Kabeljauw met broccolirijst, krieltjes en rucola

Van broccoli kun je heel gemakkelijk zelf broccolirijst maken door zowel de roosjes als de stronk fijn te malen in de keukenmachine. Samen met de gebakken kabeljauw, krieltjes, rucola en frisse citroenvinaigrette maak je er een heerlijke maaltijd van.

Nog een tip voordat we gaan koken: Kabeljauw kun je zowel wild gevangen als gekweekt kopen. Let bij kweek op het ASC keurmerk en bij wild gevangen vis op het MSC keurmerk en het seizoen. Deze viskalender gebruik ik altijd als leidraad.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 2 stronken broccoli
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • bakolijfolie
 • zout
 • 450 gr krieltjes (voorgegaard)
 • witte wijnazijn
 • citroensap
 • olijfolie extra vergine
 • witte peper
 • boter
 • 4 kabeljauwfilets op de huid (circa 100 gr per filet)
 • 40 gr rucola

Wat je gaat doen

Bereiding: 35 minuten

 1. Maal de broccoli (inclusief stronk, die je wel eerst even dun schilt) helemaal fijn in de keukenmachine totdat je kleine korreltjes overhoudt. Dit is je broccolirijst.
 2. Verhit een flinke hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 1 minuut in 2 eetlepels bakolijfolie en een snuf zout. Voeg de krieltjes toe en bak die 8 – 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn terwijl je geregeld roert. Zet het vuur lager en roer de broccolirijst erdoor. Bak nog 4 minuten. Breng naar wens verder op smaak.
 3. Maak een vinaigrette door ½ el witte wijnazijn en ½ el citroensap flink te kloppen en schenk hier in een straaltje 3 el olijfolie extra vergine bij terwijl je blijft kloppen. Breng op smaak met zout en peper.
 4. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur met een klontje boter. Bestrooi de kabeljauwfilets met wat zout. Schenk een scheutje bakolijfolie in de pan als de boter is gestopt met schuimen. Leg de kabeljauwfilets op de huid in de hete pan en bak deze circa 4 minuten (afhankelijk van de dikte) tot de huid krokant is. Je kunt de filets daarna nog even omdraaien en kort bakken aan de andere zijde. Of je zet het vuur uit, plaatst de deksel op de pan en laat de kabeljauw nog even rustig doorgaren. Maar niet te lang. Bestrooi vlak voor serveren met een beetje witte peper.
 5. Leg een handje rucola op een bord, sprenkel daar wat vinaigrette over en maak het bord verder op met een portie van de broccolirijst met krieltjes ende vis. Sprenkel ook nog wat druppeltjes vinaigrette over de kabeljauw. Serveer direct.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Vis recepten. Met gebakken kabeljauw, broccoli rijst, krieltjes, rucola en een frisse citroenvinaigrette maak je een heerlijke maaltijd voor het avondeten

Meer recepten met kabeljauw? Kijk dan ook eens hier. Of meer recepten met broccoli? Die heb ik hier voor je.

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca