Kruidige bulgur salade met kikkererwten

Een van de mannen thuis (ik zal geen namen noemen) kijkt me altijd een beetje glazig aan als ik bulgur of couscous serveer. Hij is er niet dol op en heeft liever rijst, als hij mag kiezen. Tja, en dat laatste doe ik. Want laat ik bulgur nou echt heel lekker vinden. Het wordt gemaakt van durum (harde tarwe) en heeft een hoge voedingswaarde. Daarom is het een goede vervanger voor rijst en couscous. Vooral rijst heeft vrijwel geen voedingswaarde. Daarom is het goed om deze af en toe eens te vervangen, mocht je dit vaak eten.

Je koopt bulgur bij de (Turkse) toko en tegenwoordig is het ook goed verkrijgbaar in de supermarkten. Zo heeft Albert Heijn nu ook de Artisan Grains in de collectie en de volkoren bulgur van dit merk vind ik erg smakelijk. Ik maakte er onlangs een kruidige bulgur salade met kikkererwten van. Nou was de timing wellicht niet perfect (halve finale WK met bitterbalvragende mannen in huis), maar het resultaat was nog steeds fantastisch. De vrouwen hebben er heerlijk van genoten, bakjes gingen mee naar huis en de volgende dag hebben we er ook nog mee geluncht.

Wat je nodig hebt voor 4 personen (lunch of bijgerecht)

– 200gr bulgur
– 200gr kikkererwten (blik)
– 1 of 2 lente-ui (afhankelijk van hoe ‘scherp’ je het wilt maken)
– 1/3 komkommer
– 100gr cherry tomaten
– handvol bieslook
– handvol munt
– handvol peterselie
– 1/2 citroen
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– peper

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten

Kook de bulgur volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken.

Snijd de lente-ui in dunne ringetjes, de komkommer in dunne, korte reepjes en halveer de cherry tomaten. Hak de bieslook, munt en peterselie grof.

Pak een grote schaal en meng hier de bieslook, kikkererwten, lente-ui, komkommer, cherry tomaten en alle kruiden in. Pers de halve citroen erboven uit en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Meng weer goed door elkaar en proef. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Dat was bij mij niet eens nodig, zoveel smaak had de salade al van zichzelf.

Eet de salade zo als lunch of serveer als hoofdgerecht met naan en humus of bak er een stukje vlees bij.

Kruidige bulgur salade met kikkererwten_2

Ook erg lekker is deze surf en turf met bulgur.

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Kruidige bulgur salade met kikkererwten”

 1. Wat een heerlijk en makkelijk gerecht om te maken!
  Ben overigens erg blij met jouw website. Ik heb al een aantal gerechten met veel plezier gemaakt en met nog meer genot gegeten. Succes verzekerd.

  Groetjes,
  Laureen Paling

 2. Ik ben dagelijks aan het zoeken op internet naar heerlijke recepten die ik maak voor mijn collega’s
  Dit is ene recept die mij en zeker al mijn collega’s zeker zullen aanspreken ik ga dit deze aankomende dinsdag maken.
  Dank je wel voor dit heerlijke recept

 3. Hai Francesca,

  Ik ben erg enthousiast over je website en heb al veel van je recepten gemaakt. Is de bulgur te vervangen door quinoa, of is de smaak van bulgur daarvoor te specifiek?

  Alvast bedankt,
  Jacqui

  1. Ja, het zou wel kunnen. Ik denk alleen dat quinoa iets te fijn is hiervoor. Maar sommige dingen moet je gewoon proberen om erachter te komen 🙂

 4. Klinkt lekker, een soort variatie op taboulé. Ook erg lekker als je er wat feta doorheen brokkelt!

  1. Nee, dat gaat niet. Rauwe komkommer en tomaat invriezen is niet smakelijk. Je kunt het wel goed afgedekt in de koelkast bewaren en dan is het zeker 3 dagen houdbaar.

 5. Lijkt me heerlijk! Ivm de coeliakie van mijn zoon zal ik helaas wel de bulgur moeten vervangen door zilvervliesrijst maar ik denk en hoop dat het nog steeds lekker is!

 6. Hi Francesca, dank voor het delen van dit recept! Je schrijft dat je kikkererwten uit blik gebruikt. Ik ben wel benieuwd of je de kikkererwten rechtstreeks uit het blik gebruikt of dat je ze toch nog kort kookt in water?

  Gr,
  Anja

Reacties zijn gesloten.