Spaanse paella van de barbecue

Een van mijn favoriete, uitgebreide gerechten voor het weekend is paella. Zo’n grote paellapan gevuld met onder andere rijst, groenten, mosselen en garnalen. Vooral de kruidige geuren van saffraan en rozemarijn laten me al tijdens het koken watertanden. Maar een echt authentiek recept voor paella ontbrak nog op mijn blog! Ik liet me inspireren door het geweldige recept uit het kookboek Zondag en maakte daar vervolgens een paella van de barbecue van. En die is me toch lekker. Vandaag deel ik ‘m met jullie, ga er enorm van genieten!

“Eten en koken op de fijnste dag van de week”

Deze zin pronkt op de voorkant van het prachtige boek Zondag van The Holy Kauw Company. Het boek staat al even in mijn kast en ik heb er al aardig wat recepten uit gekookt. Arno en Mireille hebben dit boek samen gemaakt en het zit bomvol comfort food recepten voor de zondag, of in mijn geval, recepten voor het weekend, bijzondere dagen en als ik vakantie heb. De dagen waarop je niet hoeft te haasten, uit kunt slapen, de mogelijkheid hebt om uitgebreid te ontbijten, brunchen, lunchen of buiten eten. En je dus ook de tijd hebt om te koken!

Voor deze dagen is dit kookboek geweldig en ik raad het jullie met liefde aan. Nog een extra tip: Ze hebben onlangs een nieuw kookboek uitgebracht, Backyard Cooking, wat helemaal gaat over koken en vakantie vieren in en om de tuin. Leuke tip voor de zomervakantie ook!

Het basisrecept voor deze paella van de barbecue komt uit Zondag, en daar heb ik vervolgens mijn recept voor paella van de barbecue van gemaakt. Een van de schrijvers, Arno, heeft een aantal jaar in Spanje gewoond en heeft daar paella leren maken. Een gerecht wat Spanjaarden het liefst eten op zonnige zondagmiddagen met een kan gekoelde Sangria erbij. Uit ervaring kan ik je zeggen dat dit inderdaad het beste moment ervoor is en deze paella smaakt waanzinnig! En heel veel veranderd heb ik niet eens, je kunt bijna dezelfde volgorde aanhouden. Het enige grote verschil is dat je lekker in je tuin staat te koken.

Voordat we gaan koken heb ik nog een leuke anekdote uit het boek over het gerecht: Volgens folkloristische vertellingen zou paella ‘voor haar’ (para ella) betekenen. De Spaanse mannen zouden om die reden stuk voor stuk hun best doen om de lekkerste paella te maken voor hun liefje. Ik zal dit ook eens aan mijn eigen Mr. laten lezen. Wie weet.

En nog een kleine aanvulling. Na het schrijven van dit artikel begreep ik dat chorizo in de Spaanse paella een soort heiligschennis is. Dus die mag je er ook uitlaten (is ook handig voor mensen die geen vlees willen eten). Maar goed, in dit recept zit ook geen konijn, dus een echte Spanjaard zal het nooit goedkeuren. Bizar lekker is het wel trouwens, en dat vind ik het belangrijkste :-).

Wat je nodig hebt voor 6 personen

  • bakolijfolie
  • 12 gamba’s
  • 4 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 uien, gesnipperd
  • 200 ml witte wijn
  • bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 25 mosselen met schelp, schoongemaakt
  • 6 kippendijen, met bot en vel
  • 100 gr chorizo, in blokjes
  • 150 gr snijbonen, in stukjes van 2 cm
  • 2 tl paprikapoeder
  • 100 gr sofrito
  • 350 gr paellarijst
  • 1 zakje paellakruiden (ik gebruik deze)
  • 8 saffraandraadjes
  • 150 gr zwaardvis of andere stevige witvis, in blokjes
  • 3 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 citroen, in partjes
  • ook nodig voor de barbecue: (gietijzeren) rooster en een paella/wokpan (deze is fantastisch)

Wat je gaat doen voor de Spaanse paella van de barbecue

Bereiding: circa 1,5 uur

  1. Steek de barbecue aan en verhit deze tot een temperatuur van 180 graden. Zet het rooster hoog en zet hier een hittebestendige koekenpan op (bijvoorbeeld deze Black Steel koekenpan). Verhit de pan, schenk er een scheutje bakolijfolie in en bak de gamba’s erin. Voeg halverwege een 1/2 teen knoflook en 1 eetlepel uisnippers toe en bak even mee. Blus af met 100 ml witte wijn, voeg ½ eetlepel peterselie toe en laat de alcohol verdampen. Voeg ook een scheutje water toe. Haal de koekenpan van de barbecue en haal de gamba’s eruit, zet die afgedekt apart. Giet de bouillon door een zeef en bewaar.
  2. Herhaal dit proces met de mosselen en voeg de bouillons van beide samen.
  3. Zet de paellapan op het rooster en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Laat de pan goed heet worden en doe er flink olijfolie in. Bak de kip aan beide kanten goudbruin en voeg de chorizo toe.
  4. Als de chorizo is aangebakken schuif je de ingrediënten naar de buitenkant van de pan, zodat er in het midden ruimte ontstaat, en verlaag je de temperatuur naar 180 graden. Fruit hier de rest van de ui, knoflook en boontjes aan. Voeg paprikapoeder en sofrito toe en bak even mee. Verdeel daarna alle ingrediënten over de pan.
  5. Blus het geheel af met de visbouillon en vul de rest van de pan af met water. De kip moet voor ¾ onder staan. Laat circa 30 minuten zachtjes koken in een afgesloten barbecue of dek de paellapan af als je geen deksel op de barbecue hebt. Draai de kip tussentijds af en toe om.
  6. Vul de ingekookte bouillon nogmaals aan met water tot aan de nagels van de handvatten. Voeg daarna de paellakruiden en saffraan toe. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
  7. Verdeel de rijst gelijkmatig over de pan en doe de deksel 5 minuten dicht. Voeg de zwaardvis toe aan de bouillon en leg de rozemarijn op de paella. Sluit daarna weer het deksel en gaar de rijst tot al het vocht is opgenomen. Voeg water toe als dat nodig is. Dit duurt wel even, houd rekening met zo’n 20 – 30 minuten.
  8. Haal 10 minuten voor tijd (proef om te bepalen hoe ver de rijst is) de rozemarijn weg en plaats de mosselen en gamba’s op de paella zodat ze meewarmen.
  9. Laat de paella als hij gaar is nog 15 minuten onder een theedoek rusten. Garneer met platte peterselie en partjes citroen.

Tip: Deze paella kun je natuurlijk ook gewoon in je keuken maken. Volg daarvoor dezelfde stappen, maar dan op je fornuis of kookplaat. Een grote, brede (paella)pan heb je er wel voor nodig.

Dankjewel Arno en Mireille voor dit authentieke paellarecept, wij werden er intens blij van!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: The Holy Kauw Company (uit Zondag), Fotografie: Francesca & DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *