5 van 2 stemmen

Siciliaanse caponata

1 uur
Bijgerecht
Italiaans

Als je aan Sicilië denkt, komen de pure smaken van de Middellandse Zee al snel naar boven. En daar, midden in die rijke culinaire traditie, staat caponata op een voetstuk. Dit iconische gerecht is een heerlijke zoetzure groentestoof met aubergine in de hoofdrol. Het is een smeltkroes van smaken en …

Als je aan Sicilië denkt, komen de pure smaken van de Middellandse Zee al snel naar boven. En daar, midden in die rijke culinaire traditie, staat caponata op een voetstuk. Dit iconische gerecht is een heerlijke zoetzure groentestoof met aubergine in de hoofdrol. Het is een smeltkroes van smaken en invloeden uit de geschiedenis, van Arabisch tot Spaans en zelfs Grieks.

Nergens zal de caponata hetzelfde smaken, want elke familie heeft zo zijn eigen recept en het kan zelfs per regio verschillen. Zo heb ik ook mijn eigen versie gemaakt van de caponata. Die ik heerlijk vind om als voorgerechtje te serveren met wat geroosterd zuurdesembrood of crostini’s. Maar ik eet ‘m ook heel graag als lunch en daarom maak ik altijd extra. Je kunt het perfect invriezen, en dat doe ik dan ook graag!

Traditioneel bestaat caponata uit aubergine, tomaat, ui, bleekselderij, kappertjes en groene olijven, alles gestoofd in een dressing van azijn en een vleugje suiker. Vaak worden er ook pijnboompitten of rozijnen toegevoegd, wat het gerecht een bijzondere balans geeft tussen hartig, zoet en zuur. In mijn caponata zit alles, want zo vind ik ‘m het allerlekkerst.

Je kunt caponata koud of op kamertemperatuur eten. Vaak verwarm ik ‘m lichtjes vlak voor het serveren zodat de caponata op kamertemperatuur op tafel komt, dan komt de smaak het beste naar boven. Geniet ervan!

Fan van de Siciliaanse keuken? Probeer dan ook eens deze spaghetti met sardines.

Ingrediënten

  • 2 aubergines, circa 500 gr, in kleine blokjes
  • olijfolie extra vergine
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 ui, grof gehakt
  • 200 gr bleekselderij, in dunne maantjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el + 20 ml rode wijnazijn
  • 2 el tomatenpuree (bijvoorbeeld van Mutti)
  • 100 gr groene olijven, gehalveerd
  • 100 gr Looye Honingtomaten, gehalveerd
  • 15 gr kappertjes, grof gehakt
  • 30 gr geroosterde pijnboompitten
  • 30 gr blanke rozijnen
  • 100 gr passata (bijvoorbeeld van Mutti)
  • 1 el kristalsuiker
  • handje verse basilicumblaadjes, grof gehakt
  • handje verse platte peterselie, grof gehakt

Ook nodig

  • oven
  • grote ovenschaal of bakblik met opstaande rand
  • hapjespan

Aan de slag!

  • Tip: Maak de caponata bij voorkeur een dag eerder en bewaar deze na het afkoelen in de koelkast. Zo ontwikkelt de smaak zich optimaal.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Meng de blokjes aubergine in de grote ovenschaal met 100 ml olijfolie, een royale snuf zout en wat zwarte peper. Zet het bakblik in de oven voor 30 minuten en schep halverwege om.
  • Fruit de ui en bleekselderij voor 10 minuten op middelhoog vuur in een scheut olijfolie met een snuf zout. Het mag niet verkleuren, zet het vuur lager als het te hard gaat.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut mee. Blus af met 1 el rode wijnazijn en roer de 2 el tomatenpuree erdoor. Bak nog 2 minuten.
  • Nu gaan de 100 gr groene olijven,100 gr honingtomaten, 15 gr kappertjes, 30 gr pijnboompitten, 30 gr blanke rozijnen, 20 ml rode wijnazijn, 100 gr passata en 1 el kristalsuiker erdoor. Roer goed door elkaar en breng aan de kook. Draai gelijk het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen.
  • Tip: Ik voeg niet te veel suiker toe, omdat ik het al snel te zoet vind van smaak. Wil je de caponata toch wat zoeter hebben, gebruik dan 2 el suiker op 30 ml azijn.
  • Inmiddels is de aubergine klaar in de oven. Schep alles uit de ovenschaal (inclusief de olie) in de hapjespan, roer en laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Roer op het laatst de grof gehakte basilicum en peterselie erdoor met nog een laatste scheutje olijfolie. Proef daarna en bepaal of het nog extra zout of zwarte peper nodig heeft.

Notities

  • Met dit recept maak je een voor- of bijgerecht voor 6 personen.
  • Gebruik de beste ingrediënten hiervoor, dat proef je terug in het eindresultaat.
  • Bereiding: 60 minuten + afkoelen

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze Siciliaanse caponata! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

1 gedachte over “Siciliaanse caponata”

  1. 5 sterren
    Een heerlijk gerecht ,mooi in balans.
    Ik heb er van genoten en het komt beslist met kerst op tafel

Reacties zijn gesloten.

5 from 2 votes (1 rating without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca