Nog geen stemmen

Kokkels met citroen en rijst

50 minuten
Hoofdgerecht
Portugees

Wanneer ik in Portugal ben en bij mijn favoriete restaurant aan de kust van de Algarve ga eten is er één gerecht dat ik het liefst gelijk bestel. En dat is de rijst met citroen, koriander, stevige witvis (veelal corvina) en kleine venusschelpjes (amêijoas) van Restaurante Noelia in Tavira (Cabanas). …

Wanneer ik in Portugal ben en bij mijn favoriete restaurant aan de kust van de Algarve ga eten is er één gerecht dat ik het liefst gelijk bestel. En dat is de rijst met citroen, koriander, stevige witvis (veelal corvina) en kleine venusschelpjes (amêijoas) van Restaurante Noelia in Tavira (Cabanas). Ik ben echt verliefd op dit gerecht en eet een pan voor 2 personen met gemak bijna in mijn eentje op.

Ik wilde thuis natuurlijk mijn eigen variant op dit gerecht maken en dat werd deze kokkels met citroen en rijst. De basis van het gerecht blijft de citroenrijst en daar kun je veel andere vissoorten of schelpdieren aan toevoegen. Smaakt denk ik ook heerlijk met kabeljauw of andere stevige witvis, mosselen en octopus.

Ingrediënten

  • 1 kg kokkels, vraag aan je visboer
  • 1 ui, gesnipperd
  • bakolijfolie
  • zeezout
  • 300 gr risottorijst
  • 1,2 l warme visbouillon
  • 1 citroen
  • 15 gr verse koriander, fijngehakt
  • 15 gr verse platte peterselie, fijngehakt
  • zwarte peper
  • serveer erbij: stevig brood en salade met romaine sla, geraspte wortel en cherrytomaten aangemaakt met olijfolie, azijn, peper en zout

Aan de slag!

  • Leg de kokkels in een grote bak (of gootsteen) met koud water. Laat 15 minuten weken, spoel goed na en laat daarna nog 30 minuten in koud water weken. Spoel daarna wederom heel goed. Zo krijg je het zand uit de schelpen.
  • Zet in de tussentijd een grote soeppan op het vuur en fruit de ui 2 minuten in 2 el olie met een snuf zout.
  • Voeg de risottorijst toe en bak 1 minuut mee. Schenk de visbouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Roer de kokkels, rasp van 1 citroen, sap van ½ citroen en kruiden door de rijst en warm 5 minuten door met de deksel op de pan zodat de kokkels kunnen garen. Als de schelpen open staan, zijn de kokkels gaar.
  • Breng op smaak met zwarte peper en eventueel extra citroensap. Serveer direct met brood en salade.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 50 minuten.
  • Serveer erbij: stevig brood en salade met romaine sla, geraspte wortel en cherrytomaten aangemaakt met olijfolie, azijn, peper en zout

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)