.
  • Bereid zoveel mogelijk voor op kerstavond of de ochtend van het diner. Dek eventueel alvast de tafel.
  • Eerste Kerstdag: Koken, genieten, en ontspannen. Volg je tijdsplanning en laat je niet gek maken!

Tekst: Francesca, Foto’s gerechten: DeedyLicious, Foto Francesca: Wendy van Bree

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca