Mijn budgetmenu voor Minderen voor Kinderen

Iedere dag staat er bij ons een lekkere maaltijd op tafel. Of het nou zelfgemaakt of -gekocht is, onze kinderen kunnen iedere dag smullen. Minderen is daarbij nooit een noodzaak geweest, maar ik realiseer me, sinds ik moeder ben des te meer, dat dat zeker niet bij iedereen het geval is. Om die reden steun ik de belangrijke oproep van Minderen voor Kinderen en ben ik een van hun ambassadeurs geworden. Met een beetje minder in maar één week kunnen we heel veel kinderen meer geven! Tijdens de Minderen voor Kinderen-week ga ik jullie inspireren met heerlijke budgetrecepten waarmee je met gemak geld kunt besparen. Deze week gaan we ook geen eten bestellen of halen, ook daarmee bespaar je veel! En die besparing doneer ik uiteindelijk aan Minderen voor Kinderen. Doe je met me mee? Het is maar een kleine moeite en is voor een ander heel wat waard.

Voor het budgetmenu heb ik goed gekeken naar de aanbiedingen in die week (dat is ook gelijk mijn belangrijkste tip!) en heb ik voor € 33,72 boodschappen gedaan. Aangevuld met een paar dingen uit mijn eigen voorraadkast (denk aan peper, zout, olijfolie en specerijen) ben ik aan de slag gegaan en hebben we iedere dag, met z’n vieren, een avondmaaltijd voor nog geen € 5,- gegeten. Naast mijn budget vond ik het ook heel belangrijk dat we gezond en voedzaam zouden eten dus mijn focus lag vooral op veel groenten en vezels.

Dit was het menu

Dit waren de boodschappen die ik heb gedaan

  • 2 verpakkingen (1 kg totaal) biologische gekookte bieten = € 2,- (aanbieding)
  • 1 stronk broccoli = € 0,89 (aanbieding)
  • 2 kg iets kruimige aardappelen = € 1,99 (aanbieding)
  • 2 gele paprika’s = € 0,99 (aanbieding)
  • 2 rode paprika’s = € 0,99 (aanbieding)
  • 2 komkommers = € 0,95 (aanbieding)
  • 400 gr gesneden andijvie = € 1,05
  • 400 gr bladspinazie = € 1,25
  • 2 stengels prei = € 0,55
  • 1 knolselderij = € 0,85
  • 1 courgette = € 0,55
  • 1 bol knoflook = € 0,45
  • 1 net uien = € 1,25
  • 1 rode peper = € 0,29
  • 1 kg winterpeen = € 0,79
  • 1 net mandarijnen = € 2,65
  • 2 verpakkingen verse ravioli gevuld met kaas en tomaat = € 1,99 (aanbieding)
  • 1 verpakking vegetarische spekreepjes = € 1,94 (aanbieding)
  • 4 scharrel kipburgers = € 2,75 (aanbieding)
  • 1 verpakking (275 gr) biologische rundersoepballetjes = € 3,09
  • 175 gr geraspte Goudse belegen kaas = € 1,95
  • 1/2 volkoren brood = € 0,65
  • 500 gr gedroogde spliterwten = € 1,05
  • 500 gr volkoren penne = € 1,14
  • 300 gr biologische bulgur = € 0,89
  • 1 verpakking groentebouillonblokjes = € 0,78

Totaal uitgegeven = € 33,72

Dit haalde ik uit mijn voorraadkast

  • Zout
  • Peper
  • Bakolijfolie
  • Olijfolie extra vergine
  • Boter
  • Melk
  • Zonnebloemolie
  • Laurierblaadjes
  • Paprikapoeder
  • Gedroogde oregano
  • Gedroogde tijm
  • Sojasaus
  • Sjalot en rode ui (daarvoor kun je ook gewoon uien gebruiken)
  • 1 vegetarische rookworst (Deze had ik gekregen om uit te proberen en zet ik voor de volledigheid wel in het lijstje, maar wij waren er geen fan van. Dus laat gerust eruit of vervang door een echte rookworst.)

De komende dagen ga ik alle recepten met jullie delen en aan het einde van de week vertel ik hoeveel we bespaard hebben in één week door heel bewust in te kopen én te koken. Ik kan alvast verklappen dat dat best veel was…

Update 12 november 2018: dit is wat we bespaard hebben in 1 week!

Mijn beste bespaartips

Wil je wel gaan besparen op de dagelijkse maaltijd, maar geen gebruik maken van mijn menu? Ook dat is helemaal prima! Hoe je bespaart maakt eigenlijk niet uit, als je maar meedoet 😉 Om jullie een beetje op weg te helpen heb ik mijn beste bespaartips op een rijtje gezet:

  • Een inkopper, maar oh zo waar: kijk goed naar de aanbiedingen! Of dit nou in de supermarkt of bij de versleveranciers is, overal zijn aanbiedingen te vinden.
  • Kies voor producten uit het seizoen, die zijn vaak het meest voordelig en ook nog een duurzame keuze.
  • Maak vooraf een weekmenu of -planning en doe zoveel mogelijk boodschappen in één keer. Dan heb je alles in huis en word je niet verleid tot het maken van andere keuzes.
  • Kook vooruit of plan het koken goed in. Als je op het laatste moment weinig tot geen tijd hebt om te koken, kun je ook verleid worden tot andere keuzes. Zo kookte ik in onze budgetweek soms 2 gerechten tegelijk zodat ik het eten vast klaar had staan.
  • Laat 1 dag in de week open voor het maken van een restjessoep of -pasta. Hierin kun je alle overgebleven groenten en overige ingrediënten verwerken.
  • Eet minder vlees en vis. Sowieso een keuze die beter is voor mens en planeet, maar het scheelt ook enorm in je portemonnee. Zeker als je ervoor kiest om alleen vlees en vis te eten van duurzame afkomst.
  • Restjes van het avondeten over? Eet die dan de volgende dag als lunch. Scheelt je ook weer geld voor de lunch!

Foto Francesca: DeedyLicious

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Mijn budgetmenu voor Minderen voor Kinderen”

  1. Bedankt voor de tips! Ik ben vaak geneigd om gewone pasta enzo te kopen, maar volkoren voedt natuurlijk veel beter.
    Mijn extra tip om hieraan toe te voegen:
    Ik haal regelmatig een pakket met groente en fruit op de markt. Ik kan met een groentemarkt van €6,- bijna een week doen met 3 personen.
    En ik haal graag vlees bij de boer zelf. Dit koop je weliswaar vaak in een pakket, maar overall scheelt dit aardig! En daarnaast weet je ook gelijk waar het vandaan komt en hoe het verpakt is!